2024. május 5., vasárnap English version
Archívum  --  2008  --  12. szám - 2008. október 20.  --  Egyetemi élet
Egy iskola 125 évének titka
Az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola a nagy árvíz után újjáépült város akkor létesített intézményeinek egyike, amely a mai napig ugyan abban a funkcióban működik – immár 125 éve. Az iskola október 16-án a József Attila Tanulmányi és Információs Központban szép gálaműsorral emlékezett meg az évfordulóról.
„Az iskola eredeti épülete az Árpád téren található, ahol ma az egyetem számítóközpontja működik” – mesélt a kezdetekről az intézmény igazgatója, Sipos Ibolya. „Akkor Belvárosi Fiú Népiskolának keresztelték. Azóta jogfolytonosan közoktatási intézményként működik. 1958-ban a művelődésügyi miniszter utasítására a felsőoktatási intézményeknek gyakorló iskolákat kellett működtetniük. Így kapcsolódott az egyetemhez a Ságvári, és azóta is nálunk végzik gyakorlótanításaikat a pedagógusjelöltek.”
A TIK-ben csütörtökön délután az irodalom, a zene nyelvén szólalt meg az iskola 125 éves történelme, egykori és jelenlegi diákok, szülők, ma is dolgozó és régi tanárok adták „kölcsön” hangjukat, lelküket e szép emlékezéshez. Az iskola egy évkönyvet is készített, és több oklevelet adott át az oktatási intézmény életében fontos szerepeket betöltő személyeknek. Szűkös másfél hónap állt rendelkezésükre a jubileumi ünnep, kiadvány megvalósításhoz, ahol hűen tükröződik az iskola szellemisége.
„Nem szeretjük az elitiskola jelzőt, de az tény, hogy a Ságvári kivívott magának egy rangot a városban” – folytatta Sipos Ibolya. „Mi arra törekszünk, hogy azok a szülők, akik ide íratják gyermekeiket, egyetértsenek az iskolánk filozófiájával. Az iskola működését meghatározó dokumentumként egységesen fogadta el a házirendet a szülői szervezet, a nevelőtestület és a diákönkormányzat. Fontos, hogy közös legyen a célunk, és hasonlóan formáljuk a gyereket. Nem vezet előre, ha a szülő és a tanár különböző irányok felé terelik a nebulót.”
Dobó Csaba
Bezár