2024. május 5., vasárnap English version
Archívum  --  2008  --  12. szám - 2008. október 20.  --  Egyetemi élet
„Köpönyegem pedig az én irgalmasságom…”
A Bölcsészettudományi Kar felújítás alatt álló épületszárnyába ugyan még csak félig-meddig költözött be a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék, de mindez nem befolyásolta a 9. Szegedi Vallási Néprajzi Konferencia megszervezését. A Szakrális kisépítmények a Kárpát-medencében című rendezvényt október 8-10. között tartották meg – ünnepélyes hangulatban, számos neves vendég részvételével.
A konferencia megnyitója a Folyosó Galérián egyben egy fotókiállítás megnyitója és egy könyvbemutató is volt. A keskeny folyosón szép számmal gyűlt össze közönség – a konferencia résztvevői, oktatók, hallgatók egyaránt. A Zeneművészeti Kar gregorián együttesének előadásában felcsendülő egyházi dallamok után az esemény házigazdája, Barna Gábor tanszékvezető köszöntötte az egybegyűlteket. Kerny Terézia művészettörténész, a  Magyar Tudományos Akadémia munkatársa nyitotta meg a Köpönyeges Mária-falképek a középkori Magyarországon című fotókiállítást, és mutatta be a hasonló című könyvet.
 
A tárlat célja a magyarországi ikonográfia népszerűsítése.
 
„A tárlat rendezőjének célja az volt, hogy megismertesse a nagyközönséggel a magyarországi ikonográfiát, és népszerűsítse is azt. Ezeknek a kulturális értékeknek a megmentésére kell összpontosítanunk, hiszen ha nem figyelünk oda, egy közkincs veszik el” – hallhattuk a megnyitón.
A Köpönyeges Mária összefoglaló ikonográfiai megnevezése azoknak az ábrázolásoknak, ahol Mária hosszú palástban látható, szimbolikusan mintegy átölelve az egyházat. Több száz éves templomok falán lehet felfedezni ezeket a középkori alkotásokat. A kiállítás tematikája ikonográfiai szempontból épül fel, bemutatja: mi a szerepe ezeknek a falképeknek a liturgikus térben. A fényképek, melyeken 14-19. század közötti Mária-képek láthatók, Gombosi Beatrix, Gondos Béla, Kálmán Flóra, Kiss Lóránd, Lángi József, Lővei Pál és Mudrák Attila munkái.
Gombosi Beatrix: Köpönyeges Mária-falképek a középkori Magyarországon című könyvének bemutatójára is most került sor. A szerző, aki szintén jelen volt, a Népművészet Ifjú Mestere címet is elnyerte már kézműves alkotásaival. A Pécsi Tudományegyetemen néprajz, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán pedig művészettörténész szakon végzett, és OTDK-, valamint szakdolgozatának témájának is a köpönyeges Mária-képeket választotta. Számos kis faluba utazott el a középkori Magyarország területén, Köpönyeges Mária-képek után kutatva. Munkásságának gyümölcse most öltött könyv alakjában is formát.
Az első nap délelőtti programja a konferencia megnyitásával, Csernus Sándor dékán és Kiss-Rigó László megyés püspök ünnepélyes szavaival folytatódott, majd el is kezdődtek az előadások. A három nap alatt változatos témájú előadásokból lehetett válogatni: jászsági, vajdasági szakrális kisemlékek, szabadtéri fafeszületek és kiskápolnák a Palócföldön, Lourdes-i Mária-ábrázolások Kunszentmártonban, a térszakralizáció szerepe a radnai, valamint a szeged-alsóvárosi búcsúk vonzáskörzetében, és még sorolhatnánk. Az egyes előadáscsoportokat vita és hozzászólások követték.
A konferencián olyan neves tudósok adtak elő, mint Bartha Elek, a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékéről vagy Beszédes Valéria néprajzkutató. A tanácskozás nem csak tudományos előadásokból állt: az első estéjén az alsóvárosi ferences templomban Jáki Sándor Teodóz vezetésével a Győri Bencés Kamarakórus egyházzenei programján lehetett részt venni. A három nap végén, péntek délután Barna Gábor öszszegezte a konferenciát, és köszönt el a résztvevőktől.
A Köpönyeges Mária-képekből készült vándorkiállításnak Szeged volt a második állomása. A tárlat október 20-ig még megtekinthető a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék folyosóján.
 
T. I.
Bezár