Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013
2013

Karácsonyi kísérletek címmel adott kis és nagy diákoknak „ajándékkoncertet” 2013. december 19-én a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara, az ELFT Csongrád Megyei Csoportja, az SZTE Fizikus Tanszékcsoport és a Szent-Györgyi Albert Agóra.

Gazdálkodj okosan! címmel középiskolások számára ír ki pályázatot tehetséggondozó programja keretében a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara.

A szegedi Minkó Mihály is közreműködött annak a mobiltelefon-alkalmazásnak a kidolgozásában, amely első helyezett lett a budapesti Startup Weekenden. Az ARYS tovább jutott a Global Startup Battle-re, ahol az élmezőnyben végzett.

Karácsonyi kísérletek címmel kis és nagy diákoknak adnak „ajándékkoncertet” 2013. december 19-én, csütörtökön 16 órától a Budó Ágoston-tanteremben (Dóm tér 9., I. emelet).

2013. december 16.

Az SZTE Tehetségpont tudománynépszerűsítő sorozata, a Science Café 2013. december 5-i estjén a szegedi fogorvostudományi kutatásokba nyerhettek betekintést az érdeklődők.

A JATE Klub adott otthont 2013. december 9-én az SZTE Innovációs Klub idei utolsó estjének, melyen két érdekes témáról hallhatott a közönség.

Milyen kép él a másikról szerbekben, vajdasági és magyarországi magyarokban? Lencsés Gyulával, az SZTE Szociológia Tanszék adjunktusával beszélgettünk.

Díjátadó ünnepséget tartottak a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán 2013. december 12-én. A dizájnerdrogok veszélyeit bemutató pályázati kiírásra összesen 11 dolgozat érkezett.

2013. december 16-án kurzuskonferenciát rendez az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar (ETSZK). A programot a kar Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszéke szervezi.

Kutatóműhelyeinek - hagyományteremtő céllal – először rendez konferenciát az SZTE TTIK Biológus Tanszékcsoport. A 2013 december 13-i tanácskozáson legújabb eredményeiket mutatják be a szegedi biológusok.

Az SZTE Fejlődéses és Neuropragmatikai Kutatócsoportja, valamint a Neurológia Klinika együttműködésében olyan, Magyarországon új eljárást dolgoztak ki, mellyel hatékonyabban fejleszthetővé válhat a stroke utáni nyelvi rehabilitáció.

A Bölcsész Estek sorozatban a Grand Caféban tartottak felolvasóestet és rendhagyó beszélgetést Nők az irodalomban címmel 2013. december 3-án.

A Diagnosztikus mérések fejlesztése című TÁMOP 3.1.9-11 projekt keretében tartott háromnapos workshopot a Szegedi Tudományegyetemen elsősorban a Neveléstudományi Doktori Iskola hallgatóinak „Haladó adatelemzés a nevelés- és oktatáskutatásban” címmel Markku Niemivirta, a Helsinki Egyetem Empirikus Oktatási-Nevelési Tanszékének professzora.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának irányításával uniós partnerek, továbbá szerbiai, boszniai hercegovinai felsőoktatási intézmények hangolják össze gyakorlati képzéseiket.

2013. december 6-án a Természettudományi és Informatikai Kar nyílt napján a fizika iránt érdeklődő középiskolások az ELI-re való felkészülést segítő lézerlabort is megtekinthették.

A szegedi kutatók célja többek között a szervezet vércukor- és koleszterinszintjének fájdalommentes módon történő meghatározása könny és izzadság elemzésének segítségével.

A Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszéke, a Magyar Vallástudományi Társaság és a Szegedi Akadémiai Bizottság Szociológiai Munkabizottsága 2013. december 6-án konferenciát tartott, ahol többek közt az vizsgálták, hogy a valláshoz vajon tényleg szervesen kötődik-e az erőszak.

2013. december 6-án két TTIK-s rendezvény is jutott egy napra: a TIK-ben a kar nyílt napot tartottak, a Szent-Györgyi Albert Agórában pedig tanári fórumot és kari kutatóiskolai napot. Előbbin a természettudományok iránt érdeklődő diákokat tájékoztatták, utóbbin kihirdették a 2013/2014-es tanév nyerteseit.

Móra Akadémia címmel szakkollégiumi konferenciát rendezett az SZTE Tehetségpont és a szegedi Móra Ferenc Kollégium 2013. december 2-án. A repertoár Machiavelli Fejedelemjétől a lézereken át egy Jászfényszaruhoz közeli Árpád-kori település bemutatásáig terjedt.

Idén 14. alkalommal adták át a Szőkefalvi-Nagy Béla-érmet. A 2013-as díjazott Vladimir Müller cseh matematikus.

Három magyarországi egyetem, közte az SZTE szerepel a brit oktatáskutató lap, a Times Higher Education által készített friss százas listán. Itt a 93. helyen a második-harmadik legjobb magyar intézmény a különböző nemzetközi felsőoktatási toplistákon rendre szerelő Szegedi Tudományegyetem.

„A hüvelyi fertőzések szűrése és kezelése a Vajdaságban” határon átnyúló közös projekt zárókonferenciájára került sor december 3-án a SZAB-székházban.

Az SZTE Innovációs Klub december 9-én rendezi meg a JATE Klubban soron következő klubestjét, amelynek témája: Innováció a karácsonyi ünnepkörben – Ajándékozási szokások és innovatív játékok a fa alatt.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán 2013. november 26-án barátok és pályatársak köszöntötték Blazovich László nyugalmazott egyetemi tanárt.

jogtortenesz_konf_kiemelt

Báró Eötvös József születésének 200. évfordulóján a jogtudósra emlékezett és emlékeztetett a VI. Szegedi Jogtörténész Konferencia.

Az országos Őze Lajos Vers és Prózamondó Versenyt a Seneca Beszédstúdió Alapítvány a Dadogókért szervezet hirdeti meg. A régiós versenyt az SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézete – logopédusnak készülő hallgatókkal együtt – szervezte.

Szegeden nemcsak a Mikulás, hanem a természettudományok és az informatika is a figyelem középpontjában less 2013. December 6-án (pénteken): az SZTE TTIK a TIK-ben felvételi nyílt napot, az Agórában kutatóiskolai napot rendez.

A szegedi Tehetségpont és a Móra Akadémia szervezésében december 2-án (hétfőn) 9 órától tartják a Móra Ferenc Szakkollégiumi Konferenciát.

November 29-én tartották az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága és „A Tudomány Támogatásért a Dél-Alföldön” Alapítvány közös díjátadóját, melynek során a kiemelkedő kutatást végző fiatalokat ismerték el.

Két izgalmas témát boncolgattak az SZTE Tehetségpont tudománynépszerűsítő sorozatának előadói a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumában.

Szegedi_Tudos_Akademia_a_tehetsegekert_kiemelt

Az SZTE Szent-Györgyi vetélkedő egyediségéhez tartozik, hogy a résztvevők idén is bepillanthatnak az SZTE és Szeged életébe. Újdonság, hogy idén a verseny összekapcsolódik a Szegedi Tudós Akadémia programsorozatával.

szent_gyorgyi_tanulmanyi_kiemelt

Magyarország, Vajdaság és Temesvár 16 középiskolája 23 csapata verseng a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen. A 2013. november 29-i vetélkedő összekapcsolódik a Szegedi Tudós Akadémia bemutatkozó, november 30-ig tartó programjaival.

Az SZTE Gazdaságtudományi Kar kétnapos konferenciájának előadásai rávilágítottak, óriási társadalmi haszonnal bírnak a nem elsősorban technológiai, hanem nonprofit, társadalmi típusú, illetve az üzleti jellegű innovációk.

Tizenhetedik alkalommal rendezik meg a Nyelvészdoktoranduszok Országos Konferenciáját (azaz a LingDok-ot), melyen a fiatal nyelvészek bemutathatják eddigi kutatásaik eredményét.

Második alkalommal rendeztek szakmai találkozót az SZTE-n a „Szuperszámítógép, a nemzeti virtuális laboratórium” témakörében. Ezúttal a BTK és a JGYPK képviselői mutatták be eredményeiket.

Az Európai Parlament november 19-én jóváhagyta a jövő év januárjában induló új uniós oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramot, az Erasmus+-t.

Várják a szurkolókat, a nézőket az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny döntőjére. A középiskolások vetélkedőjét 2013. november 29-én 12 óra 45 perctől rendezik az SZTE ÁOK Dóm téri oktatási épületében.

A klinikum és a kutatás összekapcsolódásáról értekeztek november 25-én az SZTE Fogovostudományi Kar tudományos konferenciájának résztvevői. A nagyszámú előadás-sorozat során a lehetséges kutatási területeket mutatták fel.

Négy szemeszteren átívelő, az intézmény kommunikáció- és médiatudomány szakos diákjai által felvehető speciális képzést indított a Szegedi Tudományegyetem a Magyar Telekom támogatásával.

