2024. március 28., csütörtök English version

Archívum  --  2007  --  7. szám - 2007. március 26.
7. szám - 2007. március 26.
Fókusz
Fókusz
2007. október 29.
„Már több tucat e-mailt válaszoltam meg, a levelek még ott sorakoznak az asztalomon, és folyamatosan szól a telefonom” – szabadkozik Gallé László, miután sokadszor töri meg beszélgetésünk menetét a készülék csörgése. Ismerősök köszöntik, tévés interjúra hívják, közben szimpóziumot szervez, s az előadásaira is fel kell készülnie, hiszen – mint mondja – az oktatás a legfontosabb az életében. Betáblázva az egész hét! Hiába, nem könnyű egy friss Széchenyi-díjas élete...
2007. október 29.
2007. október 29.
Egyetemi élet
Egyetemi élet
A konferenciaszervezés lépcsőin Magyarország az elmúlt két évben jelentős magasságokba kapaszkodott fel. Farkas András, a C&T Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, a Szegedi Tudományegyetem turisztikai nagykövete oroszlánrészt vállalt országunk tudományturisztikai hírnevének öregbítésében.
Magyarország legmodernebb – úgynevezett humán fázis egyes – klinikai farmakológiai vizsgálóhelyét adták a Szegedi Tudományegyetem 1. számú Belgyógyászati Klinikáján. Ezzel – másik kilenc helyszín mellett – immár Szegeden is minden feltétel adott a reménybeli gyógyszerek teljes körű kipróbálásához.
2007. október 29.
Pótolhatatlan veszteség érte február 3-án a Szegedi Tudományegyetemet: 79 éves korában elhunyt Ketskeméty István professor emeritus, a Kísérleti Fizikai Tanszék nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanára.
2007. október 29.
Március elején forgatócsoportot küldött a brémai Fraunhofer Intézet Szegedre, hogy pontosan végigkísérjék a Kolloidkémiai Tanszéken folyó „Reaktív nanorészecskék” című kutatómunka fázisait.
2007. október 29.
2007. október 29.
Vita
Vita
2007. október 29.
Mindentudás Egyeteme
Mindentudás Egyeteme
A Mindentudás Egyeteme Szeged múlt heti előadását „Sík Sándor, a szegedi egyetem tudós profeszszora” címmel Máté Zsuzsanna, az SZTE JGYPK Magyar Irodalom Tanszékének főiskolai tanára tartotta. A 20. század históriájához, irodalmának és esztétikájának történetéhez alapvetően hozzátartozik a Sík Sándor-i gazdag és sokrétű életmű – hangsúlyozta az előadó.
Iskolapad
Iskolapad
2007. október 29.
Egy-egy hallgató, „tanítvány” bemutatásakor általában a hétköznapi dolgoktól kezdem a beszélgetést. Kovács László ötödéves angol-spanyol szakos hallgató esetében azonban másként alakult a helyzet – kérdésemre ugyanis, hogy pontosan mi az érdeklődési területe, lelkesen és hosszabban magyarázni kezdte azokat az elméleti problémákat, amelyek foglalkoztatják.
Katedra
Katedra
2007. október 29.
Nagy dolog, ha egy oktató előadásán még a vizsgaidőszak vészes közeledtével sem csappan meg a hallgatók száma. De még nagyszerűbb, ha ugyanez az oktató a katedra magasságában is meg tud maradni megszólíthatónak, természetesnek, közvetlennek. Kiss Attila – a szegedi BTK angol tanszékének vezetője – egy e tanárok sorában.
Irodalom
Irodalom
2007. október 29.
2007. október 29.
2007. október 29.
Kultúra
Kultúra
2007. október 29.
Geszti Péter neve garancia. Arra mindenképp, hogy történni fog valami… más(?), új, ügyes, eredeti stb.
2007. október 29.
Összekeverhetted az arcod másokéval, megváltoztathattad egy üveg átlátszóságát, felhőt mozgathattál meg a tekinteteddel. Ilyen és más varázslatok várták a Csodák Palotájába látogatókat, nemcsak Budapesten, hanem Szegeden is.
2007. október 30.
A magyar kultúra sajátos jellemvonása, hogy folyóirat-termelését nem csak a követhetetlenül nagy mennyiség és a szinte kiszámíthatóan magas színvonal, de a viszonylagos olvasatlanság is jellemzi. Mi lehet ennek az oka, vajon tényleg közvetítenek-e az ezt feladatul vállaló lapok? Monstre igényű, de valójában csak tájékozódó folyóiratszemlénkben ezekre a kérdésekre is választ keresünk.
2007. október 30.
Kétszáz éve született Batthyány Lajos, negyven éve halt meg Kodály Zoltán; a hivatalos emlékéveken túl azonban van még egy fontos évforduló, mely Szegeden még kitüntetettebb jelentőségű.
2007. október 30.
2007. október 30.
2007. október 30.
Sport
Sport
2007. október 30.
Bár felnőtt nemzeti válogatottunk világbajnoki címvédő, legjobb klubcsapataink pedig évről évre remekelnek az európai kupaküzdelmekben, a női vízilabda népszerűsége – mint bárhol a világon – Magyarországon sem mérhető a férfiéhoz. Ha Szeged és póló, akkor is szinte mindenkinek a bajnoki dobogóra hajtó Szeged Beton jut eszébe, pedig a lányok egyre erőteljesebb tempókkal zárkóznának föl mögéjük!
2007. október 30.
2007. október 30.
Téma
Téma
Nem lebecsülendő érzelmi viharokat is kavarva az egészségügy jelenlegi átalakításának hullámai elérték a diplomás szakmai utánpótlás jövőbeni biztosításának területét. Lévén szó magas szintű szakmai felkészítési szükségletről, a jelöltek szakképzésének jó része az oktatás posztgraduális szakaszában valósul meg. Az általános orvosképzésben a diploma szakmailag tehát nem használható másra, mint szakképzés (rezidensi út) vagy tudományos kutatói pályafutás (doktori iskolai képzés) megindítására.
Bezár