Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2014
2014

mk_workshop_kiemelt

A felsőoktatási duális képzési rendszer új hullámába a Szegedi Tudományegyetem is bekapcsolódik. Az SZTE Mérnöki Kar gépészmérnök szakján tanulhatnának az első, duális képzésre jelentkező fiatalok. Az SZTE Szenátusa támogatja az elképzelést, az eddigi tapasztalatokról workshopot tartottak.

„Girls go geek ” – olvasható azon a plakáton, amely lányokat hív informatikusnak. Idén először az SZTE is csatlakozott az országos akcióhoz: 2014. december 12-én az SZTE Irinyi épületében várják a számítástechnikára is kíváncsi nőket.

2014. december 9-én adta át a Korábban Érkeztem Alapítvány az ötmillió forintot érő újszülött életmentő műszert a szegedi gyermekklinikának.

Egy magyar találmány, a cobas 6500 vizeletanalizátor magyarországi szakmai bemutatóját tartották 2014. december 11-én a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának új klinika előadótermében. A labordiagnosztikai berendezés fejlesztését a Roche és a 77 Elektronika Kft. végezte a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködésben. A készülék már a világpiacon van, a szeptember óta folyó értékesítés minden várakozást felülmúlt.

Az első magyar színházigazgató halálának 200. évfordulója alkalmából rendez kétnapos, tudományos konferenciát a Szegedi Szabadtéri Játékok. A 2014. december 12-13. közötti programon szó lesz többek közt az első hivatásos társulatról, a színházigazgatásról.

Fénnyel és színekkel bemutatott kísérletek, felhőtlen szórakozás és játszva tanulás várja az érdeklődőket 2014. december 17-én az SZTE TTIK Budó Ágoston előadótermében a Karácsonyi kísérletek elnevezésű programon.

Az Összehasonlító Irodalomtudományi Társaság Magyar Nemzeti Bizottsága és a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék „A szinguláris” címmel rendez vándorkonferenciát 2014. december 8-án és 9-én.

Egészségmegőrzés a családban címmel szervezett ingyenes előadás-sorozatot a szegedi Aranyklinika. 2014. december 10-én este 6 órától a gyermekkorban előforduló emésztőszervi megbetegedésekről lesz szó, a vendége Várkonyi Ágnes professzor, csecsemő-és gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológus szakorvos.

mta_doktorai_kiemelt

Kilencven kutató – köztük a szegedi egyetem tizenegy tudósa – vehette át az MTA doktora oklevelet az Akadémia székházának dísztermében 2014. december 6-án, ezzel 2667-re bővült a tudomány doktora vagy az MTA doktora címmel rendelkező hazai szakemberek száma.

jogtorteneti_konferencia_kiemelt

Nemzetközi jogtörténeti konferenciát rendezett a Szegedi Tudományegyetem két jogtörténeti tanszéke abból az alkalomból, hogy az idén 500 éves Werbőczy-féle Tripartitumot tanulmányozó egykori szegedi jogtudósok – Bónis György, Both Ödön és Iványi Béla – jubileumára emlékeztek.

Újváry Gábor és Vertel Beatrix új kultúrtörténeti albumának bemutatóját tartották a Gál Ferenc Főiskola Tanácstermében 2014. december 4-én. Klebelsberg Kunó, a Horthy-korszak kiemelkedő munkásságú kultuszminisztere életéről számos új fotó, grafika, újságanyag került elő a szerzőpáros kutatómunkája során, melyek különlegessé teszik a könyvet.

A Brüsszeli Magyar Nagykövetség Külgazdasági Irodája a Szegedi Tudományegyetem társszervezésében nagyszabású magyar-belga biotechnológiai üzleti fórumot és K+F workshopot rendez Brüsszelben, hazánk nagykövetségén, 2014. december 11-én.

egyetemi_dijatado-141203-kiemelt

Az SZTE hallgatói díjkiosztó gáláján átadták az Egyetemi Zenei Verseny, az Egyetemi Vers- és Prózamondó Verseny, a Novellapályázat, a Jó tanuló, Jó sportoló Verseny, valamint az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány elismeréseit.

2014. november 28-án 26 fiatal kutatónak adta át a Szegedi Akadémiai Bizottság a kiemelkedő munkájáért járó kitüntetést.

2014-ben ismét kihirdették az SZTE TTIK Kutatóiskola-pályázatán sikeresen részt vett középiskolákat. Az eredményhirdetésen a jelenlévők tudományos előadásokon is részt vehettek, valamint a tavalyi győztesek pályamunkáit is bemutatták.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar Tudományos Diákköri Konferenciát rendez 2014. december 3-án. A diákok két szekcióban tartják meg előadásaikat.

2014. december 02.

Tehetségeket, hallgatói előadói versenyek nyerteseit díjaznak 2014. december 3-án a Szegedi Tudományegyetemen. Az így elismert hallgatókat a Szegedi Egyetemi Énekkar gálaműsora köszönti.

Az AIDS világnapja alkalmából 2014. december 1-jén prevenciós napot szervezett a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete. Az Agorában rendezett programon az érdeklődőket felvilágosító előadások, véradás, interaktív játékok, óvszerfelhelyezés, egészség- és elsősegély sarok várta.

A XXI. Szent-Györgyi Napok keretében 2014. november 27-én tartották meg a hagyományos Richter Tudós Klubot az SZTE ÁOK Nagy Oktatási Épületében.

Második alkalommal szervezte meg a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány, az SZTE Általános Orvostudományi Kar és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont a legtehetségesebb diákokat támogató Szent-Györgyi Ifjak, Diákok, Tanárok és Mentorok Találkozóját 2014. november 28-án és 29-én.

Az Európai Unió megújult intézményeinek kihívásairól tartott előadást Martonyi János professzor, korábbi külügyminiszter 2014. november 27-én az SZTE ÁJTK Kari Társalgójában.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának professzora, Martonyi János 2014. november 28-án tartotta emeritáló előadását a Rektori Hivatal épületében. Hazánk korábbi külügyminisztere megköszönte, hogy őt kérték fel az első emeritusi székfoglaló előadásra, hiszen egész pályafutása során Szegedet érezte „a lényegnek”.

szgytv2014_kiemelt

Közel száz tehetséges középiskolás vett részt a Szegedi Tudományegyetemen 2014. november 28-án rendezett Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen. A vetélkedő aranyérmese a szegedi Radnóti-gimi RMG 3.0 csapata lett.

A XXI. Szent-Györgyi Napok központi ünnepségén az elmúlt évet értékelték a részt vevő egészségügyi egységek vezetői, és rangos kitüntetéseket, díszdiplomákat is átadtak.

A Szabadegyetem – Szeged 2014. november 26-i, szemeszterzáró alkalmán az érdeklődő hallgatók Lovik Károly: Görgey csillaga és Török Gyula: Egon című kiadatlan művével ismerkedhettek meg Kelemen Zoltán, az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék egyetemi docensének előadásában.

2014. november 27-én a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában tartotta meg az SZTE Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszéke a „Merénylettől a háborúig” című konferenciáját, melyen számos első világháborúval foglalkozó kutató eredményeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Martonyi János professor emeritus, volt külügyminiszter a Globális gazdaság – univerzális jog? című előadását 2014. november 28-án (pénteken) 11 órakor az SZTE Rektori Hivatal épületének 5. termében tartja.

szent_gyorgyi_napok_sajtotajekoztato_kiemelt

Huszonegyedik alkalommal kerül sor a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi karainak immár hagyományos ünnepi rendezvényére, a Szent-Györgyi Napok programsorozatára. A központi eseményeket 2014. november 27. és 29. között tartják.

2014. november 27-én és 28-án két előadást is tart az SZTE-n Martonyi János professor emeritus, volt külügyminiszter: az univerzális jogról és az EU megújult intézményeiről beszél.

A tavalyi sikerre való tekintettel 2014-ben is meghirdette a Szegedi Tudományegyetem a középiskolásoknak szóló Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A vetélkedőt november 28-án tartják. A verseny összekapcsolódik a Szegedi Tudós Akadémia programsorozatával, a rendezvényekhez a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi karainak közös, 21. Szent-Györgyi Napok programsorozata is csatlakozik.

„Azért születettünk a világra, hogy valahol otthon legyünk benne!'” címmel készítette el vizsgafilmjét Béres Barbara. Az SZTE BTK kommunikáció szakos hallgatója a vajdasági fiatalok „itthon” – „otthon” dilemmáit jeleníti meg. A 2014 tavaszán készült alkotást a Duna Televízió is bemutatja 2014. december 1-jén 23 órától.

A HELP (Hallgatói EséLy Program) azon fogyatékossággal élő, hátrányos helyzetű és roma fiatalok számára biztosít lehetőséget egy komplex támogató programba való bekapcsolódásra, akik kiemelkedő tevékenységet nyújtanak tudományos vagy művészeti területen.

szegedi_itelotabla_kiemelt

Az egyetemi jogászoktatás és a bírói szakma közötti együttműködésről is szó esett a Magyar Bírói Egyesület és a Szegedi Ítélőtábla 2014. november 21-én tartott közös ünnepi ülésén.

Folytatódik az SZTE Nobel-díjasokról szóló előadásainak sora. Patrick Modiano 2014. évi irodalmi Nobel-díjáról Gyimesi Tímea egyetemi docens (SZTE BTK Romanisztika Intézet Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszék) tart előadást 2014. november 25-én (kedden) 17 órakor az SZTE ún. nagy oktatási épületében.

bolyai_konferencia_kiemelt

Harmadik tudományos ülését tartotta a szegedi Bolyai Klub 2014. november 21-én. Az MTA SZAB székházbeli tanácskozáson a biológia nagy kérdéseitől kezdve a szellemi alkotások felhasználását szabályozó szerződéseken át az űrtávcsövekig 15 téma került terítékre az „értékteremtés és értékközvetítés” jegyében.

Több mint 15 országból érkezett több mint 100 elismert kutató tanácskozott 2014. november 22-én és 23-án a Tisza-parti városban.

Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság Filozófiai és Történettudományi Szakbizottság Szociológiai Munkabizottsága és az Európai Ifjúsági Kutató-, Szervezetfejlesztő és Kommunikációs Központ „Eszményektől a kompetenciák felé” címmel rendezett konferenciát 2014. november 21-én. A tanácskozás az ifjúságügy és a roma integráció kérdésköreire fókuszált.

Milyen pályázati lehetőségeket kínál a Szegedi Tudományegyetem kutatói számára az EU Horizon 2020 keretprogram? Erről első kézből, brüsszeli és szegedi szakértőktől tájékozódhatnak az SZTE polgárai a 2014. november 26-i workshopon az SZTE Rektori Hivatal épülete dísztermében.

2014. november 22.

aids_vilagnap_kiemelt

Felvilágosító előadás, koncert és szex-kerék is lesz az AIDS világnapján, 2014. december 1-jén délután a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete akciónapján az Agorában rendezett programon. A szakorvosok szerint a nemi úton terjedő betegségekről nagy a tájékozatlanság a fiatalok körében.

Hatodik alkalommal rendezte meg a Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszéke együttműködésben a Ramon Llull Intézettel a Katalán-Magyar Kulturális Napot, amelynek a TIK videokonferencia-terme adott otthont. Az idei rendezvény mottója: Barcelona 1714 – történelem, nyelv és emlékezet 300 évvel később.

Tizennegyedik alkalommal rendez szaknyelvi konferenciát 2014. november 21-22-én a Szaknyelvoktatók és -Kutatók Országos Egyesülete és a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Szaknyelvi Kommunikációs és Fordítóképző Csoportja az Általános Orvostudományi Kar Nagy Oktatási Épületében.

Egészségmegőrzés a családban címmel folytatja ingyenes előadás-sorozatát a szegedi Aranyklinika. 2014. november 26-án este a rákos megbetegedésekről, a tünetekről és a lehetséges terápiás módszerekről lesz szó, a vendég Valicsek Erzsébet onkológus.

2014. november 22-én és 23-án Szegeden rendezik meg a 9th International symposium on alcoholic liver and pancreatic diseases and cirrhosis (ISALPD/C) című konferenciát. A kétnapos nemzetközi konferencia fő témája az alkohol okozta máj és hasnyálmirigy betegségek kialakulása.

A Szabadegyetem – Szeged 2014. november 19-i alkalmán Monostori Tamás, az SZTE Mezőgazdasági Kar Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézetének vezetője tartott előadását a mezőgazdaságban alkalmazott legújabb biotechnológiai módszerekről a TIK kongresszusi termében.

A Szegedi Tudományegyetem két másik hazai felsőoktatási intézménnyel megalapította a Lézerek és Alkalmazásai Oktatási Klasztert, melynek a fő célja a nemzetközi szintű lézerfizikai oktatás segítése.

napelem_kiemelt

Megújuló energiaforrások használatával éves szinten mintegy 100 millió forintot takarít meg a Szegedi Tudományegyetem, ez az intézmény teljes energiaköltségének körülbelül 4 százaléka.

2014. november 20.

Három japán tudós fizikai Nobel-díjat érő kutatásait mutatta be 2014. november 18-án Szmola Ernő fizikus az SZTE ÁOK nagytermében.

A legkorszerűbb gyógyítási feltételek kialakítása, jobb esély a gyógyulásra, biztonságos munkakörülmények – többek között ezek is megvalósulnak annak az EU-s támogatású projektnek a kapcsán, amely a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ onkológiai centrumát hivatott fejleszteni.

„Az Európai Unió megújult intézményei a növekvő kihívásokkal szemben” címmel tart előadást 2014. november 27-én az SZTE ÁJTK Kari Társalgójában Martonyi János professzor.

Viewpoints, Perspectives. Ez a címe a Belvedere folyóirat angol nyelvű, új szerkesztési elvű lapszámának, amelyet a tudomány hónapjának rendezvényén - az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában, 2014. november 18-án - a szerkesztő, Pászka Imre professzor mutatott be.

2014. november 19.

A Szaknyelvoktatók és -Kutatók Országos Egyesülete és a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Szaknyelvi Kommunikációs és Fordítóképző Csoportja „A XXI. századi szakmai, szaknyelvi kommunikáció kihívásai: tanári és tanulói kompetenciák” címmel rendez konferenciát 2014. november 21-22-én az Általános Orvostudományi Kar Nagy Oktatási Épületében.

termalkorok_kiemelt

Az újszegedi geotermikus kaszkádrendszer átadásával a Szegedi Tudományegyetem öt épülete állhat át gázalapúról környezetkímélő energiával történő fűtésre.

eli_szerzodes

Az ELI-HU Nonprofit Kft. és az Amplitude Technologies SA ügyvezető igazgatója 2014. november 19-én Szegeden, az SZTE Rektori Hivatal épületében írta alá az extrém nagy intenzitású „High Field Petawatt” lézerrendszer építéséről szóló szerződést.

Az ELI ALPS lézeres kutatóközponttal, valamint a hazai lézeres ágazattal kapcsolatos felsőoktatási képzés megújítására klasztert hoz létre a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Kecskeméti Főiskola és az ELI-HU Nonprofit Kft..

A 100 éve született Petri Gábor sebészprofesszorra, akadémikusra, rektorra kiállítással és konferenciával emlékeznek tisztelői, valamint az SZTE Klebelesberg Könyvtár és a Petri Tanítványok Baráti Köre. Az „alapító” érdemeit emlegetve a szegedi egyetem sebészeti klinikáját ünneplik.

2014. november 18-án már hazamehet az SZTE ÁOK Gyermekgyógyászati Klinikáról az a 17 éves lány, akit két hete esett át szívműtéten a Rotary Club Gift of Life programjában, az Omegából ismert Kóbor János alapításával létrejött Zenével a hitért civil szervezet támogatásával. A műtétet Hartyánszky István szívsebész professzor végezte.