Lukács János rendőr dandártábornok, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője tartott előadást a SZAB Tudósklubban november 21-én „Az illegális migráció helyezte Csongrád megyében – másodszor” címmel.

Az ELI-ALPS 2013. november 21-22-én rendezte az I. ELI-ALPS User Workshopot Szegeden, a Novotel Tisza-termében.

– Milyen lehetőségeket kínálnak egy Szegeden végzett kutató számára? – többek között erről is kérdeztük Szergej Alekszandrovics Bojarkint, a Roszatom beruházási igazgatóságának programigazgatóját, aki előadást tartott a közelmúltban a Szegedi Tudományegyetemen.

A Szegedi Tudományegyetem professzora, Bor Zsolt akadémikus tartott előadást a lézeres szemsebészeti eljárásokról az MTA székházában a Magyar Tudomány Ünnepe program-sorozatának kiemelt rendezvényén.

Nagy L. János, a SZTE JGYPK Alkalmazott Humántudományi Intézet Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék egyetemi tanára „…meghalok születni.” Weöres Sándor 100. születésnapjára címmel tartott előadást november 20-án a Szabadegyetem –Szeged sorozatban.

tehetseg

A Szegedi Tudományegyetem tíz hallgatója részesült ösztöndíjban november 21-én a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumban, a támogatásokat a társadalmi felelősségvállalásban elkötelezett, Csongrád megyei – nagyrészt szegedi – vállalatok alapították.

prima_junior_dij_kiemelt

A Szegedi Tudományegyetemhez kötődő öt tudós is részesült Junior Prima Díj elismerésben. Tíz fiatal kutató vehette át a Junior Prima Díjat a magyar tudomány kategóriában 2013. november 20-án a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában.

2013. november 21.

A Szent-Györgyi Albert AGÓRÁ-ban 2013. november 26-án kezdődik a Témaegyetem: Titkok kurzusa.

nyil_nap_kiemelt_november

Szabó Gábor rektor úgy köszöntötte az érdeklődőket: minden tekintetben jó helyen járnak! Az SZTE egységei egész nap előadásokkal, tájékoztató kiállítással, játékokkal várták a továbbtanulás előtt állókat.

A Szegedi Tudományegyetem öt oktatóját és hat hallgatóját ismerték el november 18-án a Magyar Tudományos Akadémián.

A Szegedi Regionális Természettudományos Diáklaboratórium (SzeReTeD) november 15-én és 16-án „…hogy a tudományt megszerettesd!” címmel rendezett országos szakmai műhelykonferenciát.

Rovarokat és növényeket kellett beazonosítaniuk, időre almát pucolniuk, tojással lavírozniuk azoknak a játékosoknak, akik részt vettek az SZTE Mezőgazdasági Kar „Gazdálkodj okosan!” vetélkedőjén.

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az Állami Számvevőszék, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkársága, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az SZTE Gazdaságtudományi Kar, valamint az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület.

„A csoportidentitás szemiotikája” címmel rendeztek interdiszciplináris konferenciát november 15-én a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karon.

Két előadó lépett katedrára az SZTE Tehetségpont által szervezett tudománynépszerűsítő sorozaton, Kovács Lajos, illetve Gulyás Sándor.

Gyenge Zoltán, az SZTE BTK Társadalomelméleti Intézet Filozófia Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára A művészet születése címmel tartott előadást november 13-án a Szabadegyetem – Szeged sorozatban.

Önéletrajzról, karrierfejlesztésről és a helyes hozzáállásról beszéltek sikeres mérnökök és cégek képviselői a leendő mérnökhallgatóknak tartott programon.

Elméleti és gyakorlati ismeretekkel fűszerezett ifjúságszociológiai konferenciát tartottak november 15-én a SZAB-székházban.

szent_gyorgyi_nyito

Huszadik alkalommal rendezték meg a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi karainak közös programsorozatát, a Szent-Györgyi Napokat. A négynapos program egyik csúcspontja a Richter Tudósklub, másik jeles rendezvénye a díszünnepség volt.

Szakmai fórumot rendeztek a SZAB-székházban a közösségi típusú felsőoktatás alapjainak megteremtése és a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő felnőttképzések fejlesztése érdekében.

Infrastrukturális fejlesztésekről, kiemelkedő kutatási eredményekről, a képzési paletta folyamatos bővítéséről beszéltek az egészségügyi karok és a klinikai központ vezetői.

Hat szekcióban 48 hallgató mérte össze tudását november 12-én a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán rendezett Tudományos Diákköri Konferencián. A díjazottak az országos versenyre jutottak tovább.

A Szegedi Tudományegyetem gyakorló gimnáziumában berendezett SzeReTeD laborban 2013. november 15-én és 16-án országos szakmai műhelykonferenciát tartanak.

A nőgyógyászatban alkalmazott sebészi beavatkozásokról tartott előadást Németh Gábor a Szabadegyetem-Szeged november 6-i előadásán.

Yurii Mushka, Ukrajna magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete tart előadást november 14-én, csütörtökön Ukrajna integrációs erőfeszítéseiről.

A gümőkór, másképpen TBC nyomait rejtő hétezer éves csontokat Hódmezővásárhely közelében tárták fel, az SZTE antropológusai vizsgálták, számolt be a PLOS ONE amerikai tudományos folyóirat. A hír végigsöpört a világsajtón.

Mi a bringások normája? Hogyan fejezi ki a csoport-összetartozást a jelvény? Többek között e kérdésekre is választ keres az SZTE JGYPK konferenciája. Jelvénykiállítás színesíti a programot.

Könyvbemutatóval, kitüntetéssel, kétnapos előadás-sorozattal, prominens hazai és külföldi vendégekkel köszöntötte fennállásának huszadik évfordulóját az SZTE Hispanisztika Tanszék

Az SZTE Karrier Iroda és az Alma Mater közös előadás-sorozatot rendez: november 14-én 15.30-tól a Mérnöki Karon számolnak be sikereikről a már végzett hallgatók.

szent_gyorgyi_szobor_rektori_kiemelt

Huszadik alkalommal rendezik meg a Szegedi Tudományegyetemen a Szent-Györgyi Napokat. A szakmai előadásokat felvonultató rendezvény november 14-én veszi kezdetét.

tudomany_unnepe_2013_kiemelt

„Velünk élő tudomány” címmel rendeztek plenáris ülést november 7-én az MTA SZAB székházában a Magyar Tudomány Ünnepe szegedi programjainak nyitányaként.

Gondolatok az európai uniós polgárságról és az európai parlamenti választáson való részvételről címmel rendeznek konferenciát november 8-án, az SZTE Rektori Hivatal épületében.

Ritka betegségek genetikai vizsgálatával foglalkozik Nagy Nikoletta, a SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika adjunktusa, aki L’Oréal–UNESCO A Nőkért és A Tudományért ösztöndíjat vehetett át a közelmúltban.

„Értékteremtés és értékközvetítés” címmel rendez az MTA SZAB Bolyai János Kutatási Ösztöndíjasok Klubja Klubtanács és az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma tudományos ülést a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által szervezett Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében a Bolyai-ösztöndíj életre hívásának 15. évfordulója alkalmából Szegeden.

A mikrobiológiai élelmiszer-biztonságról, élelmiszer-hamisításról és a génmódosított növényekről beszélt Soós József, az SZTE MK Élelmiszermérnöki Intézetének oktatója a Szabadegyetem – Szeged hetedik előadásán.

Milyen területeket fejlesszenek majd európai uniós pénzből a 2014-2020-as időszakban Magyarországon? – erről vitatkoztak a regionális szereplők október 29-én az SZTE Rektori Hivatal épületében.

21, illetve 6 kilométeres távot lehet teljesíteni. A verseny érinti a budapesti egyetemeket és az MTA épületét is.

Október 29-én Rijádból érkezett tárgyalódelegáció járt a Szegedi Tudományegyetemen. Akár száz szaúdi diákot is fogadhat az SZTE, emellett női oktatókat küldhet egy szaúdi női egyetemre a Tisza-parti universitas.

Különleges ünnepséggel és tudományos üléssel várja az érdeklődőket november 7-én és 8-án az SZTE BTK Hispanisztika Tanszék megalapításának 20. évfordulója alkalmából.

A november 4-i veszprémi nyitóünnepségen az SZTE két oktatója, kutatója is elismerést vehetett át. A szegedi programok november 7-én indulnak.

A Campus Hungary program részeként nemzetközi marketingképzésen vehetnek részt a felsőoktatási intézmények munkatársai.

Október 18-19-én az SZTE Hattyas sori épületében rendezték meg a Szegedi Pszichológiai Napokat, melynek a fő témája idén az emberi gyarlóság volt. A programsorozat múltjáról és jelenéről Léh Noémi koordinátorral beszélgettünk.

