2024. április 18., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  6. szám - 2005. április 4.  --  Egyetemi élet
Közgyűlés a Pick Szalámi jegyében
Szeged mint az európai élelmiszeripar fővárosa? Nem is hangzik rosszul… Ha az európai élelmiszeripar talán nem is, de az európai élelmiszeripari hallgatók az elmúlt héten hat napig mindenesetre fővárosuknak érezhették Csongrád megye székhelyét. Az SZTE Szegedi Élelmiszeripari Főiskolai Karán tartotta ugyanis éves közgyűlését a FISEC, az Európai Élelmiszeripari Hallgatók Egyesülete.
Az Európai Élelmiszeripari Hallgatók Egyesülete (FISEC – Food Industry Students European Council) 1992-ben alakult meg, s az agrár-élelmiszeripari felsőoktatásban tanuló fiatalokat tömöríti. A szervezet a tapasztalatcserét, a nemzetközi kapcsolatok elmélyítését és az európai mobilitás előremozdítását kívánja szolgálni. A SZÉF két és fél évvel ezelőtt vált taggá, ám korábban is ápolt kapcsolatokat a FISEC-kel. A szegedi főiskola profiljához hasonló képzés Magyarországon egyébként jelenleg csupán a Budapesti Corvinus Egyetemen működik (a régi Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem utódja az Élelmiszertudományi Kar). A Magyar Akkreditációs Bizottság emellett akkreditálta már a Nyugat-Magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári karát is. Mint azt a közgyűlés szervezőitől megtudtuk, a FISEC-en belül minden tagintézménynek igyekeznie kell új tagokat is bevonni a szervezet munkájába, s a SZÉF-esek épp ezért a Corvinus Egyetem hallgatóival kezdtek tárgyalásokat.
 
A konferencia résztvevői ellátogattak a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeumba is. Fotó: Segesvári Csaba
 
– Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy hallgatóink bekapcsolódhattak a FISEC munkájába – nyilatkozta a Szegedi Egyetemnek Fenyvessy József, a SZÉF főigazgatója. – Ezzel kitekintést nyerhetnek a nemzetközi élelmiszertudományokba vagy akár álláslehetőségekhez is juthatnak. Úgy alakítottuk ki a programot, hogy a vendégek betekintést nyerhessenek hazánk kultúrájába és történelmébe is. Ők azután elviszik haza az ország, az egyetem, illetve főiskolai karunk hírét. Ez a közgyűlés jelentős esemény az életünkben azért is, mert külföldi tanárok sűrűn érkeznek hozzánk, diákok viszont annál ritkábban. Most viszont hallgatók érkeztek, olyan fiatalok, akik mindenre fogékonyak: épp ezért életre szóló kapcsolatok is születhetnek – tette hozzá.
A FISEC-nek minden évben két fő rendezvénye van: az egyik a most Szegeden megtartott általános közgyűlés, a másik pedig az ősszel megtartandó „Food Convention”, mely a vendéglátó ország élelmiszeripari arculatát kívánja bemutatni – tudtuk meg Karai Gábortól, a főszervezőtől, a SZÉF HÖK elnökétől. (Idén Törökország lesz a „Food Convention” házigazdája, s a remények szerint a SZÉF-es hallgatók is elutazhatnak.) Az általános közgyűlésen (General Assembly) évről évre megválasztják az öt tagból álló vezetést (elnök, alelnök, gazdasági ügyekért felelős vezető, titkár, illetve szóvivő). Mivel a közgyűlést minden évben más ország rendezi, ezért az aktuális ügyek megtárgyalása mellett természetesen az adott országra jellemző élelmiszeripari termékekkel és cégekkel is megismerkedhetnek a hallgatók. Így volt ez most Szegeden is.
A közgyűlés előkészítő munkája több mint fél évet vett igénybe. - A munka oroszlánrészét a hallgatók, a Karai Gábor által vezetett HÖK végezte. Természetesen a kari vezetés mindenben maximálisan támogatta őket – mondta Fenyvessy József. Az összejövetelen közel harminc fő vett részt. A SZÉF-eseken kívül hét országból érkeztek az élelmiszeripari felsőoktatásban tanulók: Belgiumból, Bulgáriából, Franciaországból, Hollandiából, Horvátországból, Portugáliából és Törökországból.
– Egy ilyen összejövetelnek természetesen nem csupán az a célja, hogy a szervezet ügyei előbbre jussanak – véli Karai Gábor. – Fontos, hogy jó benyomást keltsünk a főiskolai karról, az egyetemről, de a városról, s magáról az országról is. A másik oldalon pedig olyan nemzetközi ismeretségeket, kapcsolatokat szerezhetünk, amelyek hasznosak lehetnek a jövőben. Különösen így, hogy hat napig gyakorlatilag együtt éltünk a vendégeinkkel. Ez idő alatt rengeteg érdekességet meg lehet tudni az élelmiszeriparukról, a kultúrájukról, szokásaikról, hallgatói életükről – öszszegez.  
A kis csoport ellátogatott a SOLE Hungária Rt., a Masterfood Magyarország Gyártó Kft. és a Pick Szeged Rt. üzemeibe, s megtekintették a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeumot is. Nem maradhatott el a nemzeti termékek kóstolója sem: mi, magyarok villányi, egri és tokaji borokat, valamint jellegzetes édességeket (Boci csokoládé, Túró Rudi, Pilótakeksz) mutattunk be. A magyar szervezők tetszését leginkább a francia sajtok és a portugálok mandulás likőrje nyerték el. A vidék és az ország kultúrájának és történelmének megismerését szolgálta a Szegedi Dóm és az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark megtekintése. A közgyűlés résztvevői a SZÉF épületeit is szemügyre vehették. A közgyűlési ülésezés és az előbb említett programok mellett természetesen a könnyedebb szórakozásra, a szegedi éjszakai élettel való ismerkedésre is maradt idő.
P. M. L.
Bezár