Németh Miklós korábbi miniszterelnök is részt vett azon a 2014. november 17-i beszélgetésen, melyen elhangzott, az 1989-es magyar–osztrák határnyitás, tágabb értelemben a rendszerváltás dicsőségét senki sem sajátíthatja ki magának, a békés átmenet hosszú folyamat eredménye volt.

„ Innováció a testnevelés, sport és rekreáció területén” címmel tartotta meg tudományos ülését 2014. november 12-én a SZAB Sport Munkabizottsága és az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézete. Az összejövetelen egy TÁMOP-pályázat keretében megvalósuló fejlesztési programokat ismertettek.

2014. november 14-én „Fogas kérdések” címmel tartott konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar. A XXI. Szent-Györgyi Napok programsorozat nyitórendezvényének is számító programon parodontológiai, szájsebészeti, orálbiológiai, fogpótlástani és esztétikai fogászati témákról tanácskoztak.

„Mit üzenne 1,5 millió magyar betegnek?” címmel indít társadalmi célú kampányt a DRportal és a WEBBeteg egészségportál. A kezdeményezés célja, hogy fontos és hasznos üzenetet továbbítsanak meglévő és leendő betegeik felé. A tét óriási: a legfrappánsabb, legbölcsebb, legelgondolkodtatóbb, leghasznosabb tanácsokat médiafelületeiken közvetítik 1,5 millió ember számára.

,,Még a vizsgán is volt alkalma, hogy tanítsa a fiatalságot” – mondják róla. A Magyar Tudomány Ünnepe keretében a 100 éve született Budó Ágoston Kossuth-díjas fizikusra emlékeztek barátai, ismerősei, tanítványai és kollégái a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában 2014. november 13-án.

Az SZTE Nyelvtudományi Doktori Iskola szervezésében 18. alkalommal rendezik meg a hagyományos őszi nyelvészdoktorandusz-konferenciát, a Lingdok 18-at 2014. november 20-án és 21-én.

A szegedi universitas elődje, a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem számára is rengeteg megpróbáltatást okozott az elhúzódó I. világháború. A szakemberek arra keresték a választ, hogyan élte át az intézmény ezt a vészterhes időszakot.

Mikola Tibor nyelvész emléke előtt tisztelegve 2014. november 14-15-én „Uráli és a szibériai lexikológia és lexikográfiai” címmel rendeznek konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán.

eli_eloadas_gtk_kiemelt

Míg Győr fejlődését az Audi betelepülése, a város, az egyetem és a helyi gazdasági szereplők együttműködése határozta meg, addig Szeged gazdaságának az ELI-ALPS köré tervezett tudáspark adhat lendületet. Az előrelépés mozgatórugója nem egy nagy cég, hanem az SZTE-hez kötődő tudásbázis lehet – hangzott el a Gazdaságtudományi Kar konferenciáján.

A Szabadegyetem – Szeged 2014. november 12-i alkalmán az Osztrák-Magyar Monarchia történetéről hallhattak előadást az érdeklődők Marjanucz László, az SZTE Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszék tanszékvezető docensének előadásában a TIK kongresszusi termében.

2014. november 13.

A jogvédő szervek működéséről és elmúlt öt évben történt változásairól tartott konferenciát 2014. november 12-én az SZTE ÁJTK Alkotmányjogi Tanszéke a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódva.

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat programjaként a tehetséggondozás új formáiról tanácskoztak 2014. november 11-én az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

A SzeReTeD Labor szervezésében 2014. november 8-án „Kísérletek kavalkádja” címmel rendeztek természettudományos családi napot a Szent-Györgyi Albert Agórában.

europa_direct_kiemelt

A Europe Direct Szeged, a Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet és a Közösségek Európáért Alapítvány 2014. november 10-én Nemzeti identitás és alkotmányos identitás az Európai Unió és a tagállamok viszonylatában címmel közös konferenciát szervezett a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal épületében. A nagyszabású rendezvényen Trócsányi László igazságügyi miniszter is felszólalt.

Kétnapos konferenciát tartott 2014. november 7-én és 8-án a Forum Humanum. A holokauszt-emlékévhez kapcsolódva a rendezvény mottója az Ember az embertelenségben volt. A rendezvény szervezőinek célja az volt, hogy a pszichológia mint tudomány minél több emberhez eljusson. Emellett a hazai pszichológushallgatók számára kívántak színvonalas, szakmailag hasznos előadásokat, műhelyeket biztosítani.

innovacios_dij_szab_kiemelt

Az V. Dél-alföldi Innovációs Díj pályázat ünnepélyes eredményhirdetését is megtartották 2014. november 10-én a SZAB-székházban, ahol „Messze látó tudomány” címmel tartotta meg a Magyar Tudomány Ünnepe szegedi nyitó plenáris ülését az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága.

Világszerte megünnepelték a patológia napját: ez a tudományterület ugyanis egyre fontosabbá válik, mert a patológus szerepe egyre inkább meghatározó a gyógyító terápia kiválasztásában is, főleg abban az esetben, ha daganatos betegségekről van szó. A patológus a betegség pontos diagnosztizálásval foglalkozik, emellett hozzájárul ahhoz, hogy a gyógyítást segítő beavatkozások, kezelések közül a legjobbat válasszák a betegnek. Így fontos tagja a gyógyulást elősegítő orvosok csapatának.

„A magyar parasztság lélekhite” címmel tartott előadást Gyöngyössy Orsolya a SZAB székházában 2014. november 6-án.

„Most megint Európában vagyunk…” címmel megjelent a Szabó József (1909-1992) szegedi jogászprofesszor életét és munkásságát bemutató emlékkötet. Az ünnepélyes könyvbemutatóra 2014. november 6-án került sor az ÁJTK Kari Tanácstermében.

Gorbetukorkiallatasmegnyito_kiemelt

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2014. november 6-án nyitotta meg a Görbe tükör című, a magyar–osztrák határnyitás 25. évfordulója alkalmából rendezett karikatúra-kiállítást Balatoni Mónika volt kulturális diplomáciáért felelős államtitkár és Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

nokatudomanyban_kiemelt

Összeegyeztethető a család és a tudományos munka? Erre a kérdésre keresték a választ neves szegedi kutatónők, pályakezdő női kutatók és vállalati képviselők 2014. november 6-án az SZTE Tehetségpont „Nők a tudományban” konferenciáján a Szent-Györgyi Albert Agórában.

A közgazdászprofesszor a CEU-n ad elő, de a szegedi egyetem polgárai sem maradnak le semmiről, ha ellátogatnak a GTK épületébe!

A szegedi egyetem két partnerével 189,58 millió forint uniós támogatást nyert el új felépítésű kísérleti biogázfermentor kifejlesztésére, a prototípus gyártására és a biogáztermelés hatékonyságát fokozó biotechnológiai eljárások kidolgozására

Egész délutános Egészségnapot tartottak 2014. november 5-én az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar „A” épületében, melynek keretein belül számtalan érdekes program és előadás várta az érdeklődőket. Zacher Gábor toxikológus főorvos a kábítószer-függőségről adott elő.

A Szabadegyetem – Szeged 2014. november 5-i alkalmán az SZTE Általános Orvostudományi Kar egyetemi tanára és a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika gyakorló orvosa, Bata-Csörgő Zsuzsanna tartott előadást a gyógyszerallergia kérdésköréről, Gyógyszerek: átok és áldás címmel.

„A királyhűség jól bevált útján…” Rendi és nemzeti kötődések szimbolikus változásai 1867 és 1918 között címmel rendeznek nagyszabású konferenciát Szegeden 2014. november 4-én és 5-én.

aventics_pneumobil_kiemelt

Az SZTE Mérnöki Kar egyik pneumobil csapata, a Pepp-Air Pneumobil Team részt vesz a 2014. november 5-7. közötti Techtogether versenyen. Regisztrációval és likeokkal is támogatható az SZTE MK csapata, hogy minél több díjat nyerhessen el.

Egy szegedi oktató-kutatónő, Enyedy Éva Anna munkáját is elismerték a L’Oréal–UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért pályázaton, amelynek keretében 2014-ben is három, kiemelkedő eredményt elért kutatónő munkásságát jutalmazták. A díj – amelynek összértéke 11 000 euró – odaítélésének célja, hogy minél több tehetséges nő váljon elismertté és ismertté a tudomány területén Magyarországon is, így is segítve kutatásaikat, pályafutásukat.

A MATEHETSZ Tehetséghidak Projektiroda és az SZTE Tehetségpont szervezésében 2014. november 29-én 10–15 óra között a Szent-Györgyi Albert Agóra ad otthont a II. „Ez is tehetséggondozás!” vándorkonferenciának.

Perbíró József, a szegedi 1956-os forradalom hősének peranyagait összegző kötetet ismertetett meg a nagyközönséggel az 56-os forradalom leverésének 58. évfordulóján a Politikai Foglyok Országos Szövetségének Csongrád megyei szervezete.

szereted_labor_megnyito_2013_majus

Természettudományos családi napot, nyitott laboratóriumi programot tart 2014. november 8-án az SZTE gyakorló gimnáziumában berendezett SzeReTeD, amely e napra a szegedi Agorába költözik.

nok_a_tudomanyban_szell_marta_kiemelt

Hogyan lehet összeegyeztetni a családot a tudományos karrierrel? Miként lehet nőként boldogulni az akadémia világában, a vállalati szférában? Ezekre a kérdésekre is válaszolnak a „Nők a tudományban” című országos konferencia előadói 2014. november 6-án a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Gallé László és Móricz Ferenc Eötvös József-koszorút vehetett át 2014. november 3-án a Magyar Tudományos Akadémia Székházában.

Forrásmunkának tekinthető, hiánypótló kötet bemutatásával emlékezik az 1956-os forradalom bukására 2014. november 4-én a Politikai Foglyok Országos Szövetségének Csongrád megyei szervezete.

Konferenciát tartanak Szegeden a Rendi és nemzeti kötődések szimbolikus változásai 1867 és 1918 között címmel 2014. november 4-én és 5-én.

nanotech_kiemelt

2014. október 30-án az Európai Unió és a Magyar Kormány által támogatott nanotechnológiai kutatással foglalkozó közös projektet zárt a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont.

paneuropai_piknik_hvg

Színes programsorozattal emlékezik a magyar-osztrák határnyitás 25. évfordulója a Szegedi Tudományegyetem az Emberi Erőforrások Minisztériumával, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködésben.

Végéhez érkezett az a nagyszabású informatikai projekt, melyben az SZTE három másik intézménnyel együtt szuperszámítógépekkel közös kutatási infrastruktúrát hozott létre, és számtalan nagyszerű tudományos eredményt érhetett el.

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kara és a Pólay Elemér Alapítvány Könyvtára 2014. november 6-án egy jubileumi emlékkötet bemutatójával tiszteleg az 1992-ben elhunyt jogászprofesszor előtt, melyben az egyetem kiemelt íróinak munkásságát gyűjtötték össze.

A nagyszabású rendezvénysorozat nyitányát 2014. november 3-án tartják Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián. Szegeden 2014. november 10-én kerül sor a plenáris nyitóülésre.

Végéhez közeledik a Szegedi Tudományegyetem és a Temesvári Nyugati Egyetem „Komplex geokronológiai és geofizikai laboratóriumok fejlesztése örökségvédelmi és környezeti vizsgálatok támogatása céljából” című projektje, ennek eredményeiről számoltak be 2014. október 31-én.

Nemzetközi minikonferenciát rendez az SZTE Bolyai Intézet 2014. november 3-án a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából.

A Szabadegyetem – Szeged 2014. október 29-i alkalmán Nyúl László, az SZTE TTIK Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék vezetője beszélt a számítógépes képfeldolgozás gyakorlati hasznosításáról.

Vendégségben Törökország: belehallgattunk a közrádió és belepillantottunk a köztévé 2014. október 29-i műsorfolyamába – a Szegedi Tudományegyetemhez is köthető kapcsolatokat kerestünk.

A Tempus Közalapítvány 2014. október 28-án tartotta meg motivációs „túlélő” tréningjét a szegedi hallgatóknak.

Az SZTE és a müncheni Technische Universität együttműködésének keretében Szegedre érkezik Peter J. Brenner germanistaprofesszor, aki az irodalomtudomány és az európai oktatáspolitika témakörében tart előadásokat 2014. október 30-án és 31-én.

Az SZTE Tehetségpont 2014. november 6-án 9 órától „Nők a tudományban” címmel konferenciát rendez a Szent-Györgyi Albert Agóra Kamaratermében.

2014. október 28-án Nobel-díjasok a kémiában címmel tartotta meg előadását Erdélyi Miklós az SZTE Szent-Györgyi Albert Oktatási Központ előadótermében.

Az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport, az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék, valamint az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Bálint Sándor Valláskutató Műhely 2014. november 4-én és 5-én Szegeden rendezi tudományos seregszemléjét.

Nemzetközi szakmai konferenciát tartanak 2014. október 31-én 10 órától a Szegedi Tudományegyetemen az SZTE és a Temesvári Nyugati Egyetem „Komplex geokronológiai és geofizikai laboratóriumok fejlesztése örökségvédelmi és környezeti vizsgálatok támogatása céljából” című projektjének keretében. A fejlesztés az Európai Unió Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programja támogatásával valósul meg.

Első alkalommal rendezte meg az Olasz Nyelv Hetét a Szegedi Tudományegyetem Olasz Tanszéke. A Festa della XIV Settimana della Lingua Italiana nel Mondo című programnak a Dugonics téri régi Olasz Központ adott helyet.

Hans Höller 2014. november 4-én tartja meg előadását az SZTE Bölcsészettudományi Karán.

A tavaszi sorozat nagy sikerére tekintettel októberben folytatódik a szegedi Aranyklinika Egészségmegőrzés a családban programsorozata. Ezúttal az érdeklődők négy olyan szakemberrel találkozhatnak, akik közül többen a Szegedi Tudományegyetem orvosai, szakterületük egyes témaköreit körbejárva tájékoztatnak az adott betegségről, a megelőzésről, a terápiáról.

erdelyi_miklos_kiemelt

A legújabb Nobel-díjasok közül több tudósnak a munkája köthető a Szegedi Tudományegyetemen végzett kutatásokhoz. Erről is szó lesz az SZTE Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) kezdeményezésére és szervezésében megtartandó Nobel-előadáson. 2014- október 28-án 17 órakor Erdélyi Miklós (SZTE TTIK) tart előadást

Vendégségben Törökország címmel tematikus napot tart a közmédia 2014. október 29-én. Ezen a napon megismerkedhetünk többek között a Törökországban élő magyarokkal, a török ételekkel, kultúrával és szó lesz a két ország oktatási kapcsolatairól is.

Tizennegyedik alkalommal rendezik meg Budapesten a Tudás útja futóversenyt, a rajt 2014. november 9-én 11 órakor lesz a Nagyvárad téren. A futók hat kilométerre és félmaratoni távra jelentkezhetnek rendkívül kedvezményes áron. A versenyen szegediek is rajthoz állnak.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán tanuló hallgatók látogattak el 2014. október 22-én a szegedi megyeházán működő kormányablakba, hogy testközelből ismerjék meg az elektronikus ügyintézés gyakorlatát.

A hónap öregdiákja címmel indított új sorozatot honlapján az SZTE Alma Mater. 2014. októberben elsőként Kaáli Gézával, a Szegedi Tudományegyetem egykori hallgatójával beszélgettek pályája indulásáról, a tőlük származó sok ezer gyerekről, a tulajdonosi szemléletről és a lombikbébi-kezeléseket illető jövőbeni reményeiről.

