Az Európai Élelmiszeripari Hallgatók Egyesülete (FISEC – Food Industry Students European Council) 1992-ben alakult meg, s az agrár-élelmiszeripari felsőoktatásban tanuló fiatalokat tömöríti. A szervezet a tapasztalatcserét, a nemzetközi kapcsolatok elmélyítését és az európai mobilitás előremozdítását kívánja szolgálni. A SZÉF két és fél évvel ezelőtt vált taggá, ám korábban is ápolt kapcsolatokat a FISEC-kel. A szegedi főiskola profiljához hasonló képzés Magyarországon egyébként jelenleg csupán a Budapesti Corvinus Egyetemen működik (a régi Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem utódja az Élelmiszertudományi Kar). A Magyar Akkreditációs Bizottság emellett akkreditálta már a Nyugat-Magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári karát is. Mint azt a közgyűlés szervezőitől megtudtuk, a FISEC-en belül minden tagintézménynek igyekeznie kell új tagokat is bevonni a szervezet munkájába, s a SZÉF-esek épp ezért a Corvinus Egyetem hallgatóival kezdtek tárgyalásokat.

A konferencia résztvevői ellátogattak a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeumba is. Fotó: Segesvári Csaba
– Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy hallgatóink bekapcsolódhattak a FISEC munkájába – nyilatkozta a Szegedi Egyetemnek Fenyvessy József, a SZÉF főigazgatója. – Ezzel kitekintést nyerhetnek a nemzetközi élelmiszertudományokba vagy akár álláslehetőségekhez is juthatnak. Úgy alakítottuk ki a programot, hogy a vendégek betekintést nyerhessenek hazánk kultúrájába és történelmébe is. Ők azután elviszik haza az ország, az egyetem, illetve főiskolai karunk hírét. Ez a közgyűlés jelentős esemény az életünkben azért is, mert külföldi tanárok sűrűn érkeznek hozzánk, diákok viszont annál ritkábban. Most viszont hallgatók érkeztek, olyan fiatalok, akik mindenre fogékonyak: épp ezért életre szóló kapcsolatok is születhetnek – tette hozzá.
A FISEC-nek minden évben két fő rendezvénye van: az egyik a most Szegeden megtartott általános közgyűlés, a másik pedig az ősszel megtartandó „Food Convention”, mely a vendéglátó ország élelmiszeripari arculatát kívánja bemutatni – tudtuk meg Karai Gábortól, a főszervezőtől, a SZÉF HÖK elnökétől. (Idén Törökország lesz a „Food Convention” házigazdája, s a remények szerint a SZÉF-es hallgatók is elutazhatnak.) Az általános közgyűlésen (General Assembly) évről évre megválasztják az öt tagból álló vezetést (elnök, alelnök, gazdasági ügyekért felelős vezető, titkár, illetve szóvivő). Mivel a közgyűlést minden évben más ország rendezi, ezért az aktuális ügyek megtárgyalása mellett természetesen az adott országra jellemző élelmiszeripari termékekkel és cégekkel is megismerkedhetnek a hallgatók. Így volt ez most Szegeden is.
A közgyűlés előkészítő munkája több mint fél évet vett igénybe. - A munka oroszlánrészét a hallgatók, a Karai Gábor által vezetett HÖK végezte. Természetesen a kari vezetés mindenben maximálisan támogatta őket – mondta Fenyvessy József. Az összejövetelen közel harminc fő vett részt. A SZÉF-eseken kívül hét országból érkeztek az élelmiszeripari felsőoktatásban tanulók: Belgiumból, Bulgáriából, Franciaországból, Hollandiából, Horvátországból, Portugáliából és Törökországból.
– Egy ilyen összejövetelnek természetesen nem csupán az a célja, hogy a szervezet ügyei előbbre jussanak – véli Karai Gábor. – Fontos, hogy jó benyomást keltsünk a főiskolai karról, az egyetemről, de a városról, s magáról az országról is. A másik oldalon pedig olyan nemzetközi ismeretségeket, kapcsolatokat szerezhetünk, amelyek hasznosak lehetnek a jövőben. Különösen így, hogy hat napig gyakorlatilag együtt éltünk a vendégeinkkel. Ez idő alatt rengeteg érdekességet meg lehet tudni az élelmiszeriparukról, a kultúrájukról, szokásaikról, hallgatói életükről – öszszegez.
A kis csoport ellátogatott a SOLE Hungária Rt., a Masterfood Magyarország Gyártó Kft. és a Pick Szeged Rt. üzemeibe, s megtekintették a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeumot is. Nem maradhatott el a nemzeti termékek kóstolója sem: mi, magyarok villányi, egri és tokaji borokat, valamint jellegzetes édességeket (Boci csokoládé, Túró Rudi, Pilótakeksz) mutattunk be. A magyar szervezők tetszését leginkább a francia sajtok és a portugálok mandulás likőrje nyerték el. A vidék és az ország kultúrájának és történelmének megismerését szolgálta a Szegedi Dóm és az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark megtekintése. A közgyűlés résztvevői a SZÉF épületeit is szemügyre vehették. A közgyűlési ülésezés és az előbb említett programok mellett természetesen a könnyedebb szórakozásra, a szegedi éjszakai élettel való ismerkedésre is maradt idő.
P. M. L.