Az „Élelmiszerbiztonság és gasztronómia vonatkozású egyetemi együttműködés, DE-SZTE-EKF-NYME” című TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0014 jelű projekt eddigi eredményeiről számoltak be egymásnak az altémavezetők október 10-én.

Robbanásszerű változáson megy keresztül a tudományos információellátás és -elérés. Az úgynevezett open access egyre komolyabb teret hódít, erről tájékoztatják a szegedi kutatókat.

Egy-egy gyógyszerész-, illetve fogorvos-tudományi előadással folytatódott az SZTE Tehetségpont tudománynépszerűsítő sorozata.

A Szuperszámítógép, a nemzeti virtuális laboratórium témakörében rendeztek szakmai workshopot október 17-én a Szegedi Tudományegyetemen. A résztvevők bemutatták, hogy a projekten belül milyen eredményeket értek el a gyógyászat, a kémia és a fizika területén.

Október 22-án mutatják be a Szegedi társadalomkutatók Dudaron című kötetet a szegedi Grand Caféban.

A DEAK Zrt. a Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékkel együttműködve kísérletes bemutatókat tart optikai, fotonikai témakörökben október 19-én.

A Szegedi Tudományegyetemen működő MTA-SZTE kutatócsoportok tagjai is részt vettek abban a munkában, amelyben különlegesen gáztömör polimert sikerült előállítani.

Kukovecz Ákos, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Alkalmazott és Környezeti Kémia Tanszék docense a nanotechnológiáról, a témában eddig elért eredményekről, valamint a szegedi kutatásokról beszélt a Szabadegyetem–Szeged október 16-i előadásán.

Kétnapos megemlékezést tartottak Scheiber Sándor nyelvész, irodalomtörténész, a neológ zsidóság egyik kiemelkedő alakja születésének százéves évfordulója alkalmából.

szgyaemlekverseny_kiemelt

November 29-én és 30-án az ország legjobb biológiatanárait és legkiválóbb diákjait látja vendégül a Szeged Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány. Kétnapos programjukba a Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny résztvevői is bekapcsolódnak.

2013. október 19. - november 20. között a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatoriumában lesz látható az Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu) projekt kutatásait összefoglaló különleges tárlat.

A Szuperszámítógép, a nemzeti virtuális laboratórium témakörében rendeznek szakmai workshopot október 17-én a Szegedi Tudományegyetemen.

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara Felnőttképzési és Szakképzési Nemzetközi Tudományos Konferenciát rendez október 17. és 19. között.


Az SZTE Tehetségpont által szervezett Science Café előadás-sorozatban a szemeszter harmadik előadására került sor, ahol az SZTE Bolyai Intézet EPIDELAY kutatócsoportja járta körül a járványokkal kapcsolatos matematikai kérdéseket.

Motivációs tréningen vehettek részt a Tempus Közalapítvány szervezésében azok a hallgatók, akik külföldi ösztöndíjra készülnek. Legközelebb, október 16-án angol nyelvi készségeiket mérhetik fel a jelentkezők.

Rendhagyó ülést tartottak október 10-én az ÁJTK Kari Társalgójában. A büntetőjogi TDK alkalmából a kar diákjai által készített hat darab kisfilmet mutatták be, ezt jogesetmegoldó verseny követte.

A Budapesti Értéktőzsde ingyenes roadshow-ja október 10-én az SZTE Gazdaságtudományi Karán zárult.

Tudományos igazgatót és kutatási technológiai igazgatót választottak az ELI-ALPS projektben. 2014-re feláll a szegedi lézeres kutatóközpont tudományos menedzsmentje.

Horváth Dezső, az SZTE TTIK egyetemi docense a kutatótársaival lehetőséget kapott, hogy részt vegyenek az ESA 56. parabolarepülési kampányában. Ennek az eseménynek a tapasztalatait mutatta be a Szabadegyetem – Szeged október 9-i előadásán.

Az SZTE TIK-be látogatott a City 2.0! Október 9-én a városi lét kihívásairól, a megoldásokról, élhető és fenntartható jövőről hallhattak újszerű vagy érdekes megközelítésű gondolatokat a rendezvényen résztvevők.

allasborze2013

Az SZTE Karrier Iroda újra megrendezi az SZTE Állásbörzét és a Szolgáltatók Börzéjét, az Őszi Álláskeresésre Felkészítő Napokat, valamint az SZTE Mesterképzések Nyílt Napját.

Januárban zárul le egy négyéves kutatási pályázat, melynek eredményeit október 8-án és 9-én mutatják be. A zárókonferencián a vallás, egyén és társadalom közös kapcsolatát történelmi és néprajzi szempontból is megvizsgálják.

Október 9-én a városi lét kihívásairól és a megoldásokról hallhatnak újszerű vagy érdekes megközelítésű gondolatokat a résztvevők.

A Magyar Individuálpszichológiai Egyesület vándorgyűlést tart október 11-én és 12-én Szegeden „Kisebbértékűség – önérték – lelki értékek” témakörben.

A 2011-ben alakult Szegedi Információtörténeti Műhely második műhelykonferenciáján tizenkét előadás hangzott el az orvostörténet és az információtörténet metszéspontjait keresve.

Vámos Hanna és Vadai István kódfejtőkkel Papp Melinda újságíró beszélgetett a Grand Cafében a 18. SZTE Őszi Kulturális Fesztivál keretében.

A GTK Kálvária sugárúti épülete ad otthont a Budapesti Értéktőzsde ingyenes roadshow szegedi állomásának.

Az érintettek arra keresték a választ, hogyan lehet a leghatékonyabban tanítani. Az SZTE rektora szerint elsőként a közvélemény eltorzult képét kell megváltoztatni, bebizonyítva az oktatás társadalmi hasznát.

Az “Új, funkcionális anyagok által kiváltott biológiai és környezeti válaszok” című, TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV jelű projekt eddigi eredményeiről számoltak be egymásnak a résztvevő kutatók október 3-án.

A Magyar Történelmi Társulat idei vándorgyűlésén a mikrotörténet, a mindennapok történetének feldolgozása, forrásai kerültek a középpontba.

Távirányítású repülő kamerát mutattak be október 3-án a TIK mellett. A saját készítésű szerkezet légi parádéját sok, a központba igyekvő fiatal csodálta meg.

Pénzt vagy életet! – ezzel a provokatív címmel indította el előadását Buzás Norbert, aki a gyógyszeripari fejlesztések világát járta körül a Szabadegyetem – Szeged negyedik előadásában.


Londonban is bemutatta hőlégmotoros napkollektorát a vajdasági származású, SZTE-n tanuló Kecsenovity Egon. A különleges találmány mellett költséghatékony robottal, gyurmamozival és a nanotechnológiában végzett kutatásokkal is felhívta magára a figyelmet a magát csak megoldóemberként azonosító tehetség.

Pályájukról, érvényesülési lehetőségekről is beszéltek az SZTE Innovációs Klub vendégei: Tamás Gábor és Kónya Zoltán egyetemi tanárok.

A Gyakorlóiskolák Iskolaszövetsége igazgatói fórumot és nagyszabású módszertani seregszemlét is szervez a Szegedi Tudományegyetemen október 3. és 5. között.

A K+F menedzsment konferenciasorozat második állomására kerül sor a Szegedi Tudományegyetem az „Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu)” projektjének keretében október 8-án 16 órától.

darpa

A csaknem színtiszta magyar összetételben (soraiban Maróti Miklóssal, az SZTE matematikusával) felálló Vanderbilt Egyetem csapata nyerte a DARPA (az USA védelmi minisztériumának kutató-fejlesztő ügynöksége) által meghirdetett „Spectrum Challenge” egyik versenyét.

Somorjai Ádám és Zinner Tibor magyar, illetve angol nyelvű könyveiből Mindszenty József bíboros amerikai elnököknek és külügyminisztereknek írt leveleit ismerheti meg a nagyközönség.

A Tisza-parti városba érkező tudósok a biogáz biometán irányú felhasználását és a fermentációs maradék kezelését vizsgálják.

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara tájékoztató konferenciát tartott szerb partnerével közös projektjéről, melyben a táp fejlesztésén keresztül célozták javítani a halak húsának minőségét.

campus_trening2

Ingyenes motivációs „túlélő” tréningre és angol nyelvi készségfelmérésre várják a Szegedi Tudományegyetem külföldi ösztöndíj-lehetőségek iránt érdeklődő hallgatóit.

kutatok_ejszakaja_kiemelt

A 2013-as Kutatók Éjszakáján a tudományos intézmények megmutatták, hogy min is dolgoznak a jelen kor kutatói. A programsorozatból a Szegedi Tudományegyetem is kivette a részét, a karok színesebbnél színesebb programokkal várták a tudásra éhes közönséget.

hatter

Porból lettünk, porrá leszünk, de honnan lett a por? – ezt a kérdéskört járta körül Szalai Tamás, az SZTE TTIK tudományos segédmunkatársa a Szabadegyetem – Szeged szeptember 25-i előadásán.

napelem_kiemelt

Az Energiaklub napenergia felhasználását népszerűsítő országos versenyén, a Napkorona Bajnokságon Szeged első helyezést ért el az 50 ezer fő feletti települések kategóriában.