Hatodik alkalommal rendezték meg Szegeden a nanotudománnyal foglalkozó nemzetközi kutatók találkozóját, a SIWAN konferenciát. A nagyszabású rendezvényhez a „TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0047 Új funkcionális anyagok által kiváltott biológiai és környezeti válaszok” című projekt vezető kutatói is csatlakoztak.

Az Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Oktatási Központjának előadójában kezdődött meg a Nobel-díjjal jutalmazott felfedezések bemutatása az SZTE-n 2014. október 21-én.

gyermekszivmutet_kiemelt

A nyitott szívvel született Ilyés Attilát 2014. október 14-én operálták meg az SZTE II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központban a Gift of Life – Ajándékozz életet! program keretében. A hatéves erdélyi kisfiú műtéte jól sikerült, lábadozik, és október 21-étől látogatható. További négy gyermek műtétét tervezik Szegeden ősszel.

2014. október 20-án az SZTE GTK Aulájában tartotta munkaerő-piaci mentorprogramja második szakaszának nyitórendezvényét az SZTE Alma Mater. Az eseményen átadták az SZTE Alma Mater kutatási kérdőívhez kapcsolódó nyereményt, és értékelték a mentorprogram sikeresen zárult előző szakaszát.

fotoszintezis_kiemelt

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, a Szegedi Tudományegyetem, a Magyar Biofizikai Társaság és az „Élet a Fényből” – Fotoszintézis Alapítvány szervezésében az ELI-ALPS jövőbeni alkalmazásai kapcsolódó nemzetközi tudományos tanácskozás folyik Szegeden 2014. október 18. és 23. között.

A Dél-Alföld ítélkezési központját minden érdeklődő megtekintheti a Polgári Igazságszolgáltatás Napja alkalmából 2014. október 22-én.

2014. október 18–23. között a lézerfizika, a természetes és mesterséges fotoszintézis, valamint a fotobiológia kutatási és innovatív alkalmazásai területén dolgozó kutatók tanácskoznak Szegeden.

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója beszél az Iszlám Állammal kapcsolatos lépésekről az Integrációs Klub 2014. október 28-i előadásán.

Tapasztalt szakemberek és informatikushallgatók is jelentkezhetnek az idei NNG-s programozóversenyre, amit harmadszor rendez meg a főváros után Szegeden is irodát nyitó cég. A globális navigációs szoftvereket fejlesztő NNG Kft. országos C++ programozó versenyének fődíja utazás a világ legnagyobb számítógépes- és videójáték konferenciájára, a Los Angeles-i E3 Expóra.

A Szegedi Tudományegyetem, az MTA-SZTE Fotoakusztikus Kutatócsoport és a Magyar Aeroszol Társaság szervezésében 2015. március 18. és 20. között Szegeden rendezik meg a XII. Magyar Aeroszol Konferenciát. A szakmai programra előadók jelentkezését várják 2015. február 1-ig.

Az SZTE Mérnöki Kar egyik pneumobilcsapata, a Pepp-Air Pneumobil Team meghívást kapott a Techtogether versenyre. Támogasd te is a csapatot, hogy minél több díjat nyerhessen el!

Berenyi_Antal_kiemelt

A Szegedi Tudományegyetem – ahonnan 1937-ben Nobel-díját átvenni elindult, majd ahova visszatért kutatómunkájához Szent-Györgyi Albert – figyelmet szentel a tudomány magas rangú kitüntetetteinek. Az SZTE 2014. október 21-i és 28-i programján bemutatja az új Nobel-díjasokat.

A Szegedi Tudományegyetem egykori rektorának, Nobel-díjas kutatójának teljesítménye előtt tisztelegve 2014-ben is megszervezi a középiskolások Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyét. 2014. november 28-án közel száz tehetséges középiskolás verseng majd SZTE Általános Orvostudományi Kar oktatási épületében.

2014. október 20-án 10 órakor az SZTE GTK Aulájában tartja mentorprogramja második szakaszának nyitórendezvényét az SZTE Alma Mater. Az eseményen egyúttal lezárják az első, őszi szakaszt, és kisorsolják az SZTE Alma Mater kutatási kérdőívéhez kapcsolódó nyereményt.

„Nők a tudományban” címmel országos konferenciát szervez az SZTE Tehetségpont 2014. november 6-án a Szent-Györgyi Albert Agórában. A rendezvényen neves szegedi egyetemi kutatók és a Tehetségpont aranyfokozatú tagsággal rendelkező pályakezdő kutatói is bemutatkoznak.

„70 éve történt…” címmel tudományos konferenciát szervez a Vajdasági Magyar Szövetég és a Délvidék Kutató Központ a magyarságot ért atrocitások a történelmi Délvidéken témakörben 2014. október 11-én 10 órától Szabadkán, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon.

nap_kiemelt

A Szegedi Tudományegyetem is kiveszi a részét a Nemzeti Agykutatási Programból (NAP): a nemzetközileg is élvonalbeli projektek közül kettő a legújabb Nobel-díjjal elismert felfedezésekhez kötődik. A NAP szegedi egyetemet is érintő részleteiről 2014. október 9-én tartottak tájékoztatót.

Balassi_CH_program_kiemelt

Országmárka a magyar felsőoktatás – hangzott el a Campus Hungary Program szakaszzáró rendezvényén a Balassi Intézetben. A feltalálókat és Campus Hungary ösztöndíjasokat fölvonultató programon bemutatták a Szegedi Tudományegyetem eredményeit is fölvillantó kötetet, melynek címe: Kreativitás és mobilitás.

A Rákbetegek Országos Szövetsége Szegedi Napforduló Szolgálata 2014. október 4-én rendezte meg a „Híd napja” sétát, mellyel az emlőrák kockázatára, a szűrővizsgálatok fontosságára és az egészséges életmódra hívta fel a figyelmet.

A Szegedi Tudományegyetem és a régió gazdasági szereplői közötti kooperáció megerősítése és hatékonyabbá tétele a célja a Szegeden születő Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központnak (FIEK), melynek létrehozásáról Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettese számolt be.

A Balassi Intézet 2014. október 1-jén hetedik alkalommal hirdette meg az Európai Unió támogatásával megvalósuló Campus Hungary program ösztöndíjait, melyekre a magyarországi konvergenciarégiók felsőoktatási intézményeinek hallgatói és munkatársai, így a Szegedi Tudományegyetem polgárai is pályázhatnak.

molnar_imre

A Szegedi Tudományegyetem neves oktatóit mutatja be az SZTE Média Centrum SZTEtv Professzorok című sorozata. A 2014-ben jubileumi életévüket betöltő professzorok közül néhány oktató életútját is elénk tárja a műsorfolyam.

A Balassi Intézet 2014. október 1-én hirdette meg hetedik alkalommal az Európai Unió támogatásával megvalósuló Campus Hungary Program ösztöndíjait. A pályázatok beadási határideje: 2014. október 27.

dentalhigienia_sajttaj_kiemelt

2014 őszétől új, az országban egyedinek számító képzést indított el az SZTE-n a Fogorvostudományi Kar és Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar: a szájüregi betegségek megelőzését segítő szakembereket képeznek.

sajtoreggeli_kiemelt

A legkorszerűbb szívsebészeti terápiás eszközök, műtőfelszerelések és diagnosztikai eszközök beszerzésével zárul az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0008 projektjének orvostechnológiai eszközbeszerzése – hangzott el a Szegedi Tudományegyetem 2014. szeptember 30-i sajtóreggelijén.

A Szegedi Tehetségpont részeként működő SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek mutatkoznak be hónapról hónapra a Somogyi-könyvtár klubteremében. 2014. október 1-jén, szerdán 17 órakor Tóth Andrea Sófi-ösztöndíjas neurobiológussal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Ingyenes próbanyelvvizsgák, nyelvtanulást segítő játékok, előadások, keresztrejtvényfejtő-verseny, sportkvíz, országismereti vetélkedő, filmvetítés és könyvvásár fogadta az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem Idegennyelvi Kommunikációs Intézetében 2014. szeptember 26-án.

kutatok_ejszakaja_2014_kiemelt

A klinikakertben bűnügyi helyszínelésbe lehetett bekapcsolódni, a Gazdaságtudományi Karon az érdeklődők ökolábnyomát mérték meg. A 2014. szeptember 26-i éjszaka rendezvényei ismét sokakat vonzottak.

2014. szeptember 26-án a SZAB székházában mutatták be Vezendi Klára Transzfúzió című könyvét.

konfuciusz_nap_2014_kiemelt

Nagy sikert arattak az első alkalommal megrendezett Konfuciusz Intézetek Napja programjai a Szegedi Tudományegyetemen.

Az Antall József Tudásközpont szervezésében 2014. október 2-3-án Budapesten rendezik meg a SUSCO – Fenntartható Fejlődés Konferenciát, valamint a SUSCO Youth Forumot.

Kutatok_Ejszakaja_2014_kiemelt

Felsorolni nehéz lenne minden programot, amellyel a Kutatók Éjszakáján Szegeden és Hódmezővásárhelyen várják az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem munkatársai 2014. szeptember 26-án, pénteken.

„Az első találkozás a tudománnyal olyan részegítő, mint a szerelem” – egy Szerb Antaltól vett idézet a mottója a Kutatók Éjszakájának, amely több száz programmal várja az érdeklődőket országszerte és egész Európában, kilencedszer, és amelyhez hagyományosan a Szegedi Tudományegyetem is csatlakozik Szegeden és Vásárhelyen.

2014. szeptember 21.

A Nyelvek Európai Napja alkalmából a Szegedi Tudományegyetem Idegennyelvi Kommunikációs Intézete (IKI) 2014. szeptember 26-án 8-15 óra között nyelvi napot tart.

„International Week of Criminal Law” címmel nemzetközi kurzust szervez az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszék 2014. szeptember 23–26. között számos külföldi partnerintézmény közreműködésével.

A nagy sikerre való tekintettel idén is folytatódik a Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Törvényszék szervezésében a „Nyitott Bíróság” program, melyben a részt vevő öt szegedi középiskolával együttműködve alapvető jogi ismeretekkel látják el a diákokat.

szimbolumvilag_kiemelt

Jel – kép – tár címmel készül rádiós műsor-sorozat a Szegedi Tudományegyetem berkeiben. Pál József, az SZTE irodalomtörténész professzorának ötlete nyomán született meg és irányításával csordogál a világ elemeinek és az év ünnepköreinek jelképeihez kötődő beszélgetésfolyam, melynek eddig elkészült 7 szakasza az SZTE Hírportáljáról is elérhető.

Kettős jubileum alkalmából köszöntötték az SZTE BTK-n 2014. szeptember 18án Fried István emeritus professzort: három évtizede tanít a szegedi egyetemen, és augusztusban töltötte be 80. életévét. A rendkívül szeretetteljes ünnepségen – amely az ebből az alkalomból rendezett konferenciát nyitotta – a professzor tanítványai, kollégái és tisztelői is megjelentek.

Jubilál a Nyelv, Ideológia, Média – interdiszciplináris genderkonferencia: idén tizedszer rendezik meg a tanácskozást, amelynek a Szegedi Tudományegyetem ad helyet.

dualis_kepzes_kiemelt

A szociális szakemberképzés fejlesztéséről, az úgynevezett duális képzési rendszer bevezetéséről tartottak megbeszélést a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán 2014. szeptember 16-án.

A Szegedi Tudományegyetem az ERASMUS+ program keretében pótpályázatot hirdet a 2014/2015. tanévre. A pályázati felhívások elérhetők az SZTE Nemzetközi és Mobilitási Iroda honlapján.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Hungarológia és Közép-Európa Tanulmányok Nemzetközi Oktatási Központ idei nyári kurzusát július 27. és augusztus 23. között rendezte. A huszonegy különböző országból érkező fiatal két, illetve négy hétig tanult magyarul a Tisza-parti universitason és ismerkedett hazánkkal.

Marketingoktatók tanácskoztak a Szegedi Tudományegyetem. A találkozón többszörös jubileumot ünnepeltek: a Marketing Oktatók Klubja 20. konferenciájának ugyanis az a szegedi egyetem adott otthont, ahol két évtizede indult a közgazdászképzés, a tanácskozást pedig az SZTE idén 15 éves Gazdaságtudományi Kara szervezte meg. A konferencia alkalmával tartotta alakuló taggyűlését a Marketing Oktatók és Kutatók Egyesülete, amelynek Révész Balázs lett az alelnöke, Dinya Lászlót elnökségi taggá, Hetesi Erzsébetet pedig a felügyelőbizottsági taggá választották. A konferencia értékelésére Révész Balázst kértük.

Juhász Tünde kormánymegbízott, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője oklevéllel tüntette ki a Tep nevű alkalmazás fejlesztői csapatát 2014. szeptember 12-én Szegeden, a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv előadótermében.

Életünk az egyetem – ebben a témakörben hirdet fotópályázatot az SZTE BTK Angol-Amerikai Intézete. Egy pályázó maximum öt képet küldhet be 2014. november 2-a vasárnap éjfélig. A zsűri az intézet oktatóiból, dolgozóiból és hallgatóiból áll, elnöke Dusha Béla szegedi fotóművész.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszéke tudományos ülést szervez a 80 éves Fried István professor emeritus tiszteletére. Az eseményt 2014. szeptember 18-án tartják a BTK konferenciatermében.

Első alkalommal rendezik meg 2014. szeptember 20-án a szkeptikus gondolkodás eszméjét hirdető Szegedi Szkeptikus Konferenciát, melynek az SZTE TTIK biológiai épület nagyelőadója ad otthont.

Izgalmas előadás-sorozattal indítja a 2014/2015-ös tanévet az SZTE Eötvös Loránd Kollégium. A kurzusnyitó előadáson Maróth Miklós akadémikus ad elő az arabisztikáról.

A Múzeum 1956. Emlékére Közhasznú Alapítvány pályázatot hirdet egyetemi és főiskolai hallgatók számára az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulója tiszteletére.

Szeges Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot ír ki a 2014/2015-es tanévre a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola nappali tagozatán tanuló, kiemelkedő teljesítményt elért diákok tanulmányainak anyagi támogatására. Az ösztöndíjpályázatokat 2014. szeptember 15-től lehet benyújtani.

eli_tanacskozas_kiemelt

A világ minden tájáról közel 200 tudós érkezett, hogy 2014. szeptember 11-én eszmét cseréljen arról, milyen kutatási irányokat, eszközöket honosítsanak meg a szegedi ELI-ALPS-ban.

aventics_pneumobil_kiemelt

3 csapattal jelentkezett és 2 díjat is nyert a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara az Aventics Pneumobil Gálafutamon. A levegővel hajtott járművek kecskeméti seregszemléjén a gyorsulási verseny 2. és 3. helye mutatja az SZTE műszaki képzésének színvonalasságát is.

A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában két nagyszabású, európai uniós támogatású projekt eredményeit bemutató kiállítás nyílt, a megnyitó napján, 2014. szeptember 4-én konferenciát is szerveztek. A Telemedicina kutatói több egészségügyi eszközt fejlesztettek ki, míg a FuturICT projektben dolgozók a mesterséges intelligencia területével foglalkoztak.

fogaszat_kiemelt

A beruházás ünnepélyes átadása kapcsán a Fogorvostudományi Kar fejlesztési, felújítási elképzeléseiről is tárgyalt az SZTE rektora és a kar dékánja az egészségügyért felelős államtitkárral.

A feminista kutatás és oktatás távlatai Magyarországon témakörben rendeznek kétnapos konferenciát a Szegedi Tudományegyetemen 2014. szeptember 19-én és 20-án az egyetem Bölcsészkarának konferenciatermében. A rendezvény a kulturális reprezentációk, a nyelvhasználat, a különféle társadalmi gyakorlatok és az ideológia, illetve a hatalom viszonyát gender és szexualitás szempontjából vizsgálja.

