2021. március 1., hétfő English version
Archívum  --  2008  --  8. szám - 2008. május 5.  --  Egyetemi élet
Ismét közönségsikert aratott a juhásztalálkozó
Vásárhelyi sikereket is hozott a huszonnegyedik Szent György-napi juhásztalálkozó, mely megújult programkínálattal és új helyszínen várta a szakma iránt érdeklődőket és a családokat. A SZTE Mezőgazdasági Karának Takács Ferenc Képző Központjába invitálták ezúttal a találkozó résztvevőit és a főzőverseny indulóit április 27-én.
A juhászverseny egyéni indulóinak harminc tesztkérdésre kellett válaszolniuk, a gyakorlati megmérettetés ezúttal a fajtafelismerésre szűkült: tíz fajtát és hasznosításukat kellett megkülönböztetni. „Jól kell ismerni ehhez a fajtákat, mert küllemre némelyek hasonlítanak egymásra, főként a húshasznúak, pláne ha egyforma színűek” – hangsúlyozta Piukovics Márk, a vásárhelyi Greguss Máté Szakközépiskola csapatának tagja,. A csapatoknak pedig tizenkét tétel közül kellett húzniuk, majd a szakmai zsűri előtt számot adni tudásukról. Az SZTE Mezőgazdasági Kar diákja, Nagy Endre idén ötödjére vett részt a megmérettetésen. „Az elméleti kérdések között most is voltak fogósak, emellett újdonság volt az is számomra, hogy inkább vetélkedőjellegű volt a verseny, kimaradt a hagyományos nyírás is például” – mondta el.
 
A verseny fontos eleme volt a fajtafelismerés.
 
„Az új helyszín bevált” – vélekedett Bodnár Károly dékán. A képző központ udvarán  nagyobbnak tűnik a forgatag, családiasabb is lett a környezet, s bár a versenyből a helyszín adottságai miatt maradtak ki gyakorlati feladatok, Bodnár Károly úgy látja, hogy a szakmával kapcsolatos elmélet egyre fontosabbá válik, kiváltképp a fajtaismeret. „Nagyon sok csapatnak feladta a leckét egyes fajták megkülönböztetése, pedig nem lehet úgy tenyésztőmunkát végezni úgy, hogy valaki nem tudja, hús- vagy tejhasznosítású jószággal áll-e szemben” – hangsúlyozta. Idén nem érkeztek indulók a határainkon túlról, de több hazai csapat jött el a megmérettetésre.
Megújult a juhásztalálkozó főzőversenye is, ami több csapatnak meghozta a kedvét a főzőcskézéshez, most ugyanis csak azt kötötték ki a szervezők, hogy juh- vagy kecskehúsból készüljenek el az étkek. A részben szakácsokból álló zsűrinek nehéz dolga volt a bírálatnál, amit jól bizonyít az is, hogy három csapat is az élen végzett. Az SZTE diákjai marhapörköltet készítettek, így ők nem versenyeztek, de az általuk megkínáltak egybehangzó véleménye szerint kiváló a szakácstudományuk a Mezőgazdasági Kar diákjainak.
Az SZTE MGK rendezvényével egyre inkább nyitni szeretne a családok felé, ami pozitív fogadtatásra talált. Meghirdetett gyermekrajzpályázatukra például több mint kétszáz mű érkezett, melyek közül a legjobbakat ki is állították a találkozón. Ebben az évben fotópályázatot is hirdettek, melynek győztese a hódmezővásárhelyi Varga András lett.
Az elméleti versenyt a Nyugat-Magyarországi Egyetem hallgatója, Horváth Farkas Péter nyerte meg, fajtaismeretből a legjobbnak a debreceni „Szapora Juhok” csapata bizonyult. Az összetett csapatversenyt a vásárhelyi Greguss-szakközépiskola 1. csapata nyerte meg, s egyben a szakközépiskolák versenyében is ők bizonyultak a legjobbnak.
V. A.
Bezár