2024. május 5., vasárnap English version
Archívum  --  2008  --  12. szám - 2008. október 20.  --  Egyetemi élet
Vigyázz, kész, állásbörze!
Az SZTE Karrier Iroda negyedjére szervezte meg a már hagyományossá vált őszi Állásbörzét. Az október 15-i rendezvényen 34 cég mutatkozott be, és több mint 1500 látogatót számláltak – a szervezők ez alkalommal is elégedettek lehetnek a részvétellel.
Idén az előkészítő tréningek és előadások szorosabban kapcsolódtak a börzéhez, mint korábban, hiszen a két esemény átfedésben is volt egymással: a Karrier Iroda felkészítő programjait október 14-16. között, magát a börzét pedig 15-én tartották meg. Így a központi nap mindenképpen a szerdai volt, amikor érdeklődők, kíváncsiskodók, véletlenül arra járók és aktív résztvevők egyaránt szép számban jelentek meg a József Attila Tanulmányi és Információs Központ átriumában és kiállítói terében.
 
Az állásbörze változatos programja lehetővé tette, hogy a hallgatók ne csak nézelődjenek. Fotó: Gémes Sándor
 
Munkakeresést segítő előadások, hasznos tudnivalók a helyes önéletrajz-elkészítéséhez, személyiség- és képességtesztek, a cégekkel való konkrét megismerkedés és nem utolsósorban a regionális és országos állásajánlatok - ez mind ott volt a Karrier Iroda állásbörzéjének programjai között. „Nagyon örülünk a  rengeteg érdeklődőnek, abszolút pozitívak idén is a visszajelzések” – mondja Fajka Judit főszervező. „Meghoszszabbítottuk a nyitva tartást egészen hat óráig, hogy minél többen jöhessenek el, és ne csak hallgatók és friss diplomások, hanem olyanok is, akik már dolgoznak, de munkahelyet szeretnének váltani, vagy csak kíváncsiak rá: mi a helyzet manapság a munkaerőpiacon.”
És valóban sokan is vannak. Az Égáz-Dégáz Gázszolgáltató Zrt. idén vett részt először a szegedi állásbörzén, és nagyon elégedettek voltak a hallgatói részvétellel, az érdeklődéssel és a hangulattal is. Kínált pozícióik között ott volt a menedzser-asszisztens, a közgazdász, a marketing-főmunkatárs és a gépészmérnök is.
Nem meglepő módon az állásajánlatok között idén is túlsúlyban voltak azok, amelyek számítástechnikai, gazdasági, műszaki és pénzügyi szaktudást igényelnek - de aki kitartóan keresett, találhatott jogászok, sőt, bölcsészek számára is munkalehetőséget, vagy legalábbis tanácsokat, hogy merre kéne keresgélniük. Egy biztos: ami mindenhol alapkövetelmény volt, az a nyelvtudás.
„A nyelvismeret legalább olyan fontos, mint a szaktudás” – mondja Szekeres Ildikó, a Europe Direct hálózat szegedi irodavezetője. „Mi nem konkrét állásajánlatokkal várjuk az érdeklődőket, hanem ahhoz tudunk nekik segítséget nyújtani, hogy ha az EU-ban szeretnének tanulni, dolgozni, akkor milyen információforrásokból tájékozódhatnak. Azt kell hogy mondjam, nagyon sok a lehetőség, és a magyarországi hallgatók esélyei is komolyak , ám csak akkor, ha legalább egy, de inkább két európai nyelven magas szinten tudnak.”
Ez más cégeknél is így van: sokszor nem az az akadály, hogy nincs megfelelő képesítésük, végzettségük a jelentkezőknek, hanem hogy nem rendelkeznek a megkövetelt nyelvtudással. Ebben sajnos a Karrier Iroda sem tud segíteni, de sok minden másban igen. „Idén újításnak számít a Karrier Pizza” – magyarázza Fajka Judit. „A korábbi cégelőadásokat nem tartottuk eléggé hatékonynak, és nem is voltak túl népszerűek, ennek a helyébe lép ez az új szolgáltatás. Azok a cégek, amelyek személyesen szeretnének bemutatkozni, ezt megtehetik a Karrier Pizza keretében. Ez tulajdonképpen egy kötetlen hangulatú beszélgetés, az érdeklődők üdítőt, pizzát és természetesen hasznos információt kapnak.”
Hogy vélekedik erről a „másik” oldal? Németh Lívia és Kiss Nikolett idén elsőévesek a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon, így az állásbörzére is először jöttek el. „Tetszik a rendezvény, egyelőre csak a gyakornoki lehetőségekről érdeklődtünk. Ami szintén felkeltette az érdeklődésünket, az a Dániában való tanulási és munkavállalási lehetőségekről tájékoztató stand. Mindenképpen ki szeretnénk próbálni a külföldi tanulást és munkát!”
Berta Klementina harmadéves szociális munkás máshogy látja: „Szerintem fordíthatnának kicsit több figyelmet arra, hogy a kevésbé felkapott szakmákkal mi lesz. Jövőre végzek, és bár szociális munkásra valószínűleg mindig szükség lesz, nem könnyű valóban kedvező állást találni. Mindenesetre a próba-állásinterjúkat és az önéletrajzírásra vonatkozó tanácsokat nagyon hasznosnak találom.”
A változatos program a lehető legtöbb módon mozgatta meg a látogatókat: hogy a hallgatók ne csak nézelődni jöjjenek, két, aktivitásra buzdító nyereményjáték is volt az idén.
Aki pedig lemaradt, ne búsuljon, nem ez volt az utolsó lehetőség: márciusban jön a tavaszi börze!
 
Tóth Ilona
Bezár