A megújulás jegyében rendezik meg a Marketing Oktatók Klubja 20. konferenciáját. A tanácskozást az SZTE jubiláló Gazdaságtudományi Kara szervezi.

2014-ben is kihirdették a majd két évtizede alapított Bolyai János kutatási ösztöndíj nyerteseit. A 188 sikeresen pályázó közül 20-an a Szegeden kutatnak.

Harmadik alkalommal rendezi meg a SZTE Általános Orvostudományi Karon a nemzetközi JPEMS programot kísérő nyári iskolát, melynek keretein belül a személyre szabott orvoslásról tudhattak meg többet magyar és külföldi hallgatók.

2014. augusztus 27.

Huszadik alkalommal rendezik meg a Marketing Oktatók Klubjának (MOK) éves konferenciáját, melynek idén ismét Szeged, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara ad otthont 2014. augusztus 28-án és 29-én.

Számos pályázaton és versenyen indulhatnak a Szegedi Tudományegyetem hallgatói: a művészet szinte minden területén megmutathatják tehetségüket, tudásukat. A következőkben a most aktuális kiírásokat szedtük egy csokorba.

2014. augusztus 25.

Design pályázatot hirdet képző- és iparművészek, művészhallgatók, designerek és minden más érdeklődő számára a vonalkódokkal és 2D kódokkal foglalkozó hazai szabványszervezet, a GS1 Magyarország. A felhíváshoz a vidéki, művészképzéssel foglalkozó közép- és felsőoktatási intézmények is csatlakoztak.

Több különböző, de egymással összefüggő kísérleti és elméleti kutatási területet céloz meg a TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0060 projekt, amelynek célja magas színvonalú, nemzetközi szintű kutatómunka végzése az ultrarövid impulzusú lézerekkel összefüggő kutatás-fejlesztés, valamint a lézerek anyagtudományi, spektroszkópiai és biofotonikai, orvostudományi alkalmazása területén. A kutatási program szervesen illeszkedik a Szegedre tervezett ELI kutatóközpont stratégiai kutatási céljaihoz. A két éves projekt az utolsó szakaszához közeleg, ennek apropóján mutatja be Hopp Béla, az SZTE TTIK Fizikus Tanszékcsoport Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék vezetője és a projekt szakmai vezetője az elért eredményeket.

programozok_kiemelt

Egy startup versenyen találkozott, és végül nemzetközi sikert aratott a zsiráfos fitneszalkalmazásával a szegedi egyetemistákból is álló programozócsapat.

A nők által véghezvitt sikeres kutatások és innovációk sokszor rejtve maradnak, pedig ők is éppen úgy megérdemlik a dicsőséget, mint férfitársaik. A Nők a Tudományban Egyesület Kiválósági díjakat hirdet meg az anyagtudomány, a biotechnológia, és az űrkutatás területén a TÁMOP 4.2.3 „Hétköznapi Tudomány” című projekt támogatásával.

A világ csaknem 270 neves bibliakutatója tanácskozik 2014. augusztus 2. és 9 között Szegeden. A bibliakutatók éves konferenciáját a Studiorum Novi Testamenti Societas / Újszövetség-kutatók Társasága (SNTS), a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésével rendezik.

Szeged, a Szegedi Tudományegyetem több épülete ad otthont 2014. augusztus 2–9. között a Studiorum Novi Testamenti Societas konferenciasorozatnak, melynek keretében bibliatörténeti tárlatot is megtekinthetnek az érdeklődők a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Tamagocsiba oltott fitneszalkalmazásával a szegedi egyetemistákat tömörítő csapat több díjat is elnyert a Microsoft Imagine Cup innovációs világversenyén.

„Lasers in Medicine and Life Sciences 2014” címmel 2014. július 14-25 között angol nyelvű, az orvoslás és lézerek viszonyát vizsgáló nyári iskola zajlott a Szegedi Tudományegyetemen. A kéthetes programsorozaton külföldi és hazai szaktekintélyek bevonásával a fizika és orvoslás iránt érdeklődő fiatalok ismerkedhettek meg a lézerek felhasználási lehetőségeivel az orvos- és élettudományi területeken.

SNTS-map-2m

A Studiorum Novi Testamenti Societas konferenciasorozatnak 2014. augusztus 2–9. között Szeged, az SZTE több épülete ad otthont. A nemzetközi szervezet 69. közgyűlésének helyszínéül most először választották Magyarországot.

bakteriofag_projekt_zaro_kiemelt

Befejeződött az „Új, természetes antimikrobiális anyagok patogén baktériumok ellen” című magyar-szerb közös kutatási projekt. A 2013 februárjában kezdődött 18 hónapos közös munka záró rendezvényét 2014. július 30-án a Szegedi Tudományegyetem Biotechnológiai Tanszékén tartották.

Középiskolás diákok és tanárok részére rendezett megyei fizika tábort az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád Megyei Csoportja. A táborban a TTIK tanszékcsoportjainak oktatói is tartottak előadásokat.

A szöuli Hankuk Idegennyelvi Egyetem Nemzetközi Diplomáciai Ösztöndíjprogramjának keretében ösztöndíjakat ajánl fel külföldi hallgatók részére alapképzésre a 2015-ös tanévtől kezdődően. Magyarországról három fő vehet részt a programban, Magyarország Koreai Nagykövetségének ajánlásával.

Nemzetközi nyári iskolát szervez az SZTE Bolyai Intézet 2014. augusztus 4. és 7. között. A kurzuson 20 matematikus-, fizikus-, gyógyszerész- és biológushallgató vesz részt.

A gazdasági témájú tehetséggondozó tábor programjaiban 28 középiskolás fiatal vesz részt öt napon át.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád Megyei Csoportja – hagyományteremtő szándékkal – első alkalommal rendez megyei fizikatábort középiskolás diákok, tanárok és további érdeklődők számára.

2014 nyarán a Szegedi Tudományegyetem hét fakultása is nyári egyetemmel várja a külföldi hallgatókat. A jellemzően önköltséges, többhetes képzéseken amellett, hogy a diákok érdeklődési területüknek megfelelő kurzusokon vehetnek részt, kulturális programokba is bekapcsolódhatnak.

A szegedi szakmai vezetők is támogatják az Élelmiszer-kutató, marketing és szolgáltató tudásközpont létrehozását.

lotusz_kiemelt

2014. július 26-27-én immár hetedik alkalommal rendeznek Lótusznapokat a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében.

Több mint száz négyzetméter hasznos területen laborhelyiségekkel bővült az SZTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet.

A Szegedi Tudományegyetem ad otthont két hétig annak a nyári iskolának, amely a lézerek élettudományban játszott szerepét mutatja be. Az előadók közt szerepel a nemzetközi szaktekintélyű Martin Leahy is, aki vérkeringés kutatásában nagy jelentőséget tulajdonít a lézereknek.

A jelenlegi és várható internetes marketingszokásokról beszélt a CIB ECOdemia Nyári Egyetemén Révész Balázs, a Szegedi Tudományegyetem marketing és kommunikációs igazgatója.

„Lasers in Medicine and Life Sciences 2014” címmel kezdetét vette 2014. július 14-én az orvoslás és lézerek viszonyát taglaló nyári iskola. A magas színvonalú programsorozatot Szabó Gábor akadémikus fizikus, az SZTE rektorának előadása nyitotta meg.

Tavasszal pályázhattak a mérnökkari hallgatók Az SZTE Alma Mater alapítványa, a Szegedi Universitasért 2007 Alapítvány és Dani Annamária, valamint az alapítvány és az Intelligens Régió által felajánlott százötvenezer, illetve százezer forintos összegre. A díjakat a két nyertes hallgató az SZTE MK diplomaátadó ünnepségén vehette át 2014. június 28-án.

mutet_kiemelt

Bravúros műtétet hajtottak végre 2014. július 10-én a Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján. Egy másfél éves, siket keceli kisfiú kapott egy olyan implantátumot, amelynek segítségével hallani fog.

Jubileumra, Madách Imre halálának 150. évfordulójára emlékeztet a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak szóló pályázat - műalkotásokra.

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a CIB Bank Zrt. által szervezett CIB ECOdemia Nyári Egyetem a Dél-Alföld gazdaság iránt érdeklődő vállaltvezetőit, gazdasági szakembereit várja előadásaival.

Idén hetedik alkalommal adták át a Dr. Rácz István Alapítvány díjait, a graduális képzés kategória díját Imre Norbert, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának hallgatója nyerte.

2014. augusztus 2–9. között Szeged városa ad otthont a Studiorum Novi Testamenti Societas névre hallgató konferenciasorozatnak. Az esemény érdekessége, hogy a 69. alkalommal megrendezett közgyűlés helyszíne most először lesz Magyarország.

Az egész hétvége a levenduláról szólt: a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje és Kulturális Irodája először rendezte meg a Levendula Napokat az újszegedi füvészkertben. A 2014. június 28-29-i rendezvényre több ezren látogattak el mind a két napon.

„Új földjogi szabályozások” címmel rendezte meg az SZTE ÁJTK Továbbképzési Intézete első szakmai konferenciáját, melyen az aktuális jogi kérdésekről tartottak előadásokat a kar Tisza Lajos körúti épületében.

Infokommunikációs technológiával támogatott egészségügyi eszközök, diagnosztikus és terápiás eljárások fejlesztései címmel tartottak szimpóziumot és bemutatót a Szegedi Tudományegyetem Telemedicina-projektje keretében 2014. július 2-án a Rektori Hivatal épületének dísztermében.

radiologia_konferencia_kiemelt

27. kongresszusát Szegeden rendezte meg a Magyar Radiológusok Társasága. A 2014. június 26-28. közötti tanácskozást a Szegedi Tudományegyetem szervezte. A molekuláris, vagyis a sejt szintre levitt diagnosztika újdonságáról is szó esett.

alapelvek_alapjogok_konf_kiemelt

Az alkotmányos alapjogokat tették nagyító alá 2014. június 25-én az SZTE ÁJTK által szervezett doktorandusz konferencián.

Több, egymással szorosan összefüggő rendezvénynek ad otthont 2014. június 26. és 28. között az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika: a Szegedi Tudományegyetemen hagyományosan sorra kerülő Szegedi Bőrgyógyászati Napok idei programja négy részből álló eseménnyé bővült.

sztehetseg_dijatado_kiemelt

Az SZTE Szegedi Tehetségpont ünnepélyes ösztöndíjátadó ünnepséget 2014. június 24-én tartotta az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában, ahol 26 kiemelten tehetséges diákot köszöntöttek.

2014. június 24-én közös konferenciát tartott Szegeden a Magyar Ortopéd és Traumatológus Társaság. A TIK-ben rendezett konferencián, szakmai kiállításon külföldi szakértők is megjelentek, előadtak.

A földtulajdonszerzés és a földhasználat szabályozásának változásairól tartanak konferenciát 2014. június 28-án az SZTE Állam- és Jogtudomány Karon.

gyogyped_konf_kiemelt

A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete 42. országos szakmai konferenciájának Szeged ad otthont. Az SZTE támogatásával megszervezett tanácskozás középpontjában idén a teljes életíven át tartó gondoskodás és rehabilitáció áll.

Egyiptom kultuszának, isteneinek és titkainak bemutatásával várja a látogatókat 2014. június 21-én az SZTE JGYPK Interaktív Természeti Tudástára.

A Szegedi Tudományegyetem 2014-ben is csatlakozott a Múzeumok Éjszakájához, melyen a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástára színes programokkal várja a látogatókat.

20140619RektoHiv19Magyar_Tudomanyos_Akademia_Termeszettudomanyi_Kutatokozpont_kozotti_egyuttmukodesi_megallapodas_kiemelt

Mindkét fél bízik benne, hogy egyre szerteágazóbbá és szorosabbá válik a tudományos kooperációjuk, melyet tovább erősíthet az ELI lézeres kutatóközpont felépülése is.

A hagyományokhoz híven 2014-ben ismét éjszakai kalandtúrával várják a vállalkozó kedvű természetbarátokat a Múzeumok Éjszakáján. Az SZTE Füvészkertben 2014. június 21-én, szombaton 21 órától 24 óráig fogadják az érdeklődőket.

orvoskepzes_korszerusitese_kiemelt

Hárommilliárd forintot költhet a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, az SZTE, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja az élettudományi oktatás korszerűsítésére, képzőhelyeik nemzetközi versenyképességének erősítésére a következő másfél évben. A projektnyitót Pécsett tartották.

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje és Kulturális Irodája első alkalommal szervez 2014. június 28-29-én Levendula Napokat, melynek az újszegedi SZTE Füvészkert ad otthont.

A Szegedi Tehetség-HÍD Program immár ötödik éve áll a középiskolai-egyetemi tehetséggondozás szolgálatában, célja a középiskolás tehetségek felkarolása. A középiskola – egyetem váltás megkönnyítéséhez a program a legjobb pályázóknak nyári tábort, mentori támogatást, szakkollégiumi tagságot vagy akár egyszeri egyetemkezdési támogatást is biztosít.

„A dopping és drogfogyasztás megelőzése fiatalkorú sportolóknál” címmel tartott konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkársága megbízásából a Magyar Edzők Társasága és a Szegedi Tudományegyetem 2014. június 5-én az SZTE Testnevelési és Sporttudományi Intézetben.

A Tempus Közalapítvány és a Campus Hungary támogatásával a Szegedi Tudományegyetemen rendezték meg 2014. május 15-én a „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban az ECTS alkalmazásán keresztül” című workshopot.

A Magyar Tudományos Művek Tárában (MTMT) minden magyar tudományos kutató elhelyezheti és nyilvánossá teheti tudományos munkásságának bibliográfiai adatait és publikációinak hivatkozásait. Az adatbázis megismertetése és hatékony használatának elterjesztése céljából az SZTE Klebelsberg Könyvtár folyamatosan szervez szerzői és adminisztrátori konzultációkat.

Hazánkban első alkalommal rendeznek nemzetközi karaim konferenciát, melynek a Szegedi Tudományegyetem ad otthont. Az MTA-SZTE Turkológiai Kutatócsoport szervezésében, a Szegedi Tudományegyetem és az Uppsalai Egyetem (Svédország) támogatásával az eltűnőben lévő török nyelvről, értékeinek megőrzéséről magyar és külföldi kutatók tartanak előadást.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkársága megbízásából a Magyar Edzők Társasága és a Szegedi Tudományegyetem „A dopping és drogfogyasztás megelőzése fiatalkorú sportolóknál” címmel konferenciát tart 2014. június 5-én az SZTE Testnevelési és Sporttudományi Intézetben.

Az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoprot munkatársai, Körtvélyesi Tamás egyetemi docens és Németh Veronika egyetemi tanársegéd a TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0035 pályázat keretében szervezték meg a Kémikus Tudáspresszót 2014. május 26. és 30. között az SZTE TTIK Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékén.

Az aszály problémáról, hatásáról és kutatási lehetőségeiről rendeztek tudományos tanácskozást 2014. május 26-án az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékén, ahol egy különleges könyvbemutatóra is sor került.

Mind a vajdahunyadi TDK „Nemzetközi szekciójában”, mind pedig a Hajós György Matematikaversenyen jó helyezést értek el a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatói.

2014. április 29-étől a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézete, Neveléstudományi Doktori Iskolája és Oktatáselméleti Kutatócsoportja adott otthont három egymást követő rangos nemzetközi eseménynek, tíz nap alatt szakmája kiemelkedő hazai és külföldi kutatóit látta vendégül.

A 2014. júniusban sorra kerülő négynapos programon harminc hallgató vesz részt.

Második interaktív napjával várja az érdeklődőket a Capinfood projekt. Az izgalmas kvízjáték és molekuláris gasztronómiai kóstoló mellett a szervezők érdekes előadásokat kínáltak a hallgatók, kutatók, élelmiszer-ipari szakemberek számára az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában 2014. május 22-én.

