2024. május 5., vasárnap English version
Archívum  --  2008  --  12. szám - 2008. október 20.  --  Egyetemi élet
„Ápolnunk kell saját nyelvi örökségünket, és támogatni annak ügyét; emellett azonban elengedhetetlenül fontos, hogy szót értsünk egymással, a szomszédainkkal és az unió területén élő partnereinkkel” – vallja Leonard Orban (képünkön), az Európai Bizottság többnyelvűségért felelős biztosa, aki magyarországi körútja során szeptember 28-án ejtette útba Szegedet.
A bizottsági tag összetett céllal érkezett Magyarországra. Egyrészt politikusokkal tárgyalt a nyelvtanulás itthoni hely-zetéről, illetve a magyar nyelv uniós intézményi szinten betöltött szerepéről, másrészt igyekezett bemutatni azt a soknyelvűséggel kapcsolatos új uniós stratégiát, amelyet nemrég fogadott el az Európai Bizottság.
Mint a szegedi találkozó résztvevői megtudhatták, rengeteg olyan projekt létezik az unión belül, amely nemcsak intézményi és kormányszinten ösztönzi a nyelvtanulást, hanem az egyes embert célozza meg. „Hiszünk abban, hogy a saját anyanyelvén kívül minden embernek legalább két idegen nyelvet kellene beszélnie, és a lehetőséget erre nemcsak egy elit rétegnek, hanem mindenkinek biztosítani kell. Ez nemcsak a fiatalokat jelenti, hanem felnőtteket, időseket is, és olyanokat, akik nem magasan képzettek vagy egyáltalán nem rendelkeznek képesítéssel” – fogalmazott a bizottsági tag. S hogy mit jelent ez a gyakorlatban? A projektek listája hosszú, de Litvániában például idegen szavakat hallgathatnak a távolsági buszok utasai, Angliában pedig az Arsenal támogatásával fiatalok tanulhatnak focizni és angolul egyszerre.
A politikus sok egyéb mellett kitért arra is, milyen fontos lenne beszélnünk a szomszéd országok nyelvét, különösen, ha olyan határterület lakói vagyunk, mint például Szeged. Az ilyesfajta tudás nemcsak a gazdasági kapcsolatokat erősítheti, de a kölcsönös megértést és tiszteletet is.
A Europe Direct szegedi irodája által szervezett találkozónak a jogi kar épülete adott otthont, ahol ez alkalomból több neves közszereplő képviseltette magát: az érdemi párbeszéd érdekében számos egyetemi oktató mellett jelen volt Trócsányi László alkotmánybíró, az SZTE Európa-tanulmányok Központ igazgatója, Petrusán György, a Szegedi Román Önkormányzat elnöke, valamint a Román Konzulátus több munkatársa is.
Németh Ágnes Lilla
Bezár