Egy háromnapos szegedi tudományos fórumon 15 ország 75 kutatója és szakembere kereste a választ arra, hogy a szabadidő aktív eltöltése miként befolyásolja egészségünket.

200 éve született Søren Kierkegaard, a méltán híres dán filozófus. Az emlékév tiszteletére szeptember 26-án és 27-én nemzetközi jelentőségű konferenciát tartanak Szegeden.

„Statisztika egy nem statisztikus szemével” – ezzel a mottóval indította Katona Tamás professzor a szegedi Szabadegyetem szeptember 18-i előadását.

Négynapos kurzusra érkeztek Szegedre az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának szakemberei, akik környezettechnikai laborjukat bővítik majd az SZTE-s tapasztalatokra is építve.

sztehetseg_plakat_kezdo

A tehetséggondozó vállalati ösztöndíjakra október 4-éig lehet jelentkezni, érdemes tehát böngészni a felhívásokat.

frankofon_kozpont_megnyito_kiemelt

A Frankofón Egyetemi Központ létrehozása beleillik a magyar külpolitikai koncepcióba – hangsúlyozta Martonyi János külügyminiszter a Szegedi Tudományegyetemen, a központ megnyitóját követő sajtótájékoztatón.

Kutatok_Ejszakaja_2013_kiemelt

Az SZTE-n is megnyílnak a laborok és a kutatás egyéb rejtelmes zugai, a szeptember 27-i Kutatók Éjszakáján testközelből pillanthatnak a tudomány színes világába az érdeklődők.

osztondijas_borze_kiemelt

A Tempus Közalapítvány és az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda társszervezésében a külföldi ösztöndíj-lehetőségekről tájékozódhatnak mindazok, akik szeptember 24-én ellátogatnak a Rektori Hivatal épületébe.

A nyári szünet után az SZTE Innovációs Klub szeptember 30-án 17.30-kor rendezi meg soron következő klubestjét a JATE Klub nagytermében, a téma a „Fiatalok érvényesülési lehetőségei a tudományban”.

Elindult az SZTE Tehetségpont által szervezett tudománynépszerűsítő előadás-sorozat, a Science Café, melynek a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriuma ad otthont.

2013. szeptember 19.

Mit jelent a francia nyelvűség az irodalomban, politikában, jogban, közgazdaságban? – többek között ezekre a kérdésekre is választ adtak a résztvevők az SZTE ÁJTK és BTK által szervezett francia nyelvű konferencián.

A 4 fős középiskolai csapatok számára kiírt 2013. november 29-i vetélkedőn Szent-Györgyi Albert, illetve Klebelsberg Kunó életműve, illetve kora kerül a középpontba.

A jogi, illetve a bölcsészkar közösen szervezi az európai frankofón párbeszédet bemutató szakmai napot.

Háromnapos konferenciát rendez az SZTE Bölcsészettudományi Kar Angol Tanszéke.

szent_gyorgyi_szoboravato_kiemelt

A Nobel-díjas tudós születésének 120. évfordulóján egész alakos köztéri szobor leleplezésével tisztelgett emléke előtt az SZTE és Szeged városa.

Szeptember 13-án kezdődött, és 15-éig tart az V. Szegedi Emlőrák Szimpózium a TIK-ben. Az esemény az SZTE Általános Orvostudományi Kar mellbetegségekkel foglalkozó „Emlőcentruma” szervezésében valósul meg. Jelentőségéről, résztvevőiről, programjairól is beszélgettünk Kahán Zsuzsannával, a szervezőbizottság elnökével.

A közép-ázsiai kutatások világszerte ismert alakja, a bloomingtoni székhelyű Indiana Egyetem professzora, Sinor Dénes végrendeletének értelmében a Szegedi Tudományegyetem számára hagyta magánykönyvtárának egy részét, melynek átadóját szeptember 12-én tartották.

„Vajon hová vezet a globalizmus?” – ezt a kérdést járta körül Botos Katalin professzor asszony a szegedi Szabadegyetem legújabb szemeszterének nyitóelőadásán.

Szeptember 20-án a Debreceni Egyetem, az INNOVA Észak-alföld Regionális Innovációs Ügynökség és a HealthTIES konzorcium nemzetközi konferenciát szervez „Egészségipari együttműködések jövőjéről Európában” címmel.

A TÁMOP 4.1.1.C-2012/1/KONV-2012-0012 azonosítószámú „Zöld Energia Felsőoktatási Együttműködés” című projekt fontos szerepet játszik a Magyarországi egyetemek zöldenergia-kutatásának összehangolásában. Szeptember 10-én Debrecenben tartják a nyitórendezvényt.

Szeptember 8. az Olvasás Világnapja, ezért az AKG Alapítvány a Marczi és az Olvasásklinika közreműködésével egész napos eseményt szervez, hogy felhívják a figyelmet az olvasás fontosságára. A rendezvényen Szentmártoni Lívia, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója is előadást tart, melyben a kínai írásjelek rejtelmeibe avatja be a hallgatókat.

tanevnyito_kiemelt

A Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségének szónokai jellemezték a tudomány és a felsőoktatás helyzetét, köszöntötték a gólyákat és a kiválóan sportoló hallgatókat.

Idén szeptemberben is megrendezik az immár hagyományosnak számító Kutatók Éjszakáját, ahol a tudomány színes és korántsem hétköznapi világába kalauzolják el az érdeklődőket.

Augusztus 26-án véget ért a Tehetség, Tudomány, Team (3T) Tábor a GTK-n, melyen több mint 20 hallgató vehetett részt meghívás alapján. A program célja az volt, hogy a diákok beletanuljanak abba, hogyan zajlik egy kutatás.

Immár tizenharmadik alkalommal várta a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődő külföldieket az SZTE Bölcsészettudományi Kar Hungarológia és Közép-Európa Tanulmányok Nemzetközi Oktatási Központja. A nyári egyetem keretein belül színes programokat, kirándulást és filmnézést kínáltak.

Korszerű orvostechnológiai és informatikai eszközök növelik az SZTE gyermekklinika koraszülött intenzív osztályán ápolt csecsemők életben maradási esélyeit.

A Szegedi Tudományegyetem megőrizte pozícióját a nemzetközi rangsorban, a legjobb ötszáz közé hazánkból a szegedi universitas mellett csak az ELTE került be.


A Szegedi Tudományegyetem pótfelvételt hirdet a 2013-2014. tanévre a Magyar Akkreditációs Bizottság határozataival jóváhagyott néhány Doktori Iskolájába, a doktori (Ph.D.) tudományos fokozat megszerzésére felkészítő 3 éves posztgraduális képzésre.

Saját standdal vesz részt az augusztus 20-án kezdődő Szegedi Ifjúsági Napokon az SZTE. „A Jövő Hídja 2013” projekt sátrainál látványos bemutatókat is láthatnak a látogatók.

Az ELI lézer kutatóközpont megvalósítását előkészítő projekt II. fázisa nevű projekt sajtótájékoztatóval egybekötött záró konferenciáját tartotta 2013. augusztus 14-én az ELI-HU Nonprofit Kft. Szegeden. Elhangzott: az előkészítés második, és egyben befejező fázisa időben és sikeresen megtörtént, valamint a szükséges építési engedélyek birtokában már zajlik a kivitelezési tárgyú közbeszerzési eljárás is.

2013. augusztus 03.

Dugonics_ter_Tudos_setany_kiemelt

A Szegedi Tudományegyetem épületének a közelében, a Dugonics tér és a Somogyi utca érintkezésénél kialakított Tudós sétányon a fasor mellett elhelyezett kőgömbökre jeles tudósok nevét írták. Ebben az elismerésben a szegedi egyetem 14 kiemelkedő tudományos eredményeket elért, világhírű kutatója, oktatója részesült.

indiai_lotusz_kiemelt

Színes program kavalkád várja azokat, akik július 27-28-án kilátogatnak a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjébe. A Lótusznapokra érdemes pokrócot is vinni, és az árnyas fák alól szemlélni az eseményeket.

A Szegedi Tudományegyetem vezette konzorcium 1 milliárd 50 millió forint, 100%-ban vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Uniótól. Az „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra” című (TÁMOP 4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 jelű) projekt célja: a lézereken alapuló kutatási módszerek és fényforrások megismertetése a hazai élő- és élettelen természettudományi területeken dolgozó kutatókkal.

epulo_klinikai_tomb_kiemelt

Mintegy 560 millió forint értékben szerez korszerű eszközöket az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ. A 265 ágyas új klinikai tömb építése megfelelő ütemben halad.