2014. május 30-án, pénteken újabb fejezetéhez érkezik a Szegedi Kertbarát Kör programsorozata. Az SZTE Füvészkertben 16.30-kor Berek Ágota Gyógynövények a kertben című előadása várja az érdeklődőket.

A két Nobel-díjas biokémikus szegedi látogatásáról, a helyi kutatókkal és középiskolásokkal való találkozásáról nyilatkozott az SZTE Médiacentrumnak.

nobel_dijasok_kiemelt

A Szegedi Tudós Akadémia tehetséggondozó programjának keretében az ország tíz középiskolájának közel száz reményteljes biológuspalántája vett részt a 2014. május 26-i rendezvényen.

Két gimnáziumba is ellátogatott 2014. május 26-án Aaron Ciechanover Nobel-díjas biokémikus, aki a III. Nobel díjasok – Tehetséges Diákok találkozójára érkezett Szegedre. A tudós elmondta: ahhoz, hogy valaki sikeres kutató legyen, sok más mellett arra is szükség van, hogy a munkája legyen a hobbija.

Aszálykutatás és környezeti monitoring vizsgálatok címmel szerveznek harmadik alkalommal workshopot a WAHASTRAT pályázat keretében 2014. május 26-án, hétfőn a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékén. A tudományos fórumon az aszály problémakörét, annak hatásait, kutatási lehetőségeit vitatják meg.

magkorhaz_atado_kiemelt

A 410 ágyas klinikán alakult meg az új, helikopter-leszállót is magában foglaló sürgősségi betegellátó osztály. Uniós projekt keretében több mint 676 millió forintból valósult meg a beruházás.

A régészeti szempontból komoly kihívásnak tekinthető 9. század Alföldjének tárgyi és kulturális hagyatékát mutatják be háromnapos konferencián a SZAB-székházban.

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara „A drogmentes szórakozás” témakörében középiskolásoknak hirdetett pályázatot. Az ünnepélyes díjátadót 2014. május 22-én a GYTK épületében tartották.

Végéhez közeledik az SZTE és az SZBK közös TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0047 számú „Új, funkcionális anyagok által kiváltott biológiai és környezeti válaszok” című projektje, melynek előrehaladásáról, az eddig elért kutatási eredményekről számoltak be a projekt résztvevői.

A Kínai Nagykövetség felkérésére az SZTE Konfuciusz Intézet rendezte a tizenharmadik „Chinese Bridge Competition – Kínai Nyelvi Híd” verseny elődöntőjét az intézet kihelyezett budapesti oktatási központjában, a Kodolányi János Főiskolán 2014. május 9-én.

Kiírták a 2014/2015. tanévi köztársasági ösztöndíjpályázatot – összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A Szent-Györgyi Albert Agórában rendezték meg a városi fizika akadályversenyt 2014. május 15-én. A szegedi csapatok mellett csongrádi és vásárhelyi diákok is neveztek, utóbbiak meg is nyerték a vetélkedőt. A program európai uniós támogatásból valósult meg.

Az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének szervezésében tudományos ismeretterjesztő előadás-sorozat indult Abszolút kormeghatározási módszerek a környezettörténet és a régészet szolgálatában címmel. A programsorozat záró előadását 2014. május 22-én hallhatják az érdeklődők.

A Huszár Attila, Juhász Anita, Nagy Zoltán alkotta Smart Sztep csapat első helyezést ért el az Országos Piackutatási Diákverseny 2014. május 19-i döntőjén.

Az atomenergia szerepéről, felhasználásáról, valamint kockázatairól értekeztek 2014. május 20-án „Az atomenergiáról – mindenkinek” című ismeretterjesztő konferencián.

A Szegedi Tudományegyetem 2009 óta vesz részt a sűrített levegővel hajtott járművek versenyén. A hallgatók által tervezett, gyártott és vezetett pneumobilok közt a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara az eddigi eredményei alapján nagy névnek számít a mezőnyben, hiszen bajnoki címmel három egyetem rendelkezik: a Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az SZTE.

Harmadik alkalommal rendezik meg a Nobel díjasok – Tehetséges Diákok találkozóját Szegeden 2014. május 26-án. A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány meghívására a rendezvényen részt vesznek Ada Yonath és Aaron Ciechanover Nobel-díjas biokémikusok, ők lesznek a rangos esemény díszvendégei.

A FaRInn – Facilitating Responsible Innovation in SEE countries – projekt részeként a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán tartottak konferenciát 2014. május 19-én „Az innovációval kapcsolatos társadalmi, etikai és környezeti kihívások” címmel.

Sugárzó jövő? Terrorizmus – nukleáris célpontok? Ezekre a kérdésekre is válaszolnak az atomenergiáról szóló regionális konferencián, szakkiállításon és műszeres bemutatón 2014. május 20-án az SZTE TIK-ben.

Az SZTE Tehetségpont tudománynépszerűsítő sorozata, a Science Café 2014. május 8-i alkalmán a megszokott módon két előadó lépett a képzeletbeli katedrára.

Folytatódott a tizenharmadik „Lábjegyzetek Platónhoz” című konferencia. A második nap, 2014. május 16-én Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus is előadást tartott.

A Szegedi Tehetséggondozó Tanács ünnepélyes ösztöndíjátadóját 2014. május 16-án tartotta a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal épületének dísztermében, ahol több mint 220 tehetséges díjazottat köszöntöttek.

Miközben az Aradi téren átadták a Szegedi Tudományegyetem Bolyai-épületét, a SZAB-székházban Értékteremtés és értékközvetítés címmel rendezték meg a Bolyai Klub tudományos ülését.

A SZAB-székházban harmadik alkalommal rendezett szakmai konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógusképző Intézete „Válaszok a gyógypedagógiai gyakorlat kihívásaira” 2014. május 15-én.

Egészségmegőrzés a családban címmel indított ingyenes előadás-sorozatot a szegedi Aranyklinika. A programsorozatban a Szegedi Tudományegyetem szakorvosai is vállaltak előadásokat. A tavaszi programsorozatot rendhagyó módon zárják: a 2014. május 21-i utolsó előadás vendége ezúttal nem egy, hanem két szakorvos lesz: Pásztor Gyula radiológus szakorvos és Vizi András gyermeksebész szakorvos, gyermek-traumatológus.

A bizalom áll a középpontjában a „Lábjegyzetek Platónhoz” elnevezésű szegedi konferencia-sorozat 13. részének, ahol a filozófusok két napon keresztül vitatják meg az erény különböző értelmezéseit.

europeana_kiemelt

Mit csinált 25 évvel ezelőtt? Erre a kérdésre is választ vár miközben dokumentumokat gyűjt a nemzetközi Europeana 1989 projekt csapata Szegeden. Az SZTE Klebelsberg könyvtárban 2014. május 23-án és 24-én esedékes gyűjtőnapról is szó esett a budapesti OSA Archívumban tartott országos sajtótájékoztatón.

Ismét rendhagyó fizikaórákat tartanak az Informatóriumban. A TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0058, „Hétköznapi Tudomány” című projekt keretében „A fotonika a műszaki és anyagtudományokkal” programra várják a diákokat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma rajz-, fotó- és családi és csoportos kreatív pályázatot hirdet az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap alkalmából „A mi utcánk, a mi jövőnk” címmel.

holokauszt_konferencia_kiemelt

Az oktatás fontosságára hívták fel a figyelmet az előadók a kétnapos tudományos seregszemlén, ahol a nemzetközi holokausztkutatás színe-java képviselteti magát.

Csongrád megyében eddig hat településen – legutóbb Öttömösön – tartottak rendhagyó fizikaórát a Szegedi Tudományegyetem Fizikus Tanszékcsoport Optikai és Kvantumelektronikai tanszékének munkatársai. Ignácz Ferenc és Molnár Dániel az elektromosság és az optika témakörét ismertették meg a diákokkal, akik közül a rendhagyó óra végén többen nyilatkoztak úgy: fizikusok szeretnének lenni.

Abszolút kormeghatározási módszerek a környezettörténet és a régészet szolgálatában indított ismeretterjesztő előadás-sorozatot az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke.

A bizalom kerül terítékre a Lábjegyzetek Platónhoz elnevezésű konferencia-sorozat 13. részében, 2014. május 15-én és 16-án a szegedi SZAB székházban. Bemutatják a legutóbbi szimpózium alapján készült tanulmánygyűjteményt, A hazugság című kötet is.

eli_sajtotajekoztato_kiemelt

A szegedi lézerközpont beruházásának aktualitásairól tartottak sajtótájékoztatót 2014. május 12-án az SZTE Rektori Hivatal épületében.

Az SZTE TIK átriumában nyílik tárlat 2014. május 13-án Glattfelder Gyula egyetemmel kapcsolatos püspöki munkássága címmel.

2014. május 9-én megnyitotta kapuit a Fekete Ház egyiptomi kiállítása. A megnyitón egzotikus tánc és részletes bemutató várta az érdeklődőket.

A Szegedi Tudományegyetem Eötvös Loránd Kollégium a budapesti Eötvös József Collegium részvételével harmadik alkalommal szervezte meg az Eötvözet Konferenciát, melynek az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székháza ad helyet. A bölcsészettudományi témájú előadásokra 2014. május 9-én, a természettudományi témájúakra május 10-én kerül sor.

fok_konferencia_kiemelt

Kezdetét vette a Szegedi Tudományegyetemen az a két napon át tartó nemzetközi konferencia, melyen 8 ország 14 neves vendég előadója számol be a fogorvostudomány és fogászat legnagyobb érdeklődésre számot tartó legújabb területeiről.

A Európai Bizottság 2014. május 8-án jóváhagyta a Szegeden építendő „szuperlézer”, az Extreme Light Infrastructure (ELI) európai lézerkutató projekt attoszekundumos fényimpulzus forrás berendezésének megépítéséhez nyújtandó uniós támogatást.

A Szeged – Szabadegyetem 2014. május 7-i alkalmán Novák Tibor, az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika adjunktusa tartott előadást, Are You Ready? A terhességre való tudatos felkészülés címmel.

Kornai János professzor az életművét méltató egyetemi kurzust tisztelte meg, és többek között arról szólt, hogy szükség van tandíjra a magyar felsőoktatásban, hiszen abból például maguk az egyetemek is fejlesztéseket hajthatnak végre.

Közel 600 regisztrált résztvevővel, rangos nemzetközi előadókkal és kiállítókkal tart tudományos továbbképző konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar Perspektívák a paro-implantológiában és az esztétikai fogászatban címmel 2014. május 9-10-én a TIK-ben.

94 új, 2014. szeptember 15-től betölthető fiatal kutatói álláshely odaítéléséről döntött az MTA elnöke. Az MTA kutatóhelyek közül az SZBK 11 ifjú tudósnak nyújt lehetőséget az indulásra.

83 magyar és külföldi fiatal posztdoktor kapcsolódhat be 2 éven át a legeredményesebb hazai tudományos műhelyek munkájába a Magyar Tudományos Akadémia Posztdoktori Kutatói Programjának keretében. 14 ilyen fiatal dolgozik szegedi tudományos műhelyben.

Magyar_Biologus_Tarsasag

Az agykérgi gátlás szélsőségei címmel Tamás Gábor akadémikus, az SZTE Széchenyi Díjat nyert professzora tart előadást a Magyar Biológiai Társaság (MBT) szegedi csoportjának nyilvános ülésén.

A szegedi Kass Galéria, a Fekete Ház, valamint a Móra Ferenc Múzeum idei nagyszabású projektjének második szakaszához közeledik, ugyanis 2014. május 9-én 17 órai kezdettel nyitják meg a Fáraók Egyiptoma című kiállítássorozat újabb állomását.

Az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ szervezésében rendezték meg az Esélyegyenlőségi Napokat Szegeden 2014. május 5-én és 6-án. Számos programmal várták az érdeklődőket, a budapesti láthatatlan kiállítás „mini” verziója is eljött az egyetemi városba.

lovaszlaszlo_mti_kiemelt

Lovász László matematikust választotta elnöknek a Magyar Tudományos Akadémia 185. közgyűlése. A tudós testület ülésén a leköszönő elnök, Pálinkás József értékelte az elmúlt 6 év munkáját.

Új, formálódó együttműködés javíthatja tovább az SZTE Gazdaságtudományi Kar hallgatóinak munkaerő-piaci esélyeit. Az SZTE GTK előrehaladott tárgyalásokat folytat azzal kapcsolatban, hogy bekapcsolódjon a németországi Hageni Távegyetem – a Budapesti Távtanulási Központon keresztül működtetett – kettősdiploma-programjába.

A magyarországi kisebbség történelmébe és kultúrájába nyújt betekintést az SZTE egyik általánosan művelő kurzusa, ahol a hallgatók változatos szemszögből ismerhetik meg a roma társadalomtörténetet.

sansz_nap_megnyito_kiemelt

Az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ szervezésében rendezik meg a Szegedi Tudományegyetemen az Esélyegyenlőségi Napokat, az eseményt 2014. május 5-én nyitotta meg Sebőné Szenes Márta.

Az Egyetemi Tavasz programsorozat részeként harmadik alkalommal rendezi meg az SZTE Eötvös Loránd Kollégium az Eötvözet Konferenciát 2014. május 9-10-én az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

Harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógusképző Intézet a „Válaszok a gyógypedagógiai gyakorlat kihívásaira” szakmai konferenciáját 2014. május 15-én 10 és 15 óra között az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházban.

„A magyar holokauszt 70 év távlatából – a nagypolitikától a hétköznapokig” című nemzetközi tudományos konferenciának az SZTE Rektori Hivatal épületének díszterme ad otthont 2014. május 14-én és 15-án.

2014. május 30-ig lehet jelentkezni a Campus Hungary hallgatók, illetve a felsőoktatásban dolgozó munkatársak részére is hirdetett ösztöndíjaira. A korábbiaktól eltérően 15 százalékkal emelkedett a hallgatói ösztöndíj összege.

MentorPro_Dr_Kaposi_Jozsef_kiemelt

A pedagógusképzés tartalmi és módszertani megújítása a célja a Mentor(h)áló projekt második felvonásának. A 2014. április 29-én az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karán tartott konferencián az alprojektek is bemutatkoztak.

Az SZTE Eötvös Lóránd Kollégiumban tartott előadást Nádasdy Ádám a magyar nyelv uráli eredetéről.

Az SZTE Tehetségpont tudománynépszerűsítő sorozata, a Science Café 2014. április 24-i alkalmán Györgyey Ágnes, az SZTE FOK Fogpótlástani Tanszék tanársegédje ismertette aktuális kutatási területét a hallgatósággal Nanovilág a fogászatban címmel.

2014. május 30-ig lehet jelentkezni a Campus Hungary hallgatók részére hirdetett ösztöndíjaira. Az eddigi meghirdetésektől eltérően 15 százalékkal emelkedett az ösztöndíj összege.

2014. május 13-án 12-17 óra között motivációs „túlélő” tréninget tartanak a Szegedi Tudományegyetem Regionális Tudástranszfer és Szolgáltató Központban.

Tavaszi konferenciasorozatát idén is megrendezi az SZTE Neveléstudományi Intézete és Oktatáselméleti kutatócsoportja. A 6. SWEE – Nemzetközi workshop a pedagógiai értékelést állítja középpontba. A 12. PÉK innovatív oktatási módszereket elemez.

