2024. május 5., vasárnap English version
Archívum  --  2008  --  12. szám - 2008. október 20.  --  Egyetemi élet
Zelena András javítaná az EHÖK megítélését
Zelena Andrást választotta elnökévé szeptember 25-én a Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK). Az elmúlt hónapok feszültségekkel teli időszaka után személyében egy kompromisszumkész, demokratikus vezető került a szegedi EHÖK élére.
A szeptemberi EHÖK-elnök-választásra azért került sor, mert az előző elnök, Török Márk hallgatói jogviszonyával együtt az EHÖK-ben  viselt tisztségei is megszűntek. Zelena András,  aki 2007 óta az SZTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskola hallgatója modern magyar irodalom képzésen, egyetlen pályázóként indult a megüresedett posztért. A diplomaszerzés óta, doktori hallgatóként több ideje jut a közéleti tevékenységre, ezért is adta be a pályázatot az EHÖK-elnöki tisztségére.
 
Zelena András doktoranduszként vezeti az EHÖK-öt. Fotó: Segesvári Csaba
 
András öt évet tudhat maga mögött a hallgatói közéletben. A bölcsészkari hallgatói önkormányzatában titkár, később ügyvezető, majd gazdasági alelnök volt. Dolgozott az EHÖK Marketing és Kommunikációs Bizottságának elnökeként, valamint bábáskodott a SZTEreo születésénél. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) egyetemi tanár tagozatát mint elnök vezette, ottani szerepvállalása a diploma megszerzésével zárult. Diplomája mellé Discipuli Pro Universitate díjat kapott kiemelkedő tanulmányi eredményéért és közösségi szervezőmunkája elismeréséül.
Azokat a feladatokat (mint például a szociális támogatás kérdése), amelyekre a megoldást még Török Márk idején dolgozták ki, közösen fejezik be, de ezektől eltekintve András teljesen önálló programmal jelentkezett, és egészen más szemléletet képvisel, mint elődje. A hallgatók között felmerült a kérdés, hogy az új elnök nem csupán az előző bábja-e. Zelena András a vádat határozottan elutasítja! Mint lapunknak elmondta, az egyéves ciklust mindenképpen szeretné kitölteni, de hosszabb távon is érdekli a poszt.
Zelena András programjának jelentős része az EHÖK megítélésének javítására irányul. A legsürgetőbb feladatai közé tartozik a jelenlegi helyzet normalizálása és az alapos arculatjavítás. Az egyetem vezetésével működőképes, kölcsönös bizalmon alapuló munkakapcsolatot akar kiépíteni, hiszen a helyzet az utóbbi időszakban igencsak elmérgesedett a korábbi elnök harcosabb fellépése miatt. Vele szemben András kompromisszumkésznek mutatkozik: békés megoldásokat keresve akarja érvényesíteni a hallgatók érdekeit az egyetemi vezetéssel együttműködve – a köztük levő viszony azonban szigorúan mellérendelő, ahol a felek egyenrangúak. A rektori vezetéssel való kapcsolattartást ráadásul nem csak hangoztatja, hanem tesz is érte: a pályázat borítékbontása után (a megválasztása előtt) már egyeztetett a rektori vezetéssel, és a továbbiakban is fontosnak tartja a rendszeres kapcsolattartást.
Emellett a kommunikáció javítására is törekszik. A hallgatói önkormányzat mindennapi működését pozitívan értékeli, ezeket a sikereket szeretné kifelé kommunikálni az eddig napirenden lévő, nem feltétlenül az EHÖK-öt népszerűsítő sajtóhírekkel ellentétben. Erre az elnöki arculatjavítás mellett az EHÖK honlapját és a SZTEreo-t tartja alkalmasnak – utóbbiban nagyobb hangsúlyt akar fektetni az EHÖK tevékenységének bemutatására.
Az EHÖK homlokzatán a közelmúltban keletkezett repedések bevakolása mellett más feladatokat is kitűzött maga elé: ilyen az utánpótlás-nevelésének kérdése mind az EHÖK-ben, mind a kari HÖK-ökben, ami egy hosszú távú, előremutató feladat. Emellett fontos kiemelni, hogy demokratikus jelleggel szeretné vezetni az EHÖK-öt, semmit sem akar vezetőként az önkormányzat tagjaira erőltetni, mivel fontosnak tartja az együttműködést. „Az elnök munkája csak akkor lehet sikeres, ha olyan stáb dolgozik mellette, mellyel ez megoldható” – mondta ezzel kapcsolatban a szeptember 25-én lezajlott választáson.
Dunai Tamás
Bezár