2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2005  --  14. szám - 2005 szeptember 26.  --  Egyetemi élet
Még próbaüzem a jegyzetboltban
Szerintem mindenkinek ismerős az a mozdulat, ahogy a vizsgaidőszak kezdete előtt néhány nappal hanyagul kinyitja a diák a füzetét, és az első lapra jegyzetelt „kötelező irodalom” című bekezdésre mered. Mert bármilyen szorgalmas is a hallgató, mindig marad legalább egy szerző, akit még nem. Nálam gyakran előfordult. Mindig kísértésbe ejt Pató Pál úr szellemisége. És sajnos sokat kellett szaladnom könyvek után. Mert ugye van, amit nem lehet kölcsönözni, lemásolni. A tanár úr könyvét például semmiképp. Viszont az olyan kényelmes egyetemi polgárt, mint amilyen én is legtöbbször az – elfogyott, most rendeltünk – kezdetű mondatok fogadják.
Jó hír viszont, hogy a Tanulmányi és Információs Központban szeptember elején új jegyzetbolt nyílt, amely a tervek szerint még az utolsó pillanatban érkezőket is teljes kínálattal várja majd. Bolgár Zsolt, az Universitas Szeged Kht. ügyvezető igazgatója elmondta, már a központ eredeti koncepciójában is szerepelt egy könyvesbolt működtetése, a jegyzetbolt létrehozását azonban tavasszal, az EHÖK elnöke, Telegdy Gergely indítványozta. Badó Attila az egyetem hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettese is támogatta az ötletet, így megkezdődhetett a munka.
Az előkészületekben a Hallgatói Önkormányzat segített felmérni az igényeket, összeállítani azoknak a legfontosabb könyveknek a listáját, melyeket feltétlenül be kell szerezni. Most még próbaüzemben vagyunk, ami azt jelenti, hogy a számítógépes rendszert élesben teszteljük egészen október 4-ig. Utána már fennakadások nélkül kell működnie mindennek – mondta Bolgár Zsolt. Ami a lényeget illeti, mármint az áruválasztékot, az ügyvezető elmondta, reményei szerint egy hónapon belül teljesen fel lesznek töltve a polcok és a raktárhelység is. A rendszer egyébként úgy működik, hogy kölcsönösen egyeztetnek a különböző tanszékekkel. Megkapják a karokon előforduló tankönyvek címét, és azokat mind beszerzik. A könyvesbolt ezenkívül a hallgatóktól is vár visszajelzést. A jegyzetbolt vezetőihez e-mailen lehet eljuttatni a könyvigényeket.
– Egyébként nem csak a tananyaggal kapcsolatos irodalmat lehet nálunk megvásárolni – mondta Bolgár Zsolt. – A jegyzetbolt profiljához a szépirodalom is hozzátartozik. Igyekszünk beszerezni ezeket a műveket is. Egy igényes, modern könyvesbolt működtetése a kht. célja, ami napi kapcsolatot tart fenn a diákokkal, hogy folyamatosan bővíthesse kínálatát.
D. Cs.
Bezár