A neurológia területén kiemelt négy kutatási eredmény egyikeként mutatta be a – többek között – az SZTE, a PTE és a Szentágothai János Kutató Központ szakemberei együttműködéseként született legújabb tanulmányt a Nature Reviews Neurology.

Kísérletezéssel egybekötött továbbképzést szervezett a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Kémikusok Egyesülete általános és középiskolai kémiatanároknak, azért, hogy gyakorolhassák, miként lehet minél hatékonyabban felkelteni az ifjúság figyelmét a természettudományok iránt.

Barát Erzsébet és Tóthová Andrea munkáiból is merítettek a nemzetközi EIGE csoport kutatói, amikor elsőként vizsgálták meg a médiában vezető pozíciót betöltő nők helyzetét az EU-ban.

Az ELI-ALPS oktatást érintő várható hatásairól is beszélt Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a július 4-i lakossági fórumon a Rektori Hivatal dísztermében.

2013. július 02.

Szegeden tart lakossági fórumot július 4-én (csütörtökön) az ELI-ALPS projektet megvalósító ELI-HU Nonprofit Kft. a Tisza-parti városban épülő lézeres kutatóközpontnak a térségre gyakorolt várható hatásairól. A délután fél 4-kor, a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának Dísztermében kezdődő rendezvényre minden érdeklődőt várnak.

A Németh László Természettudományos Önképző Kör (TÖK) első országos táborát a Hódmezővásárhelyhez közeli Mártélyon, a Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpontban tartották 2013. június 25-30. között. A tehetséggondozó programba a Szegedi Tudományegyetem több oktatója, hallgatója is bekapcsolódott.

Az információtechnológiai alkalmazások egyre hatékonyabbá és olcsóbbá tehetik a távgyógyítást, például az okostelefonok képesek rögzíteni és az orvosnak továbbítani a beteg állapotára vonatkozó adatokat. A telemedicina témakörében kutatnak egy TÁMOP-program keretében a szakemberek az SZTE-n.

A korábbi évek hagyományaihoz híven az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának diplomaosztó ünnepsége keretében adják át a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány idei ösztöndíjait július 7-én 11 órától a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Az immunrendszer csökkenő működése és a környezeti stressz hatásai jelentősen hozzájárulnak a különböző daganatos és gyulladásos betegségek kialakulásához. A Szegedi Tudományegyetem 2013 januárjában indult kutatási projektje e betegségek lefolyásának megértésére keresi a választ.

Alapkutatással a daganatos és gyulladásos betegségekben szenvedők számára gyógyírt jelentő beavatkozási lehetőségeket keresnek a Szegedi Tudományegyetem és az SZBK 20 egységének tudósai, munkatársai. Az orvosok és kutatók együttműködésére alapozó „Környezeti tényezők és genetikai faktorok interakciójának vizsgálata immunmediált és daganatos betegségek kialakulásában” című Támop-projektről kérdeztük Kemény Lajos professzort, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatóját, a projekt szakmai vezetőjét.

Az egész világról érkeztek matematikusok a Szőkefalvi-Nagy Béla matematikus születésének századik évfordulójára rendezett szegedi emlékkonferenciára, a neves professzorok mellett fiatal kutatók is előadnak a szimpóziumon.

Milyen gazdaságélénkítő hatást gyakorol a régióra az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont? Mennyi új munkaerőre lesz itt szükség? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a július 4-i lakossági fórumon.

Két napig pakolták az SZTE TTIK Embertani Tanszék oktatói és a segítségükre érkező középiskolás diákok a Makóról érkezett emberi csontokat. Az oktatók és kutatók végre egy helyen tudhatják a jelentős számú állományt. Ez világviszonylatban is az egyik leggazdagabb csontgyűjtemény.

szokefalvi_nagy_bela_emlekkonferencia_kiemelt

Ötnapos konferencia kezdődött június 24-én Szegeden az egyetem egykori legendás matematikusa, a száz esztendővel ezelőtt született Szőkefalvi-Nagy Béla emlékére.

Június 24. és 28. között konferenciával emlékeznek meg Szőkefalvi-Nagy Béla Kossuth-díjas matematikus, a Szegedi Tudományegyetem egykori professzora és a Szegedi Akadémiai Bizottság egykori elnöke születésének századik évfordulójáról.

Oklevelet kaptak a XXXI. OTDK Közgazdaságtudományi Szekciójának díjazottjai és témavezetőik június 19-én az SZTE Gazdaságtudományi Kar aulájában.

Első alkalommal tartja kongresszusát Magyarországon az Audiológiai Társaságok Európai Szövetsége (European Federation of Audiology Societies, EFAS) június 19. és 22. között. A fővárosban megrendezendő szimpózium szervező elnöke Kiss József Géza, a szegedi Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika audiológiai állomásának vezetője.

Mióta használják az állat-asszisztált terápiát a pszichológiában? Kiből lehet terápiáskutya-felvezető? Mely ebek alkalmasak terápiás kutyának? – ezekre a kérdésekre is választ kaphattunk az SZTE Innovációs Klub nyári klubestjén, június 17-én a JATE Klubban.

Bemutatkoztak a Szegedi Tudományegyetemen működő kiadói műhelyek – a könyvhetek történetében most először. Pál Molnár Elemér geográfussal, a GeoLitera főszerkesztőjével Újszászi Ilona újságíró, a SZEK vezetője beszélgetett.

Szabó Gábor, az SZTE rektora arról beszélt, hogy a városban megvalósuló ELI lézerközpont mi módon segít továbbvinni Szent-Györgyi Albert örökségét.

Címkék: Szegedi Tudományegyetem; SZTE; Szabó Gábor; ELI; SZAB; Magyar Feltalálók Napja

Tizenhetedik alkalommal tartotta meg a Dr. Joó Ferenc Alapítvány az Agykutatásért emlékülését június 13-án a SZAB-székházban. Két fiatal kutató elismerésével tisztelegtek Joó Ferenc emléke előtt.

Pneumobil csodajárgányok mellett az intelligens mintaotthont bemutató túra is várta a VII. Magyar Műszaki Értelmiség Napjára az érdeklődőket a Szent-Györgyi Albert Agórában. Az egész napos programsorozaton minden korosztály megtalálhatta a számára legérdekesebbet.

Címkék: Szegedi Tudományegyetem; SZTE; Magyar Műszaki Értelmiség Napja; pneumobil; intelligens mintaotthon

Az SZTE konzorciumi partnere, az ELTE szervezésében nagyszabású szakmai fórumra kerül sor Budapesten június 14-én az „Infokommunikációs technológiák a jövő társadalma” (FuturICT.hu) projekt keretében.

Címkék: Szegedi Tudományegyetem; SZTE; ELTE; konferencia; FuturICT.hu; projekt

K+F-menedzsment konferenciát rendezett a Szegedi Tudományegyetem az „Infokommunikációs technológiák a jövő társadalma” (FuturICT.hu) projekt keretében június 11-én a Szent-Györgyi Albert Agora – Informatóriumban.

Címkék: Szegedi Tudományegyetem; SZTE; Informatórium; K+F-menedzsment; konferencia

A GE Healthcare és a Szegedi Tudományegyetem Kardiológiai Központja új módszert fejlesztett ki a szívritmuszavarok vizsgálatára és kezelésére. A rendszer a CT vagy MR berendezéssel készített 3D szívüregi képet egyesíti a röntgenképpel, és mindehhez a szív elektromos jeleit társítja.

Címkék: Szegedi Tudományegyetem; SZTE; Kardiológiai Központ; GE Healthcare; szívritmuszavar vizsgálat

Bemutatkoznak az SZTE kiadói műhelyei – a Szegedi Egyetemi Kiadó sátránál a JATEPressnél publikáló Benyik Görgy teológus professzorral Lang János beszélgetett a 84. Ünnepi Könyvhéten.

Címkék: Ünnepi Könyvhét; Szegedi Egyetemi Kiadó műhely; Benyik György; Láng János

A Szegedi Egyetemi Kiadó (SZEK) idén először vesz részt a könyvhéten, ahol délutánonként a szegedi egyetemen működő kiadói műhelyekkel, valamint a legújabb kiadványokkal is megismerkehetnek az érdeklődők. A június 6-i nyitónapon a SZEGEDma.hu online közvetítésében a SZEK is szerepelt.

Címkék: Szegedi Tudományegyetem; SZTE; Szegedi Egyetemi Kiadó; Ünnepi Könyvhét

Bemutatkoznak – a könyvhetek történetében most először – a Szegedi Tudományegyetemen működő kiadói műhelyek. Pál József irodalomtörténésszel, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesével Újszászi Ilona újságíró, a SZEK vezetője beszélgetett.

Címkék: Szegedi Tudományegyetem; SZTE; Szegedi Egyetemi Kiadó műhelyek; Pál József; Ünnepi Könyvhét

A június 11-i rendezvényen egyebek mellett K+F vállalkozások nemzetközi sikereiről hallhatnak, valamint a mobilkommunikációs eszközök történetével ismerkedhetnek az érdeklődők.

