2024. április 16., kedd English version
Archívum  --  2005  --  7. szám - 2005. április 11.  --  Egyetemi élet
Szerb-magyar oktatási együttműködés
Együttműködési megállapodást kötött a szerbia-montenegrói Sabac városának főiskolája a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Főiskolai Karával. Ennek legfontosabb pontja, hogy a hazánkban megszerzett szakirányú diplomát ezentúl honosítani fogják a szomszédos Szerbiában.
A határon túli magyar anyanyelvűek mezőgazdasági mérnökképzését kívánja felkarolni a vásárhelyi Mezőgazdasági Főiskolai Kar évek óta – mondta el lapunknak Mucsi Imre főigazgató. Kárpátalján, Ungváron már született a mostanihoz hasonló megállapodás, melynek következő lépése kihelyezett konzultációs központ létrehozása lehet. A Vajdaságban pedig Szabadkán és Csantavéren terveznek hasonlót, de Erdélyben is szeretnének kapcsolatokat kialakítani a helyi mezőgazdasági oktatási intézményekkel.
A kihelyezett konzultációs központok létrehozása több szempontból is fontos. Egyrészt sokkal olcsóbb, ha oktatók utaznak ki a szomszédos országokba, mint ha egy diák éveket tölt el hazánkban. Lényeges továbbá, hogy az itt tanuló külföldi hallgatók fele nem is kíván szülőhazájába visszatérni, pedig arra lenne szükség, hogy a határon túli magyarlakta területeken megújuljon az agrárértelmiség. A gazdálkodók körében generációváltásra van szükség – fogalmazott Mucsi Imre –, hogy mire az adott országok is csatlakoznak az Európai Unióhoz, képzett, felkészült szakemberekkel tegyék ezt meg. Ez az ő versenyképességük szempontjából elengedhetetlen.
Varga Anna
Bezár