Az európaiság értékeinek jobb megismerését is szolgálja Tomka Béla történész professzor új kötete. Az Európa múlt századi társadalomtörténetét adó, nemzetközi elismertségű könyvet 2014. április 29-én 17 órakor mutatják be a Klebelsberg Könyvtárban.

juhasz_talalkozo_kiemelt

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara Hódmezővásárhelyen immár 30. éve közreműködik a Szent György-napi Juhásztalálkozó és Főzőverseny szervezésében. A 21. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokhoz kapcsolódó programon rekordokat döntöttek.

irinyi_verseny_megnyito_kiemelt

2014. április 25. és 27. között a Szegedi Tudományegyetem adott otthont a 46. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőjének. A 9. és 10. osztályos diákok közül taroltak az Eötvös Loránd Tudományegyetem Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium kis kémikusai: több első és második helyezést is elvittek.

A Szegedi Tudományegyetem ad helyet a 2014 és 2018 között a Magyar Kémikusok Egyesülete által szervezett, igen rangos Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőinek. Az első megmérettetést 2014. április 25. és 27. között rendezték meg Szegeden.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot hirdet az Európai Mobilitási Hét alkalmából. A pályázat témája: „A mi utcánk, a mi jövőnk!”. A pályamunkák beadási határideje 2014. június 30.

fuveszkert_fold_napja_kiemelt

Hatalmas érdeklődés övezte 2014. április 26-án az SZTE Füvészkertben tartott Föld Napja programsorozatot, ahol kicsik és nagyok egyaránt megismerhették a természet szépségét és a környezetvédelem fontosságát.

mk_konferencia_kiemelt

Ötödik alkalommal tartották meg Szegeden a nemzetközi ICoSTAF mérnöki-műszaki konferenciát, mely ezúttal az SZTE Mérnöki Kar és az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának „vízbarátság” projektje hallgatói találkozójához is kapcsolódott.

2014. április 29-én az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dísztermében tartják a pedagógusképzést érintő SZTE-s projekt nyitókonferenciáját.

2014. április 25.

Ismét TOEIC próbavizsgát rendez angol nyelvből a Szegedi Tudományegyetem Idegennyelvi Kommunikációs Intézete.

klimavaltozasrol_kiemelt

A klímaváltozás elleni küzdelem jövőképéről rendezett konferenciát az SZTE ÁJTK NRTI részeként működő EUROPE DIRECT Szeged 2014. április 24-én a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumában.

A Szegedi Tudományegyetem ad helyet – első alkalommal – a Magyar Kémikusok Egyesülete által szervezett, igen rangos Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőjének. A döntőt 2014. április 25. és 27. között rendezik meg Szegeden.

A Magyar Diabetes Társaság kétévente rendezi meg tudományos kongresszusát, melyen a szakemberek napjaink egyik legfontosabb népegészségügyi problémájának, a cukorbetegségnek legújabb ismereteit, tudományos eredményeit foglalják össze. A szakmai konferencia 2014. április 24-27. között zajlik az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány meghívására 2014. május 26-án Szegedre érkeznek Ada Yonath és Aaron Ciechanover Nobel-díjas biokémikusok. E két világszerte elismert kutató lesz a díszvendége a III. Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok találkozójának. A program szervezésében az alapítvány mellett a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja vesz részt.

A Szeged – Szabadegyetem 2014. április 16-i alkalmán Gyémánt Richárd, az SZTE ÁJTK–GTK Statisztikai és Demográfiai Tanszék adjunktusa tartott előadást A határon túli magyarság demográfiai sajátosságai, különös tekintettel a népszámlálási adatokra címmel.

Az SZTE MK és az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának „vízbarátság” projektje hallgatói találkozóval folytatódik, melyhez 2014. április 25-án a nemzetközi ICoSTAF konferencia is kapcsolódik.

fuveszkert_tropusi_uveghaz_kiemelt

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje a környezetvédelem jegyében 2014. április 26-án a Föld Napjához kapcsolódóan környezetbarát programokkal várja a látogatókat. A rendezvényen a megújult trópusi üvegházat is megnyitják.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara nemzetközi konferenciát szervez 2014. április 24-én Mezőgazdaság és vidékfejlesztés: Új kihívások 2014-től címmel. Az angol nyelvű konferencia főbb témái: mezőgazdaság, élelmiszeripar, erdészet és vadgazdálkodás, innováció, környezetvédelem, fenntarthatóság, agrárgazdaság, valamint a vidékfejlesztés és falusi turizmus.

2014. április 18.

kinai_tojasfestes_kiemelt

Az SZTE Konfuciusz Intézet kilenc munkatársa is kíváncsi a magyarországi húsvéti hagyományokra. Ezért látogattak el az Algyői Tojásműhelybe, ahol kipróbálták az írókázást, hímestojást festettek. Mi pedig megtudtuk a tojás kínai nyelven: jidan.

2014-ben először húsvétkor lesz nyitva a szegedi füvészkert megújult trópusi üvegháza. A több mint 500 négyzetméteres alapterületű és legalább 7,5 méteres belmagasságú üvegházban az 50 éves növények nagy része a helyén maradt, azonban számos látványelemmel bővült a bemutatótér.

Oktatásról, gyakorlatról és kutatásról is hallhatnak majd a tudományos seregszemle résztvevői a SZAB-székházban.

Az SZTE Tehetségpont tudománynépszerűsítő sorozata, a Science Café 2014. április 10-i alkalmán négy előadó három témával állt a hallgatóság elé.

2014. április 14.

A klímaváltozás elleni küzdelem jövőképéről szervez konferenciát az SZTE ÁJTK NRTI részeként működő Europe Direct Szeged. A 2014. április 24-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Az „Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma” című, TÁMOP- 4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013 azonosítószámú FuturICT.hu projekt elsőévének kutatási eredményeiről számolnak be kétnapos konferencián a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal épületében. A konferencia második napján számos más előadás mellett a légiúton történő járványterjedés modellezéséről is beszámoltak.

szte_rektori_epulet_osz_kiemelt

A Szegedi Tudományegyetem doktori iskoláiba 3 éves posztgraduális képzésre lehet jelentkezni 2014. május 15-ig.

Tudományos könyveket mutatnak be a SZAB székházban 2014. április 15-én.

2014. április 14.

Az SZTE BTK Ókortörténeti Tanszék szervezésében második alkalommal rendezték meg az Ókori Hadtörténeti és Fegyvertörténeti Konferenciát 2014. április 11-én a BTK épületében.

Az „Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma” című, TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013 azonosítószámú FuturICT.hu projekt első évének kutatási eredményeiről számolnak be kétnapos konferencián a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal épületében. Az első napon a kormányzati innováció-támogatásról is szó esett.

A Szabadegyetem – Szeged 2014. április 9-i előadásában Zupkó István, az SZTE GYTK Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet egyetemi docense beszélt a gyógyszerek és hatóanyagaik származásáról, kialakulásáról Gyógyszerkincsünk eredete címmel.

„A fotonika a műszaki és anyagtudományokkal” címmel rendhagyó fizikaórát szervez a DEAK Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék 2014. április 28-án, 29-én és 30-án 8 és 15 óra között a Szent-Györgyi Albert Agora Informatóriumban.

A mindennapi élet különböző területeit befolyásoló optimalizáló informatikai alkalmazásokról beszélt Csendes Tibor a Szabadegyetem – Szeged 2014. április 2-i előadásában.

A EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda és az SZTE Nemzetközi Tanulmányok Tudományos Diákkör 2014. április 15-én 18 órakor tartja angol nyelvű Integrációs Klub-estjét a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karon.

A 20. század legjelentősebb késő római leletéről, a pannóniai Seuso-kincsről beszélt 2014. április 9-én Visy Zsolt régészprofesszor a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

innovacios_nap_2014_kiemelt

Az innováció gondolkodásmód és nem szakma – ezzel a mottóval tartották meg 2014. április 10-én az SZTE Innovációs Napot a TIK-ben. Az újdonságra nyitott résztvevők a nap folyamán megtudhatták, milyen kézzelfogható, a hétköznapi életben is elérhető újdonságokkal járult hozzá a Szegedi Tudományegyetem a mindennapokhoz.

A Kritikai elmélet elnevezésű programsorozat e félévben a Nyelv, erőszak, igazságosság problematikáját járja körbe. Az érdeklődők 2014. április 9-én Kanizsai Ágnes, az SZTE Összehasonlító Irodalomtudomány PhD-s hallgatójának előadásán vehettek részt, mely Az erő és igazság különös esete: erőszakformák T. H. White és Sir Thomas Malory szövegeiben címet viselte. Az előadó a lovagkori eszmény és az erőszak párbanjárását mutatta be a BTK Kari Konferenciatermében.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje a környezetvédelem jegyében 2014. április 26-án 10 órától színes programokkal várja a látogatókat.

alma_mater_mentorprogram_kiemelt

Az SZTE GTK aulájában tartottak tájékoztató workshopot az egyetem öregdiák-szervezete munkaerő-piaci mentorprogramjának résztvevői 2014. április 8-án. A program 2014. március 17-én már elindult, a kiválasztás utáni személyes találkozásra azonban most először volt lehetőségük a szakmai vezetőknek, a hallgatóknak és a szervezőknek, hogy megosszák egymással a következő hónapok teendőit.

2014. április 08.

Stíluskommunikációs tréninget tartott a TIK-ben Nádudvari Gabriella az SZTE Karrier Iroda szervezésében 2014. április 3-án és 4-én.

2014. április 10-én 12 óráig várja a Szegedi Tudományegyetem tehetséggondozó szervezete az egyetemi hallgatók jelentkezését az Egyetemi Sajtóért Pro Talentis ösztöndíjra és a nagyvállalatokkal közösen meghirdetett ösztöndíjprogramjára.

A fotonika a műszaki és anyagtudományokkal címmel rendhagyó fizikaórát szervez a DEAK Zrt. a Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékkel együttműködve.

2014. április 07.

A XX. század legnagyobb késő római kincséről, a pannoniai Seuso-kincsről tart előadást Visy Zsolt régészprofesszor 2014. április 9-én 17 órától a SZAB székházában.

Gyógyítók egészsége címmel rendezett egészségnapot és konferenciát az SZTE Pszichológia Intézet Klinikai Tanszéke és az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ 2014. április 4-én a SZAB-székházban. A rendezvényen a segítő hivatású szakemberek egészségi állapotáról és az egészségmegőrzés lehetőségeiről tartottak előadásokat a témával foglalkozó, kiemelkedő hazai és külföldi kutatók. A konferencia fő előadója John Launer, a londoni Tavistock Intézet munkatársa volt.

Az SZTE és az olaszországi Páviai Egyetem Gazdaságtudományi Karának együttműködése nemcsak a képzés színvonalának emelkedéséhez járulhat hozzá, hanem növeli a szegedi hallgatók, illetve általában az SZTE versenyképességét is.

Az SZTE Angol-Amerikai Intézet tanulmányi versenyt hirdetett a régió középiskolásai számára. A szóbeli fordulót 2014. március 29-én tartották, a középiskolás diákoknak egy történelmi kor jellegzetes alkotását kellett bemutatniuk. A versenyt a szolnoki Magyar Karina nyerte.

Az SZTE Alma Mater munkaerő-piaci mentorprogramja 2014. március 17-én indult, és célja, hogy a Szegedi Tudományegyetem hallgatói ismert cégek képviselőinél töltsenek négy hónapos mentorálási időszakot. A mentorok a közel 50 pályázó közül kiválasztották jelöltjeiket, akikkel tájékoztató workshopon találkoznak 2014. április 8-án 10:15-kor a Gazdaságtudományi Kar aulájában.

Jól vizsgázik a DNS-szekvenáló berendezések új nemzedékének képviselője a TTIK Biokémiai és Molekuláris Biológiai Tanszéken.

Muwapas_small

A Szegedi Tudományegyetem fizikusai új módszert dolgoztak ki a légköri szálló por kibocsátó forrásainak meghatározására, ami hatékony segítséget nyújthat a döntéshozóknak a szmogos időszakokban szükséges intézkedésekben.

Az immáron hagyománynak számító Jogi Kari Karrier Napot és Partnertalálkozót 2014. április 3-án délután tartották a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karon. A szakmai program specifikus támogatást nyújtott a jogászhallgatók munkaerőpiacon való eligazodásához, későbbi elhelyezkedésükhöz.

A fájdalomnak sokféle oka és szerteágazó panaszköre lehet – a pontos diagnózis felállítása után a tünetek sokszor kezelhetők, az okok gyógyíthatók. A szegedi neurológiai klinika fájdalomambulanciáján és osztályain elsősorban migrénes, derékfájós, neuropátiás betegeket kezelnek, és gyógyítanak szélütésen (stroke) átesett nagyszámú pácienst is. Vécsei László tanszékvezető egyetemi tanárral beszélgettünk.

01_ELI_bejarat_kicsi

Az ELI-HU Nonprofit Kft. és a nyertes konzorcium vezetői 2014. április 2-án írták alá a kivitelezési szerződést. A központ 2015 végére készül el.

Az SZTE Alma Mater a TÁMOP 4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0004 pályázatnak köszönhetően tavasszal is szervez tréningeket az alumni szervezet tagjainak. Öregdiákok, egyetemi polgárok és egyetemi dolgozók vehetnek részt áprilisi tréningjeiken. A jelentkezés elindult, várják az érdeklődőket! A részvétel mindkét tréningen ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A jelentkezés feltétele továbbá a kitöltött jelentkezési lap, valamint a csatolt önéletrajz, amit honlapjukon talál.

Az „Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma” című FuturICT.hu projekt első évének legfontosabb kutatási eredményeit mutatják be 2014. április 10-én és 11-én az SZTE-n.

A „keleti nyitás” jegyében, a hazai felsőoktatás nemzetköziesítésének ösztönzésére a külföldről érkező hallgatók számára Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot indított a magyar kormány. A programnak köszönhetően az eddigieknél is több országból is érkezhetnek diákok a Szegedi Tudományegyetemre, hogy tanulmányaikat itt folytassák.

2014. április 02.

Innovacios_nap_2014_kiemelt

A Szegedi Tudományegyetem ismét kitárja kapuit és szeretettel várja az innováció iránt érdeklődőket 2014. április 10-én 10 órától a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

geotermikus_kiemelt

Az egyetem geotermikus beruházását Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter is megtekintette 2014. április 1-jén.

Földes Anita Franciaországban élő újságíró nem kisebb dologra vállalkozott, mint egy kötetben megírni a huszadik század történetét. Az Átéltem egy évszázadot című munkája azonban nem papírszagú történelem, hanem egy átélt és egy megélt élet lenyomata, az olvasó Fejtő Ferenc, Széchenyi-díjas történész-író kalandos visszaemlékezésein keresztül ismerheti meg a múlt századot. Az írónővel Fekete Vali újságíró, esztéta és Kovács Kriszta irodalomtörténész beszélgetett a szegedi Grand Caféban 2014. március 27-én.

Lehet-e igazságos a politikai hatalom, és ha igen, milyen mértékben? – ezt a kérdést járták körül 2014. március 27-én a BTK kari konferenciatermében tartott filozófiai előadáson.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézete tanulmányi versenyt hirdetett a régió középiskolásai számára. A döntőt az SZTE BTK épületében 2014. március 29-én tartják.

8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás – ezzel a közismert számmal indította Gulyás László a 2014. március 26-i Szabadegyetem-előadást, mely a munkaerő-piaci trendek válfajairól és változásairól szólt.

fulbright_sajttaj_kiemelt

Az Egyesült Államokba szóló Fulbright-ösztöndíjpályázatokról, a pályázás folyamatáról tartottak tájékoztató előadást 2014. március 26-án a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal épületében.

Sikerünk titka címmel rendez programsorozatot a Junior Achievement, a Kontaktpont és a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriuma. Első rendezvényükön bemutatkozott Magyarország sikersztorija, a prezi.com is.

sztetehetseg_kiemelt

Idén is többféle ösztöndíjat hirdet az SZTE Tehetségpont, a pályázati felhívások már elérhetőek a Tehetségpont oldalán. A tehetséggondozó szervezet egyetemi egységekkel, Szeged városával és nagyvállalatokkal együttműködve ösztöndíjaival támogatja az egyetem legtehetségesebb hallgatóit.

