2024. március 28., csütörtök English version

Archívum  --  2005  --  3. szám - 2005 február 28.
3. szám - 2005 február 28.
Kultúra
Kultúra
A zenét szavakkal is tolmácsolni kell, mert az emberek nem ismerik a zene szimbólumrendszerét, s így a legszebb fordulatok észrevétlenül elrepülhetnek a fejük felett – mondta lapunknak Fellegi Ádám.
2008. augusztus 22.
2008. augusztus 22.
2008. augusztus 22.

Csütörtök délelőtt még semmi sem volt biztos. Persze, hogy vigyázni kell vele, legendás hangulatember. Zárkózott, nem kellene háborgatni. A szervezőket is „megnyugtatták”, hogy ne aggódjanak, ha meg sem szólal egész este, az nem az ő hibájuk lesz. Egyszerűen ilyen kedve van.
Egyetemi élet
Egyetemi élet
2008. július 30.
2008. július 30.
Az SZTE Egészségügyi Főiskolai Karon két ünnepélyes rendezvényt is tartottak február 17-én: az elsőt az emlékezés és a tiszteletadás, a másikat a fejlődés, a gyarapodás jegyében.
Az SZTE Európa Tanulmányok Központja Integrációs Klub néven előadássorozatot indított, ahol neves szakemberek mondják el véleményüket az uniós csatlakozást követő időszak aktuális kérdéseiről. A rendezvény legutóbbi két előadója Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék és Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke volt.
2008. július 30.
A közel egy évtizedes múlttal rendelkező Latin-Amerika Díjat idén február 15-én adták át Budapesten a Professzorok Házában. A szegedi hallgatók ismét kitettek magukért. A 2004-es Latin-Amerika Díj mindhárom helyezettje a Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszékének hallgatója. Az első helyezett Szebeni Adrienn (IV. évf.) lett, megelőzve ezzel Lénárt Andrást (III. évf.) és Erdei Mariannt (II. évf.).
Felsőfok
Felsőfok
2008. július 30.
A dél-alföldi régió három felsőoktatási intézménye, a Szegedi Tudományegyetem, a szarvasi Tessedik Sámuel Főiskola és a bajai Eötvös József Főiskola a munkaerőpiac igényeire épülő minőségbiztosítási rendszer bevezetését kezdi meg, a programról rendeztek szakmai tanácskozást a Tanulmányi és Információs Központban.
Katedra
Katedra
2008. július 30.
„A Régészeti Tanszék mindig is a múzeummal együtt alkotott egy szellemi műhelyt. Ez az együttműködés biztosítja a hallgatók számára a forrásanyaghoz való könnyű hozzáférést. A diákok részt vehetnek a múzeumi munkákban és az ásatásokban, ami nagy előnyükre válik a későbbiekben” – nyilatkozta lapunknak Fodor István.
Az ügy
Az ügy
2008. augusztus 22.
Magyar József politikai nyomozótiszt a rendszerváltoztatáskor alezredesként ment nyugállományba. „Érdemei” elismeréseként 14 év múlva, 2003. március 15-én ezredessé léptették elő. E miatt a Népszabadság 2004. szeptember 27-i számában egyetemünk nyugalmazott irodalomtörténész tanára, Péter László, Bálint Sándor utóélete című levelében fejezte ki fölháborodását, Bálint Sándor tanítványa, Csapody Miklós országgyűlési képviselő pedig háromszor interpellált a belügyminiszterhez. Juhász Gábor államtitkár és Lamperth Mónika belügyminiszter válaszaiban azt állította, hogy Magyar József nem a III/III-as alosztálynak, hanem a III/I-es beosztottja volt, tehát kémelhárító.
Erre Péter László professzor a Történeti Hivatal hiteles dokumentumai, különféle kiadványok (Bálint László Ki kicsoda 1956-ban Szegeden és Csongrád megyében, Berényi Zsuzsanna Ágnes Szeged szürke eminenciása, Kahler Frigyes III/III-as történelmi olvasókönyv, Péter László A célszemély: Bálint Sándor) alapján a Magyar Nemzet december 18-i számában elkezdte Magyar Józsefnek Bálint Sándor egyetemi tanár, néprajztudós üldözésében teljesített, tehát vitathatatlanul III/III-as bűnlajstromát számba venni, majd az Élet és Irodalom 2005. január 21-i számában a Csongor Győző muzeológus, Gyulay Endre szeged-csanádi és Katona István egri püspök, egykori segédlelkészek bekerítésében játszott szerepét mutatta be. Ez utóbbihoz szólt hozzá Bálint László, ám cikkét az Élet és Irodalom nem közölte. A Szegedi Egyetem viszont szívesen ad helyt az írásnak, mivel az ügy szorosan kapcsolódik Bálint Sándorhoz, egyetemünk legendás professzorához, a szakrális néprajz európai hírű tudósához.
Sport
Sport
Majdnem egy teljes napig rúgták a bőrt a focizni vágyók, ugyanis a Gazdaságtudományi Kar Hallgatói Önkormányzata idén is megrendezte a már hagyományosnak mondható 24 órás fociját. Az Arany János Általános Iskola tornatermében megrendezett maratoni futballnap végig remek hangulatban zajlott.
2008. augusztus 22.
Ajánló
Ajánló
2008. augusztus 22.
A Belvárosi Mozi azon kevés filmszínházak egyike, aminek sikerült túlélnie a plázák hódítását, sőt, az Európai Unió támogatta Europa Cinemas hálózat tagságát is kiérdemelte az intézmény. Erről, és a hagyományos mozik helyzetéről beszélgettünk Szabó Évával, a mozi művelődési előadójával.
Monitor
Monitor
2008. augusztus 22.
2008. augusztus 22.
Február 16-án két újabb jelentős együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem ipari és tudományos partnereivel. A Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-vel járműipari előfejlesztési laboratórium létrehozásáról, a német Fraunhofer Intézettel pedig reaktív nanoszerkezetű anyagok kutatásáról írt alá szerződést a rektor.
Irodalom
Irodalom
2008. augusztus 22.
2008. augusztus 22.
2008. augusztus 11.
Párizstól keletre
2008. augusztus 04.
Ezek Az
2008. augusztus 01.
Hangsúly
Hangsúly
2008. augusztus 22.
2008. július 30.
2008. július 30.
2008. július 30.
2008. július 30.
„…Rt. azonnali belépéssel keres marketing referens és marketing asszisztens munkatársakat. Feltételek: szakirányú végzettség, gyakorlat hasonló munkakörben, önálló munkavégzés képessége, kreativitás, számítógépes ismeret, jogosítvány."
Fókusz
Fókusz
Bár az SZTE gazdálkodása változatlanul nehéz és kritikus szakaszában van, jelenleg nem tervez elbocsátásokat az egyetem vezetése. A két ütemben megvalósuló bérfejlesztés éves szinten átlagosan 9 százalékos béremelést jelent. A központi költségvetésből érkező pénz ugyan mintegy 350-400 millió forinttal kevesebb annál, mint, ami ezt a béremelést fedezné, a hiányzó összeget az egyetem a saját bevételeiből kívánja pótolni – mondta lapunknak Tráser Ferenc.
2008. július 30.
2008. július 28.
Bezár