2024. május 5., vasárnap English version
Archívum  --  2008  --  12. szám - 2008. október 20.  --  Egyetemi élet
Munkavállalás Dániában és Norvégiában
Dániai és norvégiai munkavállalási lehetőségekről tartottak tájékoztatót október 9-én az Állam- és Jogtudományi Karon. A rendezvényt az Európa-tanulmányok Központ által működtetett Europe Direct Iroda a European Employment Services (EURES) szegedi irodájával közösen szervezte. A háromórás rendezvényen a dán és norvég EURES szakemberei angol nyelven tájékoztatták az érdeklődőket.
Elsőként Gry Kristin Vist beszélt a norvégiai munkavállalás körülményeiről, a mindennapi életről. Előadásában az ország földrajzi, nyelvi, gazdasági adottságainak bemutatása után kitért a munkaerőpiac jellemzőire, és tanácsokat adott a munkakereséshez. Ezután Jan Vleugel mutatta be Dániát, az ország munkavállalási szabályait. Az előadó részletesen mesélt a fizetésekről, adókról, valamint a mindennapi élet költségeiről is, majd konkrét lehetőségeket mutatott a munkakeresésre. Harmadikként egy Szegeden működő cég vezetőjének, Niels Otto Pedersennek ismertetőjét hallgathatta meg a közönség, aki Dániába közvetít magyar dolgozókat, illetve egyetemi hallgatókat.
Az előadások végeztével a jelenlévőknek lehetőségük nyílt személyes konzultációra is a szakemberekkel, amely során tanácsokat kaphattak személyes helyzetükkel kapcsolatban, illetve válaszoltak az előadások alatt bennük felmerült kérdésekre.
A szervezők sikeresnek találták a rendezvényt, hiszen körülbelül hatvan ember hallgatta meg az előadásokat. A jelenlévőknek azonban csak a fele került ki az egyetem hallgatói közül. Az EURES ugyanis a munkaügyi központ segítségével is hirdette az előadást, így angolul jól beszélő munkanélküliek is ellátogathattak a rendezvényre. Szekeres Ildikó, az Európa-tanulmányok Központ irodavezetője elmondta, ebben az évben Szegeden nem lesz több hasonló tájékoztató. A dán szakemberek tervei között szerepel azonban egy új projekt, melynek keretében a Dunán végighajózva, a folyó menti városokban kikötve is tartanának előadásokat a dániai munkavállalási lehetőségekről.
Keresztes Judit
Bezár