A Szegedi Kertbarát Kör idei programjának következő állomásaként 2014. március 28-án, pénteken 16.30-as kezdettel érdekes előadások várják az SZTE Füvészkertbe látogatókat.

A XIX. SZTE Tavaszi Állásbörze idei újdonsága a kifejezetten a volt SZTE-s hallgatóknak szóló „Alumni óra”. 2014. március 26-án a szegedi alma mater egykori diákjai délután 17-től 18 óráig találkozhatnak a kifejezetten őket célzó cégek képviselőivel a TIK Kiállítási terében, ahol papírstandoknál idézik fel a korábbi regionális állásbörzék hangulatát.

2014. március 24.

A PISA-vizsgálat eredményeit elemezték a felsőoktatás és a kutatás igényeinek tükrében azon a nyilvános konferencián, amelyet az MTA Székházában rendezett az Akadémia Közoktatási Elnöki Bizottsága. A tavaly decemberben nyilvánosságra hozott, 2012-es nemzetközi tanulói teljesítménymérésről az SZTE médiumai is cikkeztek.

Szeged Smart City, az okos város címmel rendeztek konferenciát 2014. március 21-én a Szent-Györgyi Albert Agórában. Rovó István, a Szegedi Tudományegyetem műszaki főigazgató-helyettese a felsőoktatási intézmény napelemes energiatermeléséről beszélt.

2014. március 21-én ünnepélyes gálán adták át az Astellas-díjat. A legtöbb szavazatot a kecskeméti csecsemő- és gyermekgyógyász, neonatológus, Kelemen Edit kapta, így ő lett az év orvosa. Simonka Zsolt szegedi sebész a második helyet szerezte meg.

Egészségmegőrzés a családban címmel indít előadássorozatot a szegedi Aranyklinika. A programsorozatban a Szegedi Tudományegyetem szakorvosai is vállaltak előadásokat. Az első előadás március 26-án tartják, ezt követően kéthetente szerdán várják az érdeklődőket az Aranyklinikán különböző témákkal.

Idén is többféle ösztöndíjat hirdet az SZTE Tehetségpont, az első pályázási kör felhívásai mellett a tehetséggondozó szervezet az SZTE Médiacentrummal és nagyvállalatokkal együttműködve az Egyetemi Sajtóért Pro Talentis ösztöndíjjal és vállalati ösztöndíjakkal támogatja az SZTE legtehetségesebb hallgatóit.

A Szabadegyetem – Szeged 2014. március 19-i előadásában Fried István, az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék professor emeritusa beszélt az operett világáról Csárdáskirálynő a világháborúban címmel.

2014. március 21.

Az SZTE Konfuciusz Intézet honlapján hosszan sorolja, hogy milyen ösztöndíjakkal várják a fiatalokat és az egyetemi oktatókat az ázsiai országba tanulni – a kínai újévben, a Ló-évében. Kína kultúráját is népszerűsítik.

Külföldi oktatók tartottak szemináriumokat, workshopokat az SZTE Gazdaságtudományi Karon mesterszakos és Erasmus-ösztöndíjas hallgatóknak.

Tizenegyedik alkalommal tartotta meg tudományos konferenciáját a Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány az MTA Szegedi Biológiai Központban. A konferencián a legtehetségesebb biológushallgatók munkáját ösztöndíjjal ismerték el.

A Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola diákjai 2014. március 19-én köszöntötték a Wide Open Window (WOW) csereprogram keretében érkezett tanulókat és tanáraikat.

A víz hete alkalmából rendezett interaktív kiállításra a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola osztályai is ellátogattak, ahol a diákok mindent megtudhattak mindennapi lételemünkről, a vízről.

Az SZTE Angol-Amerikai Intézete húsz éven keresztül egy különleges díjjal jutalmazta a legtehetségesebb hallgatóját, melyet a tanszéken tanító Kathleen Heaslip Wodala emlékére alapítottak. A hagyomány 2014-ben érkezett a végéhez.

Fulbright_FOK-kezdo

A Magyar Fulbright Bizottság 2014-ben is meghirdeti az Egyesült Államokba szóló tanulmányi, oktatói és kutatói ösztöndíjakat. A Szegedi Tudományegyetemen ismertető előadását tartanak a Fulbright-programról és a pályázási folyamatról.

A legjobb három orvos közé jutott be Simonka Zsolt sebész az Astellas-díj – Az év orvosa szavazás során. A közönségdíjat az az orvos nyeri, aki a zsűri által felállított rangsor és az internetes közönségszavazás összesített eredménye alapján a legmagasabb pontszámot éri el. Az Astellas-közönségdíj nyertese a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tehetsége által készített Astellas-díjat és az elismerő oklevelet 2014. március 21-én, díjátadó gálavacsorán, impozáns körülmények között veheti át. A díjazott jogosult „Az év orvosa 2013” cím viselésére.

Kommunikációs és önismereti tréninget hirdet az SZTE Tehetségpont. Az ingyenes képzéseken a tehetségpont tagjai vehetnek részt.

A Szegedi Tudományegyetem idén februárban kapcsolódott be a brazil kormány által finanszírozott Science Without Borders programba, mely brazil egyetemisták számára biztosít egy éves külföldi tanulmányi lehetőséget, főleg műszaki, orvosi és természettudományi területeken. A világ számos országában működő program Magyarországon 2013-ban indult el, és hazánk máris a hetedik legnépszerűbb célország lett Európában.

A neves osztrák író, Christoph Ransmayr életműve kerül középpontba a 2014. március 24. és 26. között a jubileumi tudományos tanácskozáson.

Az SZTE Eötvös Loránd Kollégium esszépályázatot hirdet Eötvös Loránd munkásságával kapcsolatban 11. és 12. osztályos középiskolások számára.

A magyar mentalitásról és a gazdaság problémáiról tartott előadást Csillag István közgazdász 2014. március 13-án a SZAB-székházban.

Az intézmény 2012 óta vesz részt az egészség és sport témakörökre fókuszáló Wide Open Window (WOW) nevű Comenius-projektben. A program keretében 2014. március 18-án külföldi diákok és kísérőik látogatnak el az Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskolájába.

Az SZTE Tehetségpont által szervezett tudománynépszerűsítő előadás-sorozat, a Science Café 2014. március 13-i mindkét előadásának témája a serdülőkorral volt kapcsolatos. A Szent-Györgyi Albert Agórában telt ház fogadta az előadókat.

2014. március 15.

Allasborze_plakat_2014

2014. március 26-án közel 40 kiállító fogadja és tájékoztatja az érdeklődőket a 19. SZTE Tavaszi Állásbörzén a József Attila és Információs Központban.

Több hazai felsőoktatási intézményben nyílik lehetőség a Firefox OS megismerésére. Egyes egyetemeken kreditért felvehető tantárgyat indítottak 2014 tavaszán, máshol – például az SZTE-n – diplomamunka-téma lett az új mobilplatform.

Németország Európai Unióban betöltött szerepe volt a fő témája az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet által működtetett Europe Direct Szeged európai uniós információs iroda Integrációs Klubjának 2014. március 13-án.

Két gazdasági szimulációs versenyt is rendeznek 2014-ben, ahol nem csak közgazdász hallgatók kaphatnak ízelítőt a menedzsment és pénzügy világából.

Az Óbudai Egyetem „RECCS 2014” címen tésztahídépítő házibajnokságot rendez 2014. április 3-án, melyen az SZTE Mérnöki Kar háromfős hallgatói csapata is jelen lesz.

sztetehetseg_kiemelt

Idén is többféle ösztöndíjat hirdet az SZTE Tehetségpont, az első pályázati kör felhívásai már elérhetőek a Tehetségpont oldalán. A Szeged városával és más egyetemi egységekkel együttműködő tehetséggondozó szervezet Kiválósági lista pályázata mellett a Pro Talentis Universitatis Alapítvány ösztöndíjaival támogatja az egyetem hallgatóit.

A Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet munkatársai tartottak szakmai előadásokat a fájdalomcsillapítás módszereiről, a jövőben alkalmazható gyógymódokról 2014. március 12-én a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

Az SZTE Angol-Amerikai Intézet középiskolások számára meghirdetett tanulmányi versenyének szóbeli fordulóját 2014. március 29-én tartják a Bölcsészettudományi Kar épületében. Az első fordulóból minden iskolából a legjobban szereplő diák jutott tovább. A szóbeli versenyen egy történelmi korszakból egy jellegzetes alkotást kell bemutatniuk a diákoknak.

A Szegedi Tudományegyetem három orvosa is bekerült a Top 10-be az Astellas díj – Az év orvosa pályázaton. A verseny félidejében Sikovanyecz János szülész-nőgyógyász, Simonka Zsolt sebész és Torday László onkológus szerepel a tízes listán. A szavazatokat a www.astellasdij.hu/evorvosa/vote/ oldalon lehet leadni 2014. március 16-án este 10 óráig.

Felkészítő tábort szervez a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata az emelt szintű érettségire készülő középiskolásoknak. Egy héten keresztül egyetemi professzorok, oktatók és a legkiválóbb PhD-hallgatók segítik a diákok felkészülését.

Az SZTE Tavaszi Állásbörzéhez kapcsolódva immár hagyományosan megrendezik a Gyakornoki és Álláskeresésre Felkészítő Napokat 2014. március 21-25. között. A szervezők praktikus tanácsokkal, hasznos előadásokkal, izgalmas gyakorlatokkal várják az egyetemistákat a József Attila Tanulmányi és Információs Központba.

„Még a kaktusz sem élhet víz nélkül…” – interaktív kiállítás és foglalkozás várja az ovisokat és általános iskolásokat az SZTE Füvészkertben 2014. március 17-28. között.

kiemelt_szte

Badó Attila, az SZTE Tehetségpont vezetője sajtótájékoztatón ismertette a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tavaszi félévre kiírt új ösztöndíj-lehetőségeit, a tanács új tagját és azt a négy támogató céget, amelyek ösztöndíjak segítik az egyetem hallgatóit.

2014. márciusban a SzegedBoost és a SzegedTech programjaira várják az érdeklődőket a Szent-Györgyi Albert Agora Informatóriumába. Az Informatóriumban egyébként most tavasszal indult el a Startup Club is, amely ezen rendezvények befogadóhelyeként működik.

Szeged Smart City – az okos város címmel konferenciát és előadás-sorozatot rendeznek a Szent-Györgyi Albert Agórában. Az első program 2014. március 21-én a fenntartható és élhetőbb város témakörével foglalkozik. A konferencián a Szegedi Tudományegyetem is részt vesz, az intézmény képviselője az energetikai önellátásról, a photovoltaikus energiatermelés tapasztalatairól beszél majd.

kiemelet_pszichiatria

Hiánypótló és a pszichiátriai, illetve a koponyasérült beteg gyógyulását, a családba és a munkahelyre történő visszailleszkedését szolgáló fejlesztés kezdődött az SZTE két klinikáján. A rehabilitációs szolgáltatásokat bővítő projekt nyitó rendezvényét 2014. március 6-án tartották.

2014. március 10-ig jelentkezhetnek az SZTE-s hallgatók arra az egyedülálló munkaerő-piaci mentorprogramra, ahol olyan céges képviselők mentoráltjaivá válhatnak, mint például a Szegedi Ítélőtábla elnöke, a Bonafarm Csoport regionális HR-vezetője vagy a Morgan Stanley alelnöke.

Az aktuális pollenszámon kívül ismerni a várható pollenszámot is, hogy az allergiás betegek elkezdhessék a védekezést. Az előrejelzésre több módszert is kipróbáltak a kutatók a Szegedi Tudományegyetemen Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékén.

Konyvtar_kiemelt

„Egy nehéz nap éjszakája.” Ez a mottója a 8. Könyvtári Éjszakának, amelyet nyolcadik alkalommal rendez meg az SZTE Klebelsberg Könyvtár. A 2014. március 27-i célpont: a beat-korszak a film, a zene, az irodalom és a tárgyak segítségével.

A Szabadegyetem –Szeged XIII. szemeszterében Blazovich László, az SZTE ÁJTK Európai Jogtörténeti Tanszék professzora beszélt Szeged fejlődésének legfontosabb szakaszáról Szeged és a Monarchia címmel.

A Szabadegyetem – Szeged 2014. március 5-i előadásában Duda Ernő, az SZTE ÁOK Orvosi Biológiai Intézet egyetemi tanára beszélt a védőoltások természetéről és hasznosságáról.

Harmadik alkalommal tartottak szakmai tanácskozást „Szuperszámítógép, a nemzeti virtuális laboratórium” témakörében. 2014. március 6-án a négy partnerintézmény által elért eredmények került terítékre.

kiemelt_eramus

A Szegedi Tudományegyetem sikerrel pályázott az Erasmus+ programban való részvételre, így jogosultságot szerzett arra, hogy 2014-től 2020-ig a teljes programszakaszban részt vegyen. Az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda honlapján már elérhetőek a 2014/2015-ös tanévre szóló pályázatok.

20140226_MTA_Nemzeti_Agykutatasi_Program_alairas_web_szt_021

A 12 milliárd forint kormányzati támogatással induló Nemzeti Agykutató Programban (NAP) aktív szerepet játszanak szegedi kutatók is. Például a NAP öt pillére közül az egyik, a klinikai idegtudományi kutatások pillérének társelnöke Vécsei László, az SZTE ÁOK dékánja.

Az egyedülálló alkalmazás a háziorvosok munkáját segítve nemzeti vagyonná válhat, a szegedi bőrklinikán pedig a gyógyítás színvonalának emelése mellett PhD-fokozatok megszerzéséhez is hozzájárulhat.

A Campus Hungary program TÁMOP 4.2.4.B/2 projekt keretein belül négynapos képzést rendeznek az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban „EU angol szaknyelvi képzés felsőoktatási intézmények oktatói és doktoranduszai részére a dél-alföldi régióban” címmel 2014. március 21-22-én és április 11-12-én.

Rengeteg érdekes szerkezetet mutattak be a középiskolás versenyzők 2014. február 28-án a 2014-es Műszaki Informatikai Verseny keretein belül. Az első díjat végül egy pókerező robot nyerte el.

A tavaszi szemeszterben 2014. február 27-én rendezték meg az SZTE Tehetségpont Science Café című tudománynépszerűsítő sorozatának első estjét.

Gyógyítók egészsége címmel egészségnapot és konferenciát szervez a Szegedi Pszichológia Intézet Klinikai Tanszéke 2014. április 4-én. A rendezvényen a segítő hivatású szakemberek egészségi állapotáról és az egészségmegőrzés lehetőségeiről tartanak előadásokat a témával foglalkozó, kiemelkedő hazai és külföldi kutatók. A konferencia fő előadója John Launer, a londoni Tavistock Intézet munkatársa lesz.

A néprajz szerteágazó útjain címmel szervez konferenciát SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék 2014. március 20-án. A rendezvényt Barna Gábor tanszékvezető egyetemi tanár nyitja meg.

Elindult az Astellas-díj – Az év orvosa pályázat közönségszavazása. A voksokat interneten lehet leadni. A közönségszavazás első napjaiban már több mint 3000 szavazat érkezett, a Top 20-ban jelenleg négy szegedi orvos van, mindannyian a Szegedi Tudományegyetem munkatársai.

A fizikus Budó Ágostonnak és a biokémikus Straub F. Brunónak állít emléket az SZTE Klebelsberg Könyvtárban rendezett kiállítás.

Az ötödik Országos Piackutatási Diákversenyt (OPDV) rendezte meg a Budapesti Corvinus Egyetem Marketing és Média Intézete. Az öt döntős közül 3 csapat az SZTE GTK színeiben ért el sikert.

