2024. május 5., vasárnap English version
Archívum  --  2008  --  12. szám - 2008. október 20.  --  Egyetemi élet
Új megoldás a graffitik eltávolítására
A korábbiaknál hatékonyabb és lényegesen olcsóbb módszert dolgoztak ki a graffitik eltávolítására az SZTE Kolloidkémiai Tanszékének kutatói.
Dékány Imre akadémikus, a tanszék vezetője elmondta, az egyetemen kifejlesztett nanoszerkezetű folyadékok képesek arra, hogy a graffitik rendkívül makacs festékét fellazítsák, így azok mosással vagy súrolással eltávolíthatóvá válnak.
A fejlesztési eredmények szabadalmaztatását megkezdte az SZTE, a találmány nyomán létrehozott termékcsalád gyártásának előkészítése pedig elindult egy szegedi vállalkozásnál – közölte a kutató. Hozzátette: a technológia lényegesen hatékonyabb és harmadannyiba kerül, mint a már piacon lévő hasonló vegyszerek.
Németh István, a szegedi IKV Zrt. vezérigazgatója közölte, a cég együttműködési megállapodást kötött az egyetemmel a graffiti-eltávolító módszer kidolgozására, és innovációs alapjából közel 5 millió forinttal támogatta a kutatásokat. A technológiát már két hónapja alkalmazzák Szegeden, s azt is vizsgálják, hogy falfelülettől és festéktípustól függően milyen összetételű vegyszer a leghatékonyabb – tudatta a vezérigazgató.
F. J.
Bezár