Címkék: Szegedi Tudományegyetem; SZTE; K+F menedzsment; konferencia; Informatórium

Az MTA SZAB és partnerei új, saját feltalálói tevékenységen alapuló, iparilag alkalmazható és piacképes megoldást tartalmazó innovációs eredményt ismernek el a szeptember végéig pályázható innovációs díjjal.

Címkék: MTA; SZAB; Dél-alföldi Innovációs Díj

Lezer_labor_kiemelt

Színes, izgalmas programkínálattal várnak mindenkit a Szent-Györgyi Albert Agóra tudományos területén 2013. június 12-én, a Magyar Műszaki Értelmiség Napján.

Címkék: Szegedi Tudományegyetem; SZTE; Magyar Műszaki Értelmiség Napja

ELI_bejarat_kiemelt

Az ELI-ALPS, e nemzetgazdaságilag kiemelt projekt pályázati anyaga az Európai Bizottság előtt van, ősszel megkezdődhet az építkezés. A szegedi lézerközpont megvalósítását előkészítő projekt II. fázisáról tartott 2013. május 31-én sajtótájékoztatóval egybekötött konferenciát az ELI-HU Nonprofit Kft. az SZTE Rektori Hivatal dísztermében.

Trocsanyi_kiemelt

A név kötelez – vallja Trócsányi László. A professzort az Európa-nap alkalmából arra kértük, magyarázza el, miért fontos és mit jelent, hogy az SZTE ÁJTK részeként immár Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet (NRTI) néven dolgozik a korábbi Európa-tanulmányok Központ.

Meghosszabbította a határidőt a Balassi Intézet: a Campus Hungary program újabb ösztöndíjas felhívására 2013. június 5-ig lehet pályázni. Első helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem a Campus Hungary ösztöndíjra eddig benyújtott és támogatott pályázatok száma alapján is.

A petefészekrák korai diagnózisa életet menthet. Magyarországon évente körülbelül 1300 új betegnél diagnosztizálják a petefészek rosszindulatú elváltozását. A betegség jelenlétét, illetve annak súlyossági fokát jelző vegyület a biomarker. Ilyen kutatásban vesz részt a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Vegytani Intézete, az Onkoterápiás Klinika az újvidékei egyetemmel együttműködve.

Neves külföldi professzorok is érkeznek a Szegedi Tudományegyetemen május 29–31. között rendezendő ikonológiai konferenciára – a programban Janice Misurell-Mitchell amerikai zeneszerző, énekes és fuvolaművész fellépése is szerepel.

A Szegedi Tudományegyetem pályázatot hirdet a 2013/2014. tanévre köztársasági ösztöndíj elnyerésére.

okologikus

A szakmai rendezvény célja, hogy bemutassák a költséghatékony és környezetbarát építészet mesterfogásait.

Rakonczai János és Szatmári József szegedi egyetemi oktatók a geoinformatikáról és a vízgazdálkodási szélsőségekről tartottak előadást a SZAB-székházban. A geográfusok a belvíz, az árvíz és a klímaváltozás fogalmait is megismertették a közönséggel.

A gyógypedagógiai gyakorlat kihívásaira kerestek választ május 16-án az MTA SZAB székházban. SZTE JGYPK Gyógypedagógusképző Intézete már második alkalommal szervezte meg a szakmai konferenciáját.

Mitől színesek, mit esznek, stresszelnek-e a növények? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a látogatók május 18-án, szombaton az SZTE Biológia Épületben a Növények Napján.

Immár ötödik alkalommal rendezték meg Szegeden a Filozófia hosszú éjszakáját. Az est folyamán bemutatták a Különbség folyóiratot, majd a meghívott vendégekkel beszélgettek a filozófiai szövegek alkotásáról és befogadásáról.

Mik porozzák meg gazdasági növényeinket? Mi a gyógynövények szerepe az egészség megőrzésében? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk az SZTE MGK rendezvényén május 25-én.

Első helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem a Campus Hungary ösztöndíjra eddig benyújtott és támogatott pályázatok száma alapján is. A Balassi Intézet által kiírt Campus Hungary program újabb ösztöndíjas felhívására 2013. május 30-ig lehet pályázni.

Május 16-17-én a SZAB-székházban rendezik meg a Lábjegyzetek Platónhoz konferenciasorozat 12. részét, mely egyben a Magyar Filozófiai Társaság 2013. évi nagyrendezvénye. A téma a hazugság.

Pneumobil_verseny_kiemelt

Öt ország 41 csapatának részvételével a hétvégén Egerben rendezték meg immáron hatodik alkalommal a nemzetközi Pneumobil versenyt. Senior kategóriában a Szegedi Tudományegyetem MK Laren csapata nyert.

A SZAB-székházban tartották Utasi Ágnes szociológusprofesszor legújabb könyvének bemutatóját.

A szegedi Szabadegyetem május 8-i estjén Buzás Krisztina tartott előadást az immunválaszt kijátszó és aktiváló mikroorganizmusokról.

Gábor Miklós, az SZTE Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetének professor emeritusa 68 éve folyamatosan dolgozik a szegedi egyetemen, és ma is aktív kutató. Május 10-én a SZAB-székházban mutatták be „Kísérletes gyulladások egéren” témájú monográfiasorozatának legújabb, harmadik kötetét.

diaklab

Az SZTE Szegedi Regionális Természettudományos Diáklaboratóriumát Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének jelenlétében avatták fel. Uniós pályázat révén 168 millió forint támogatásból fejlesztik a természettudományos oktatást.

honlap_kezdo

Két tudományterületen – modern nyelvekben, valamint mező- és erdőgazdálkodásban – a világ 200 legjobb egyeteme között szerepel a szegedi universitas. A brit QS friss tudományterületi világranglistáján a hazai állami támogatottságú intézmények közül 6 kapott helyet.

A Szegedi Tudományegyetem Alkotmányjogi Tanszéke vetélkedőt hirdetett meg a jogi kar másodéves hallgatói számára, háromfős csapatok jelentkezését várták. A téma az Alkotmánybíróság munkája volt.

Weöres Sándor költő születésének 100. évfordulójáról Szegeden is megemlékeznek. Októberben az Őszi Kulturális Fesztivál keretében kutatói konferenciát szerveznek az SZTE-n, míg májusban az általános iskolásoké a főszerep.

2013. május 06.

A jövő orvosai, mérnökei, közgazdászai, jogászai, történészei, művészei, kutatói vagy éppen tanárai – többek között őket támogatja anyagi és szakmai lehetőségekkel a szegedi egyetem tehetséggondozó programjait összefogó SZTE Tehetségpont és a neki forrást biztosító Pro Talentis Universitatis Alapítvány. Személyi jövedelemadója 1 százalékának felajánlásával Ön is segítheti a tehetségeket!

Az SZTE doktoranduszai egy speciális kurzuson vehettek részt, ahol a személyes adatok védelméről hallgathattak előadásokat áprilisban és májusban a Szent-Györgyi Albert Agórában. A tömbösített kurzuson az SZTE oktatói és meghívott neves előadók ismertették kutatási területeiket.

Az SZTE TTIK Informatikai Tanszékcsoport szervezésében április 30-án Kertész János (BME) tartott előadást Konfliktusok és feloldásuk a Wikipédiában: adatelemzés és modellezés címen.

Hetvenedik születésnapja alkalmából köszöntötték április 26-án a SZAB-székházban Falkay Györgyöt, az SZTE GYTK Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetének professzorát, akivel többek között a koraszülésről beszélgettünk.

Bécsben, a Regionális ENSZ Akadémia záróeseményén vettek részt szegedi hallgatók. A féléves program több mint képzés, a szakmai előadások és workshopok mellett a résztvevők kisebb csoportokban, kutatóprojektben dolgoztak együtt.

Szarvas Ferenc, Lonovics János és Vécsei László szerkesztésében jelent meg a Differenciáldiagnosztikai kalauz. A gyógyító orvosok számára nélkülözhetetlen szakkönyvet a SZAB-székházban mutatták be.

A mezőgazdaság, a vidékfejlesztés, a környezetgazdálkodás, az élelmiszer-tudományok és a kapcsolódó területek aktuális kérdéseit, problémáit vitatták meg április 25-én, az SZTE MGK által rendezett XII. Wellmann Nemzetközi Tudományos Konferencián.

Kezdetét vette április 26-án a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karának Tudományos Továbbképző Konferenciája. Az SZTE TIK-ben szervezett rangos kétnapos rendezvényre 500-an regisztráltak, az összes kiállítótér megtelt.

Az amerikai és az európai felsőoktatás működési modelljéről, a tanulás jövőjéről és az innováció feltételiről tartott előadást Setényi János oktatáskutató április 25-én a Közéleti Akadémián.

Konferenciával emlékezett meg egykori főigazgatójáról az ETSZK. Az április 25-én rendezett Szél Éva-emléknapon 12 előadó mutathatta be kutatásra alapozott tapasztalatait a „Nők – egészség, család és munka” témakörben.

A Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszéke és az Újvidéki Egyetem Természettudományi Kara közösen indított projektet URBAN-PATH néven, melynek célja az emberi hőterhelés városon belüli eloszlásának kiértékelése és nyilvános bemutatása.

SZTEhetseg_dijatado_kiemelt

25 arany-, 37 ezüst- és 74 bronzfokozatú hallgató – ezek a számai az SZTE Tehetségpont idei Kiválósági listájának, amit április 25-én hirdettek ki több más egyetemi, alapítványi és vállalati ösztöndíjjal együtt az SZTE Rektori Hivatalának dísztermében. Összesen 150 tehetség kapott elismerést.

„Kulturális identitás: a vallás szerepe Európában” címmel rendeztek konferenciát április 25-én a SZAB-székházban.

A matematika az élet minden területén jelen van – az SZTE Bolyai Intézetének oktatói ezt az állítást bizonyították április 20-i rendezvényükön.

„A környezetszennyezés kezelésének problémái és lehetséges megoldásai” címmel workshopot rendeznek április 29-én 9.30-tól az Európai Unió Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programjának támogatásával megvalósuló PHANETRI kutatási program keretében az SZTE-n.

Egynapos konferenciával emlékezik április 25-én, csütörtökön az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara egykori főigazgatójára, Szél Évára. A programon 12 egyetemista előadását hallgathatják meg a részvevők.

Áramköröket építettek, plazmagömböt, csiripmágnest nyertek azok a középiskolások, akik április 22-én részt vettek az SZTE Fizikus Tanszékcsoport és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei csoportja által rendezett Fizika akadályversenyen a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Tudományos könyveket mutatnak be a SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottsága szervezésében, az április 24-i könyves szemlén csaknem húsz, szegedi egyetemi szerzők által írt, illetve Szegeden 2012-ben kiadott kötetet ismerhetünk meg.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara április 25-én, csütörtökön rendezi meg a XII. Wellmann Nemzetközi Tudományos Konferenciát, melyre Finnországból, Koszovóból, Litvániából, Romániából, Szerbiából és Törökországból is érkeznek vendégek. Április 28-án, vasárnap pedig juhásztalálkozóra várják az érdeklődőket.

Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, a Partiscum Csillagászati Egyesület és a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Csoportja által szervezett rendezvény április 20-án kora délutántól éjfélig várta az érdeklődőket.

A művértől a felfedeztető matematikáig – negyven tehetséges határon túli magyar hallgató adott elő a Balassi Intézet Márton Áron Tehetséggondozó Szakkollégiumi Programjának második hallgatói konferenciáján Szegeden, az SZTE bölcsészkari épületében április 20-án.

Középiskolás pénzügyi napot szervezett április 19-én a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara, az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A rendezvény célja az volt, hogy játékos ismeretátadással segítse a pénzügyi ismeretek fejlesztését.

Az élethosszig tartó tanulás mellett a felnőttképzés helyzete is terítékre került a 9. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencián. Szakmai javaslatok születtek, intézményi kapcsolatok erősödtek a szegedi rendezvényen.

tehetseges_hallgatok_kiemelt

Az állami támogatások csökkenésével és a nehezen kiszámítható gazdasági helyzetben a Szegedi Tudományegyetem a gazdasági szféra szereplőit szólítja meg, hogy kölcsönösen hasznos együttműködésekkel, ösztöndíjakkal és gyakornoki lehetőségekkel segítse hallgatóit.

Európa vallási sokszínűségéről, a vallás előtt álló kihívásokról, az európai kulturális identitásról lesz szó azon a fórumon, melyet április 25-én rendeznek Szegeden.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszéke szervezésében 2013. április 19-én tartják az V. Országos Polgári Jogi Jogesetmegoldó és Polgári Jogi Activity Versenyt. Az ország 6 jogi karának hallgatói mérik össze tudásukat.

Április 16-án és 17-én ötödik alkalommal gyűltek össze Szegeden a neveléstudománnyal foglalkozó neves külföldi és hazai szakemberek, hogy megosszák egymással az ismereteiket.

felnottkepzes_kiemelt

A „lifelong learning” területén hazánk a sereghajtók között kullog. A felsőoktatás tudja, mi a teendője, de feladatai megvalósításához humán erőforrásra, infrastruktúrára, pénzre van szüksége – hangzott el a szegedi konferencián.

Április 17-től 19-ig változatos témában tartanak előadásokat a Szent-Györgyi Agóra Informatóriumában, ahol ifjú kutatók és tapasztalt professzorok igyekeznek bebizonyítani: a társadalomtudományoknak igenis van gyakorlati hasznuk.

Somlai Péter szociológus rövid bemutató során ismertette az új könyvét, amely a megváltozott családi viszonyokat vizsgálta.

alairas_ELI_kiemelt

ELI Delivery Consortium International Association néven alakult meg a világ első, nemzetközi lézeres kutatásokat végző létesítményeinek (ELI) nemzetközi egyesülete. Az alapítók egyike az ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft., amely EU támogatással építi a szegedi lézeres kutatóközpontot, az ELI-ALPS-ot.

Mi várható a 2014-2020-as európai uniós programozási időszakban a klaszterpolitika területén? – többek között erre a fontos kérdésre is választ kaptak mindazok, akik részt vettek április 15-én, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara által szervezett Klaszter Napon.

November 30-án zárult a több mint 3 milliárd forint összköltségvetésű SZTE Kutatóegyetemi Kiválósági Központ uniós projekt. Az öt nagy tudományos-kutatási alprogram vezetőjével vettük számba az elért eredményeket.

November 30-án zárult a több mint 3 milliárd forint összköltségvetésű SZTE Kutatóegyetemi Kiválósági Központ uniós projekt. Az öt nagy tudományos-kutatási alprogram vezetőjével vettük számba az elért eredményeket.

November 30-án zárult a több mint 3 milliárd forint összköltségvetésű SZTE Kutatóegyetemi Kiválósági Központ uniós projekt. Az öt nagy tudományos-kutatási alprogram vezetőjével vettük számba az elért eredményeket.

November 30-án zárult a több mint 3 milliárd forint összköltségvetésű SZTE Kutatóegyetemi Kiválósági Központ uniós projekt. Az öt nagy tudományos-kutatási alprogram vezetőjével vettük számba az elért eredményeket.

Az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program részeként Magyarország és Szerbia számos partnerkapcsolatot köt. Ezek közül az egyik a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara és az Újvidéki Egyetem Technológia Kara közötti új együttműködés. Az Európai Unió anyagi támogatásával az intézmények közös kutatási projekttel kötnek "vízbarátságot".

Az SZTE Mérnöki Kar Folyamatmérnöki Intézete kutatómunkájának keresztmetszetét adta a 2013. április 16-i szimpózium, amelyen munkatársai, tanítványai köszöntötték a 60 éves Keszthelyi-Szabó Gábort.

A matematika az élet minden területén jelen van – sz SZTE Bolyai Intézetének oktatói ezt az állítást bizonyítják majd április 20-i rendezvényükön.

 

A határ menti kisebbségek mindennapjait, köztük különösen konyháit és kulináris szokásait kutatja az Eurotender Egyesület projektje révén a SZAB Szociológiai Munkabizottsága. A programhoz kapcsolódóan április 16-án konferenciát szerveztek.

 

A Csillagászat Napját áprilisban a Hold első negyedéhez legközelebb eső szombaton rendezik meg. Idén ez a nap április 20-a.

 

geotermikus

A épülő új klinika melletti parkban fúrják az első termálkutat, két héten belül pedig a távvezetékek és a hőközpont megvalósítása is elkezdődik.

 

Koszorúzással és előadással emlékeztek a száztíz éve született Jancsó Miklós (1903-1966) farmakológusprofesszorra április 15-én. A SZAB-székház dísztermében Falkay György, az SZTE GYTK Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetének professzora a koraszülést megelőzését segítő hatóanyag-fejlesztésekről beszélt.

Döntött a Szegedi Tehetséggondozó Tanács a 2013-as Kiválósági lista helyezettjeiről és a Talent-ösztöndíjakról. Az ünnepélyes díjátadóra április 25-én kerül sor az SZTE Rektori Hivatalának dísztermében.

Idén a Szegedi Tudományegyetem Germán Filológiai Intézetének munkatársai szervezték meg a Magyar Germanisták Társaságának soron következő, fiatal germanisták számára rendezett konferenciáját a „Jelenkori germanisztika aktuális tendenciái” címmel.

Roman Kowalskival, Lengyelország budapesti nagykövetével is eszmét cserélhetnek a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi tanulmányok és politológia szakos hallgatói.

Az idei évben a Szegedi Tudományegyetem ad otthont a 9. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferenciának.

