2021. március 1., hétfő English version
Archívum  --  2008  --  8. szám - 2008. május 5.  --  Egyetemi élet
Három napig küzdött a juhászsereg
A Juhász Gyula Napokat minden évben április utolsó heteiben rendezik meg az SZTE JGYPK hallgatói. E háromnapos viadalon az embernek – ha nyitott szemmel járja az utcákat, éjt nappallá téve – olyan érzése támad, mintha ezek a fiatalok arra szövetkeztek volna a város istenével, hogy beolajozzák a tavaszra ébredő Szeged elfásult tagjait.
A 2008-as esztendőben április 22-24. között tartották a pedagógusképzősök karuk névadójának ünnepét, amely lényegében háromnapos önfeledt szórakozás, a Csillagszemű Juhász cím megszerzésének modern kori lovagi tornája. Ahogy arra a megnyitón Homor Géza, a kar általános és oktatási dékánhelyettese is rámutatott, a tizenkét éves hagyományra viszszatekintő rendezvény példát mutat a többi karnak: hogyan néz ki egy valódi közösség a felsőoktatásban, milyen érzés is „jugyusnak” lenni. A dékánhelyettes szerint azt a nehéz helyzetet, amelybe az integrációs folyamatok sodorták a Juhász Gyulát úgy három éve, mára már sikerült átvészelni. „Most azt kell megmutatni, hogy ez egy újjászületett kar. És a Juhász Gyula Napok méltóképp példázza e tényt” – mondta el Homor Géza. Szavaihoz Ament Balázs, a pedagógusképző kar HÖK-elnöke is csatlakozott, majd közösen koszorúzták meg a JGYPK főépületében a 125 éve született szegedi költő mellszobrát.
 
 
Az indulók traktorhúzásban is összemérték erejüket. Fotó: S. Cs.
 
Az idei Csillagszemű Juhász címért hat versenyző szállt hadba, aki mögött felsorakozott e derék legényeket támogató hallgatók serege. A csütörtöki sportnapon (ahol miközben a bográcsban rotyogott a versenypörkölt, traktort húztak és birkát cipeltek a juhászjelöltek s csapataik) két versenyzőt is sikerült kifaggatnunk e három nap rejtelmeiről. Varga Pétertől – aki a verseny végén harmadik helyen végzett – megtudtuk, hogy mindig hatalmas a küzdelem a Csillagszemű Juhász címért. „Aki megnyeri, a JGYPK férfiarca lesz egész évben” – mondta az angol-informatika szakos hallgató. Neki egyébként a városi vetélkedők tetszettek a legjobban, azok közül is az Élőlánc elnevezésű, amikor a hídra kellett felállni egymással szemben, és különböző üzeneteket kiabálni egymásnak. Szojka Ádám ifjúságszervező szakos hallgató – a végelszámolás negyedik helyezett csapatának kapitánya – az Élőkapu fantázianevű feladatot említette az utcai vetélkedők közül, ahol a csapatok tagjainak kézen fogva kellett felállniuk a Kárász utcán, s a járókelőket átbújtatni karjuk alatt. A feladatokat egyébként többtagú zsűri pontozta (utóbbi esetben például a babakocsi vagy a görkorcsolya pluszpontot ért).
„Az idei év Csillagszemű Juhásza Torony László lett a 'Detox United II.' nevű csapatával” – értékelte az idei tavasz versengésének eredményét a Szegedi Egyetemnek a Juhász Gyula Napok egyik főszervezője, Varga Krisztina. „Ahhoz képest, hogy ez a gárda idén szervezte először az eseményt, elégedett vagyok. Ami egy kicsit megbolygatta a napirendet, az egy rövid eső volt, de ebből is tanultunk: jövőre lesz esőterv is” – mondta mosolyogva a főszervező, akinek az egyik kedvenc feladata a villamosfogadás volt, ahol a leszállókat kellett üdvözölni az Aradi vértanúk téri megállóban, különböző ötletes megoldásokkal.
Végezetül álljon itt a háromnapos „jugyus” lovagi torna végeredménye (melynek éjjeleit azért közös ölelkezés, iszogatás is kísérte különböző egyetemi szórakozóegységekben): a győztes Torony László (negyedéves tanító, másodéves sportkommunikátor szakos hallgató) lett, kísérte őt a „Detox United II.” fekete serege. Második helyen Angel Róbert végzett „Igyá!” nevű csapatával, míg dobogós társa a harmadik fokon Varga Péter a „Hotel Metálosokkal”. Negyedik Szojka Ádám és az „Elmegyógyosok”. Ötödik Papp Péter a „Nemtesisekkel”, s követi őt leghátul Ácsai Zsolt juhászkodván a „Vérbárányok” mellett.
Dobó Csaba
Bezár