2021. március 1., hétfő English version
Archívum  --  2008  --  8. szám - 2008. május 5.  --  Egyetemi élet
A Föld Napját ünnepelték a Tanulmányi és Információs központban
Színes programkínálattal várta látogatóit az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központja április 22-én.
Többek között papír-, kupak- és flakongyűjtéssel, sporttal és vetélkedőkkel ünnepelték a Föld Napját az egyetem hallgatói, oktatói és dolgozói. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a szelektív hulladékgazdálkodásról nyújtott tájékoztatást, de külön standdal mutatkozott be a Greenpeace is. A „mozgékonyabbak” kerékpártúrát tehettek a füvészkertbe, a központban maradók az Universitas Szeged Kht. és az SZTE Alma Mater szervezésében fákat, virágokat is ültethettek.
A nap folyamán több olyan fenyőfa is új helyre került, melyeket karácsonykor bérbe adott az SZTE Alma Mater. A fabérlés több éve nagyon népszerű a Tisza-parti városban: 2007-ben már több mint 120 fenyőt adtak ki az ünnepekre. Ezeket aztán a füvészkertben, illetve szegedi iskolák, óvodák, kollégiumok, diáklakások udvaraiban helyezték el. Az utolsót pedig a TIK parkjában ültette el április 22-én Dékány Imre rektorhelyettes és Görög Márta hallgatói és közkapcsolati igazgató (képünkön).
A Föld Napja kiemelt jelentőséggel bír az egyetem életében, hiszen az SZTE nemcsak a környezetvédelemre, a környezettudatos életmódra kívánja nevelni hallgatóit, de kutatásai révén tevékenyen részt is vesz a klíma, a talaj, a víz, a levegő védelmében – mondta Dékány Imre. Az egyetem ilyen irányú stratégiájának egyik legfontosabb eleme a megújulóenergia-program, melynek keretében a környezetbarát geotermikus, szél- és napenergia minél intenzívebb hasznosítása érdekében történnek lépések.
Az akadémikus úgy fogalmazott: a következő ötven-száz évben a víz birtoklásáért is komoly harcok várhatók, éppen ezért meg kell akadályozni az élővizek szennyezését, illetve tenni kell azok folyamatos tisztításáért.
P. M. L.
Bezár