2024. május 5., vasárnap English version
Archívum  --  2008  --  12. szám - 2008. október 20.  --  Egyetemi élet
Új klinika nyílt Szegeden
Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika nyílt a Szegedi Tudományegyetemen. Az új intézményben – amely a II. kórház második emeletén kapott helyet – számos, az országban egyedülálló beavatkozást is végre tudnak majd hajtani.
A klinikát vezető Piffkó József professzor – aki korábban a németországi Münsterben egy hasonló intézményt irányított – elmondta, Magyarországon az elmúlt huszonöt esztendőben megháromszorozódott a szájüregi daganatok száma, ugyanakkor az ország felén nincs működő szájsebészeti osztály, a tízmillió lakosra csupán kéttucat arc- és állcsontsebész jut.
 
21. századi körülmények között a szegedi arc- és állcsontsebészet.
Fotó: Gémes Sándor

Az új intézmény kialakításával a nagy hagyományú szegedi arc- és állcsontsebészet 21. századi körülmények közé kerülhetett, így a betegellátás mellett a klinika hamarosan a szakmai utánpótlás egyik centrumává válhat. Az ehhez a szakmacsoporthoz tartozó beavatkozásokat korábban a Fogorvostudományi Kar épületében végezték. A klinikai központ vezetése felismerte, hogy az egyre jobban specializálódó és egyre összetettebb sebészeti környezetet igénylő szakma koránt sincs ideális körülmények között a régi épületben. Az egység elköltözésével a Tisza Lajos körúton a fogorvostan-hallgatók számára tudtak új gyakorlati képzőhelyet kialakítani.
A fogászat és a sebészet határterületén elhelyezkedő arc- és állcsontsebészet művelésére csak a legmagasabb szintű ellátási központokban van lehetőség. A két műtőt és három korszerű ambulanciát működtető klinika társadalombiztosítás által finanszírozott ellátási területe a Dél-Alföld, csaknem kétmillió lakossal. Az öt szakorvos és három szakorvosjelölt tizenegy aktív és két egynapos sebészeti ágyon fogadhatja a pácienseket. A korszerű műszereknek és a kiváló szakmai színvonalnak köszönhetően az intézményben olyan betegeket is tudnak kezelni, akik eddig csak külföldön kaphattak megfelelő ellátást, lehetőség nyílik például a komplex arc- és agykoponya- fejlődési rendellenességek sebészetére is. Ugyanakkor figyelembe véve, hogy az arc- és állcsontsebészet egy olyan komplex terület, amely többek között az arc- és a szájüreg sérüléseivel, daganataival és fejlődési rendellenességeivel foglalkozik, a magas szintű betegellátás egyik elengedhetetlen feltétele a társszakmákkal való szoros együttműködés.
Mészáros Tamás professzor (SZTE ÁOK Ortopédiai Klinika) elmondta, hogy tavaly október óta az SZTE működteti a város teljes fekvő- és járóbeteg-ellátó rendszerét. Az integráció nyomán nyílt arra lehetőség, hogy az ellátás átszervezésével megüresedő helyeken új szakmák jelenjenek meg. A korábban önkormányzati fenntartású II. kórházban viszonylag csekély költséggel – mintegy 80 millió forintból – tudták kialakítani a klinikát. Az intézményben használt műszerek és eszközök értéke – ezeket részben ingyenesen kapta használatra az egyetem - azonban többszöröse a befektetett összegnek – közölte a szegedi egészségügyi ellátás integrációjáért felelős szakember.
F. J.
Bezár