Könyvbemutatóval egybekötött tudományos ülést tartottak 2014. február 26-án a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában, ahol fiatal néprajzkutatók mutathatták be kutatási munkáikat.

2014. március 14-én 10 és 16 óra között személyes kompetenciafejlesztő tréninget tartanak a Szegedi Tudományegyetemen.

Tomka Béla professzor, a Szegedi Tudományegyetem oktatójának munkáját az amerikai Choice: Current Reviews for Academic Libraries szemléző folyóirat beválasztotta 2013 kiemelkedő tudományos könyvei közé, és „Outstanding Academic Title of 2013” díjjal ismerte el.

A Közéleti Kávéház programsorozatban hónapról hónapra bemutatkoznak az SZTE Szegedi Tehetségpont részeként működő SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. 2014. március 5-én 17 órakor a Somogyi-könyvtárban Ötvös Csilla gitárművésszel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Szakmai megbeszélést tartottak 2014. február 27-én, ahol elhangzott: az első világháború kirobbanásának centenáriumán a szegedi kutatók nagyszabású projekt keretében összegeznék az Osztrák–Magyar Monarchiával kapcsolatos tudásukat, friss eredményeiket.

Az egyetemisták és főiskolások környezettudatossági vetélkedőjét 2009-ben indították el, ennek folytatásaként zajlik 2013. október és 2014. szeptember 30. között a második rendezvény, amelynek témája a lokális környezetvédelmi konfliktus. Az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. 2014. február 26-ára érkezett roadshow-jával a József Attila Tanulmányi és Információs Központba.

A DEAK Kooperációs és Kutatási Nonprofit Zrt. a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve az „Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu)” című projekt részeként hálózatépítő és stratégiai együttműködés kialakítását megalapozó konferenciát tartott 2014. február 26-án a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Hol marad már a „PISA-sokk” – tették fel a kérdést a PISA 2012 – Rendszerszintű Mérések az Oktatásban Konferencián részt vevő szakemberek.

A Wolfram Mathematica rendszerre az SZTE korlátlan licensszel rendelkezik. Workshopot tart Szegeden 2014. március 6-án a Wolfram Research.

„Környezetvédelem a határon átnyúló területen (PROTECT – HUSRB/1203/122/257)” címmel közös szakmai projektet valósít meg a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a DEAK Kooperációs Kutatási Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság együttműködve a Zavod za zdravstvenu zastitu radnika Novi Sad intézettel mint vezető partnerrel a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 197 711 euró támogatással. A projekt eredményeiről 2014. február 25-én számoltak be a TIK-ben.

Az SZTE Rektori Hivatal épületében szakmai napon ismertették a „Telemedicina fókuszú kutatások orvosi, matematikai és informatikai tudományterületeken” projekt résztvevői az eredményeiket. Az előadások mellett kerekasztal-beszélgetésre is sor került, a középiskolásokat pedig demóvetítésekkel várták.

A 2014. február 27-i szakmai rendezvényen a 2010–2014 közötti parlamenti ciklus politikai eseményeit az országgyűlési választás jegyében értékelik neves előadók.

A 2014. február 27-i szakmai megbeszélésen a Monarchia-kutatás friss eredményei mellett a szegedi egyetem vonatkozó projektjének elképzelését is bemutatják.

Kapcsolatok hálójában, modern kor, modern család címmel rendezett konferenciát workshopokkal a Pszichológia Napja apropóján az SZTE Pszichológiai Intézete 2014. február 21-án a SZAB-székházban. Az egész napos programon, amelyet délután műhelymunkával folytattak, több százan vettek részt. Az előadásokat a szegedi RádióMi rögzítette, ezeket a későbbikben tűzik majd műsorra.

Fényipar – alkalmazásorientált fotonika címmel rendezett workshopot az SZTE József Tanulmányi és Információs Központban a DEAK Zrt. a BME Viking Nonprofit Zrt. konzorciumvezetővel és a Bay Zoltán Nonprofit Kft. projekt partnerrel együttműködve az Új Széchenyi-terv TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012 Hétköznapi tudomány pályázat támogatásával.

horizont_2020_kiemelt

Információs napon mutatták be a Horizont 2020 keretprogram nyújtotta pályázati lehetőségeket, kutatás- és innovációfinanszírozási eszközöket, amelyek az elkövetkezendő években meghatározhatják a tudományos munkát – a szegedi egyetemen is.

A DEAK Kooperációs és Kutatási Nonprofit Zrt. a Szegedi Tudományegyetemmel mint konzorciumvezetővel együttműködve az „Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu)” című projekt részeként hálózatépítő és stratégiai együttműködés kialakítását célzó konferenciát rendez a TIK-ben 2014. február 26-án.

Az EgyKör2 roadshow 2014. február 26-án érkezik a TIK-be. A hallgatóknak háromfős csapatokban kell feldolgozniuk egy-egy helyi környezeti konfliktus témakörét. A legjobbak értékes nyereményekkel gazdagodhatnak.

2014. február 27-én veszi kezdetét az SZTE Tehetségpont által szervezett tudománynépszerűsítő előadás-sorozat, a Science Café. Az előadásoknak a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatórium ad otthont.

A Szegedi Tudományegyetemen mutatták be Viktor Jilly We Shall Overcome című nyelvkönyvét tanároknak és diákoknak. A programot az Egyesült Államok budapesti nagykövetséges szervezte.

2014. február 28-ig olyan fiatal tudósok és újságírók jelentkezését várják a Friedwart Bruckhaus Díjra, akik a vállalati felelősség témakörében kutatnak.

2014. február 14.

A Szeged Meetup Teszt és Tea rendezvénye a szoftvertesztelés különböző témaköreivel foglalkozik, többek között a workflow-k automatizált tesztelésével, valamint a tesztelés és dokumentáció egyszerűsítésével. A Teszt & Tea Szeged Meetup szervezője a Magyar Szoftverfejlesztői Tanács Egyesület, támogatója a Hungarian Testing Board.

2014. február 13. és május 15. között tizenkét alkalommal rendeznek egész délutános képzést a szegedi egyetemen.

osztondijas_kiemelt

A Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának épülete 2014. február 13-án ösztöndíjas börzének és oktatói információs napnak adott otthont, amelynek fókuszpontjában a 2020-ig tartó Erasmus+ program állt.

A Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi kara közötti partnerségi kapcsolat jegyében a Szegedi Ítélőtábla otthont adott az universitas nyílt napi rendezvényének.

Az SZTE legkiválóbb oktatói szerda esténként 18 órától várják a TIK kongresszusi termébe a hallgatókat és az érdeklődőket.

Az Eötvös József Collegium Diákbizottsága 2014. április 25–27. között rendezi meg a XV. Eötvös Konferenciát, amely 2011-ben és 2012-ben is elnyerte az ELTE-n az Év Tudományos Rendezvénye díjat. A hagyományokhoz híven a konferenciára a bölcsészet-, társadalom- és természettudományok, az informatika, illetve a pedagógiatörténet területeiről várják az előadni kívánó graduális (alap- és mesterképzéses) hallgatókat.

2014. február 10.

Egyetemi információs napot tartanak a TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 projekt keretében 2014. február 19-én (szerdán) 10.30 és 16 óra között az SZTE Rektori Hivatal épületének dísztermében. A téma: a Horizont 2020 program.

2014. február 26-án érkezik a TIK-be az EgyKör2 roadshow-ja, melynek során a hallgatóknak háromfős csapatokban kell feldolgozniuk egy-egy helyi környezeti konfliktus témakörét értékes nyereményekért.

2014. február 10.

Kiírták a Korean Government Scholarship Program 2014-es évi pályázatát, melyre a Szegedi Tudományegyetem hallgatói is pályázhatnak.

A szakmai rendezvényre a Hétköznapi tudomány című TÁMOP-projekt keretében kerül sor 2014. február 20-án.

osztondijas_borze_kiemelt

A külföldi ösztöndíj lehetőségekről tájékozódhatnak mindazok, akik ellátogatnak a Rektori Hivatal épületébe 2014. február 13-án a Tempus Közalapítvány és az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda társszervezésében megvalósuló Ösztöndíjas börze és oktatói információs napra.

Az SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék képviselői 2014. február 5-i sajtótájékoztatójukon ismertették a tanszéken induló új, mobilkommunikációs és közösségi médiás ismereteket nyújtó képzést.

eli_alapkoletetel_kiemelt

Ünnepélyes keretek között tették le 2014. február 6-án az ELI lézeres kutatóközpont alapkövét Szegeden. Az eseményen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is, aki a jeles esemény előtt ellátogatott a Szegedi Tudományegyetem új klinikájára. A kormányfő beszédében méltatta az SZTE eredményeit.

A vízimadarak népe és a „Tekereg az út, kanyarog az út” című kiállítás közös megnyitóját 2014. február 10-én (hétfőn) 15 órakor tartják a SZTE Klebelsberg Könyvtárban. A nyelvrokonok életét felvillantó tárlatok megnyitóját egy szibériai kutatóút filmvetítéssel kísért élménybeszámolója színesíti.

straub_szoboravato_kiemelt

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontot 1971-ben megalapító professzor születésének századik évfordulóján kapott szobrot a Dóm téri emlékcsarnokban.

Megéri a fiataloknak az SZTE Mérnöki Karát választani, ugyanis a növekvő támogatás és az egyre szélesedő vállalati háttér több ösztöndíjat és szakmai tapasztalatot biztosíthat számukra.

Vajda György Mihály 1974-ben Szegeden alapította meg a második világháború utáni első magyar komparatisztika tanszéket. Pál József irodalomtörténésszel, az SZTE rektorhelyettesével beszélgettünk róla.

Az SZTE ÁJTK hallgatói közül két csoportot is díjaztak a Regionális ENSZ Akadémia záróeseményén Bécsben. A Regional Academy on the United Nations záróeseményét 2014 januárjában rendezték meg Bécsben. A konferenciával egybekötött verseny ma már igen jelentős, a mostani felhívásra mintegy ötszázan jelentkeztek.

Megkezdődött a jelentkezés a Campus Hungary külföldi ösztöndíjakra, melyekre a Szegedi Tudományegyetem hallgatói máris benyújthatják jelentkezésüket.

A Szegedi Tudományegyetem Pszichológiai Intézete ebben az évben is csatlakozik a „Pszichológia Napja” országos rendezvénysorozathoz, amelyet a Magyar Pszichológiai Társaság szervez. Az idei esemény a Kapcsolatok Hálójában – modern kor, modern család címet kapta. 2014. február 20-án délelőtt plenáris előadások, délután pedig műhelyek várják az érdeklődőket a SZAB-székházban. A részvétel ingyenes.

A European Innovation Academyt idén július 7-15. között rendezik meg Franciaországban, Nizzában.

Hatalmas érdeklődés övezte Szegeden a Fizika Napját. A Szegedi Tudományegyetem Fizikus Tanszékcsoportja meghökkentő kísérletekkel, látványos lézerlaborral és tanulságos előadásokkal várta a tudomány iránt érdeklődők apraja-nagyját.

Az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium egyik osztálya betekintést nyerhetett egy bírósági tárgyalás kulisszatitkaiba a Drámapedagógiai Nevelést Segítő Alapítvány és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közös programjában.

2014. február 5-én, szerdán délután 5 órától folytatódik a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden sorozata a Somogyi-könyvtár alagsori klubjában. Ez alkalommal Samu Gergely doktorandusz vegyész, az SZTE Kiválósági Lista Ezüst fokozatú tagja és az SZTE Sófi József Alapítvány fődíjasa mutatkozik be.

Egy új start-up projekt célja, hogy a hazai tudományos és innovatív intézmények keretein belül készült diplomamunkákat, doktori disszertációkat, kutatási és innovációs munkákat egységes, az interneten szabadon elérhető rendszerbe gyűjtsék.

Közép-Európa legnagyobb egyetemi könyvtárába, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kunó Könyvtárába látogattunk, ahol a nyilvános olvasótermek és különgyűjtemények mellett betekintést nyertünk a bibliotéka zárt raktáraiba is.

Kellner-ösztöndíjat hirdet a 2014/2015-ös tanévre az amerikai Bard College és a Trinity College.

Látványos kísérletekkel, interaktív bemutatókkal, lézerlabor-látogatással várja az érdeklődőket 2014. február 1-jén, szombaton a Szegedi Tudományegyetem Fizikus Tanszékcsoportja. A Dóm tér 9. szám alatti épületben 9-től 14 óráig tartanak a programok.

Nemzetközi konferenciát tartottak 2014. január 23-án a Szegedi Akadémiai Bizottság Székházában szerb–magyar kapcsolatok múltjáról és jövőjéről. Az eseményen a Délvidék Kutatásáért Emlékérmet is átadták.

SZTE_Zold_egyetem_sajtotajekoztato_kiemelt

A legjobb 12 százalék közé került a Szegedi Tudományegyetem a Zöld Egyetem Világrangsorban. 61 ország 301 felsőoktatási intézménye közül a 35. a Tisza-parti universitas. Ezzel hazánkban a legjobb-„legzöldebb”, Európában a 13. helyezett az SZTE.

Öt ország mintegy 40 hallgatója vesz részt a 2014. január 20-án kezdődött második téli egyetemen az SZTE Finnugor Tanszékén. A német, osztrák, finn, észt és magyar diákok a nyelvi dokumentációról, kontaktusnyelvészetről, valamint az egy-és többnyelvűségről is hallgathatnak előadásokat a két hét folyamán.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara a Magyar Csapdázók Egyesületével, a Vidékfejlesztési Minisztériummal, a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel és Hódmezővásárhely városával közösen rendez fogolygazdálkodási és fogoly-visszatelepítési szakmai konferenciát.

Már elérhető a SZEM 2013. december – 2014. januári összevont száma, keressék a jól megszokott terjesztési pontokon, az egyetemi épületekben és a kávézókban, vagy töltsék le az SZTE hírportáljáról (a http://www.u-szeged.hu/sztemagazin címen virtuálisan a korábbi magazinokba is belelapozhatnak).

Két új, open access elven működő tudományos folyóiratot is indít a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszéke. A Corollarium az utánpótlás generáció publikációs platformja lesz, míg a Mneme a tudományos világ felnőtt tagjait szolgálja.

A felek két korábbi sikeres projektet követően immár harmadik alkalommal nyertek támogatást az IPA Magyarország–Szerbia Együttműködési Program keretében.

A szerb-magyar kapcsolat közös múltjáról és jövőjéről tartanak nemzetközi történettudományi és művelődéstörténeti konferenciát 2014. január 23-án.

Az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék által vezetett kétéves közös magyar–szerb projektet zárt le a 2014. január 10-én megrendezett szakmai szeminárium.

Keresztféléves környezetvédelmi szakjogász, valamint jogi szakokleveles környezetvédelmi szakemberképzést indít a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara. Mindkét képzésre 2014. január 31-ig lehet jelentkezni.

kerekasztal_kiemelt

Milyen ma és milyen legyen a hazai felsőoktatás nemzetközi képzési palettája? E kérdésre keresték a választ a „Nemzetköziesítés 2014” című nemzetközi képzés- és marketingfejlesztési workshop résztvevői. A Magyarországon egyedülálló programot az SZTE szervezte.

Tíz felsőoktatási intézmény képviselői cserélnek eszmét 2014. január 13-án arról, miként fejleszthető az idegen nyelvű képzési kínálat és a nemzetközi marketingtevékenység.

Négyféle falinaptárt állított össze idősebb Pálfi György nyugalmazott egyetemi oktató, szakmúzeum igazgató a magyar tudósok, feltalálók teljesítményét összegezve. Szegeden az SZTE Ineraktív Természetismereti Tudástár kiállításán is elérhetőek a tudománynépszerűsítő naptárok.

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

P12501191_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.