Megjelentek a legfrissebb ösztöndíjfelhívások a Nemzeti Kiválóság Program keretében. Az SZTE hallgatóinak és oktatóinak is érdemes böngészniük a kiírásokat.

Idén XI. alkalommal rendezik meg a Pedagógiai Értékelési Konferenciát. A nemzetközi hírnévvel rendelkező eseményen neves hazai kutatók mellett külföldi vendégelőadók is előadást tartottak, tartanak.

A szegedi egyetem sportkommunikátor szakos hallgatói Komlósi Gábor előadásán keresztül mélyebben pillanthattak bele a show- és a sportműsorok kulisszatitkaiba. A KOS riporteriskola oktatója, a Magyar Televízió egykori sportriportere szakmai élményiről is mesélt a csoportnak.

Klubeseményt tartott a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumában a TEDxYouth@Budapest. A résztvevők érdekes és inspiráló előadásokat hallhattak arról, hogyan lehet kreatív sikereket elérni az online és a mobilos világban, és hogy mindez hogyan valósítható meg egy magyar megyeszékhelyről indulva.

„Az állat nem ember, nem ugyanazok az igényei” – a szegedi Szabadegyetem április 10-i estjén haszonállataink igényeiről és helyes tartásáról tartottak előadást.

Az SZTE Innovációs Klub és a SzegedBoost csapata közös rendezvény keretében engedett teret a fiatalok újító ötleteinek, melyeket szakértő zsűri bírált el és jutalmazott.

A geotermikus fűtési lehetőségekkel foglalkozik a Szegedi Tudományegyetem, évi 80- 100 millió forintos megtakarítást remélve. Ezzel megkezdődhet Szeged egyik legjelentősebb megújuló energia hasznosítási projektje. Az SZTE, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Nevelési–Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata kezdeményezésével szegedi és újszegedi termál rendszert épül ki.

A hazánkban egyedülálló rendezvényt, az Országos Közművelődési Konferenciát idén 22. alkalommal rendezték meg a Szegedi Tudományegyetemen. A szakmai programokat kulturális rendezvények kísérték március végén, ahol összeültek a közélet és az egyetem fontos szereplői, s győzteseket is hirdettek.

Jean-Paul Sartre nézeteiről és munkásságáról hallhatunk érdekességeket április 12-én az Alliance Française-ban rendezendő nemzetközi konferencián, melyre többek között a párizsi, a római és craiovai egyetemről is érkeznek vendégelőadók.

Nem kell feltétlenül messzire mennünk ahhoz, hogy szép természetfotókat készítsünk – Szabó Bálint a példa erre. A Szegedi Tudományegyetem környezettan szakos hallgatója családi házuk kertjében kapja lencsevégre a madarakat.

Az SZTE BTK Neveléstudományi Intézete szervezésében háromnapos konferenciát tartanak, melynek fő témáját a pedagógiai értékeléshez kapcsolódó különféle kutatások jelentik.

Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar együttese a 2., az SZTE Mérnöki Kar csapata a 10. helyet szerezte meg a XIX. Országos Irányítástechnikai Programozó Versenyen.

2013. április 09.

A SzegedBoost és az SZTE Innovációs Klub közös szervezésében április 9-én, kedden tartják az Őrült Ötletek Napját a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumában.

Idén 60 éve látott napvilágot a Szegedi Egyetem című lap, a mai Szegedi Egyetem Magazin elődje, a jubileumra felolvasóesttel és kiállítással emlékezik az SZTE Médiacentrum április 10-én 17 órától a Grand Caféban.

A felsőoktatás társadalmi elkötelezettsége az életen át tartó tanulásban – ez lesz a témája a MELLearN Felsőoktatási Hálózat az Életen át Tartó Tanulásért Egyesület és a Szegedi Tudományegyetem közös szervezésében április 18-19-én megrendezendő 9. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferenciának.

Az ünnepélyes eredményhirdetéssel és díjkiosztóval április 6-án lezárultak Szegeden a XXXI. OTDK Testnevelés- és Sporttudományi Szekciójának programjai.

Címkék: Szegedi TudományegyetemSZTEOTDKTestnevelés- és Sporttudományi Szekció

Életre szóló élmény – így jellemezték a résztvevők a XXXI. OTDK Orvos- és Egészségtudományi Szekcióját. Az eredményhirdetést 2013. április 5-én tartották a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában.

Címkék: Szegedi TudományegyetemSZTEOTDKOrvos- és Egészségtudományi Szekció

A XXXI. OTDK Agrártudományi Szekcióját 2013. április 3-5. között rendezték a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusán. A konferenciára az SZTE Mezőgazdasági Karáról 15 hallgató 14 dolgozattal nevezett. Kilenc díjjal tértek haza.

Címkék: Szegedi TudományegyetemSZTEMGKOTDKAgrártudományi Szekció

A tudomány is sportszerű versengés – hangzott el 2013. április 4-én a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában. Plenáris üléssel kezdődött a XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Testnevelés- és Sporttudományi Szekciója. Itt mutatták be a Hajós Alfréd-tervet.

Címkék: Szegedi TudományegyetemSZTEOTDKTestnevelés- és sporttudományi szekciómegnyitó

Rangos megmérettetésként értékelték a szakemberek a XXXI. OTDK Biológiai Szekcióját, amelynek 2013. április 2-tól a Szegedi Tudományegyetem adott otthon. A záró ünnepséget 2013. április 4-én az újszegedi Hotel Forrásban tartották.

Címkék: Szegedi TudományegyetemSZTEOTDKBiológia Szekció

A magyar felsőoktatási testnevelés és sport 2013 és 2020 közötti szakmai programját a XXXI. OTDK Testnevelés- és Sporttudományi Szekcióján mutatták be a Szegedi Tudományegyetemen.

Címkék: Szegedi TudományegyetemSZTEOTDKTestnevelés- és Sporttudományi SzekcióHajós Alfréd terv

„Már a hallgatói tudományos diákköri munka is csírája lehet egy reformfolyamatnak” – mondta el Kiss-Tóth Emőke, az orvos- és egészségtudományi szekció társelnöke az április 3-i tagozati ülések után. Értékelésében kifejtette, a szekció mind a 11 tagozatán színvonalas munkák születtek.

Címkék: Szegedi TudományegyetemSZTEOTDKOrvos- és Egészségtudományi szekció

otdk_tesi_nyito

Plenáris üléssel 2013. április 4-én a Szegedi Tudományegyeten megkezdte munkáját a XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Testnevelés- és Sporttudományi Szekciója. Itt mutatták be a Hajós Alfréd-tervet.

Címkék: Szegedi TudományegyetemSZTEOTDKTestnevelés- és Sporttudományi SzekcióHajós Alfréd tervmegnyitó

Miként használható a majoránnából nyert illóolaj fertőtlenítésre és élelmiszerek tartósítására? Hogyan hatnak a szintetikus drogok a memóriára? A XXXI. OTDK Biológiai Szekciójának tagozati ülésein hasonlóan érdekes kérdésekre kerestek választ a verseny résztvevői.

Címkék: Szegedi TudományegyetemSZTEOTDKBiológiai Szekció

Bert Sakmann, a XXXI. OTDK Orvos- és Egészségtudományi Szekciójának meghívott Nobel-díjas vendége április 3-án három szegedi középiskolába is ellátogatott, hogy beszélgessen a jövő generációjának tudósaival.

Címkék: Szegedi TudományegyetemSZTEOTDKOrvos- és Egészségtudományi SzekcióBert Sakmannközépiskola

Az SZTE Informatikai Doktori Iskola interdiszciplináris doktori kurzust hirdet meghívott, neves magyar előadók közreműködésével „Személyes adatok védelmének jogi, etikai és informatikai kérdései” címmel. A kurzus az egyetemi ETR tanulmányi rendszerben IDP104-szem-1 kódszám alatt található. PhD-hallgatók jelentkezhetnek rá.

Negyedik alkalommal rendezték meg a Szeged Model United Nations (SzeMUN) háromnapos hallgatói konferenciát az SZTE-n. A március 27. és 29. között megtartott eseményre a Föld összes kontinenséről érkeztek fiatalok.

kerekasztal_kiemelt

Milyen a jó tudományos környezet? Honnan ismerszik meg egy leendő tudós? Vajon Amerikában vagy Európában érdemes kutatni? Mi lesz tíz év múlva? Ilyen kérdések merültek fel az orvosi OTDK-hoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésen.

Címkék: Szegedi TudományegyetemSZTETIK OTDKbeszélgetéstudomány
2013. április 02.

Sokoldalú, szabad szellemű 18. századi író, filozófus, esztéta, a felvilágosodás egyik kiemelkedő szerzője. Ő Denis Diderot (1713-1784), akit a börtönből is kihoztak az Enciklopédia kedvéért.

Az SZTE Bölcsészettudományi Kar Német Nyelvészeti Tanszék szervezésében tartott előadást Beck Hajnalka, a göttingeni egyetem oktatója az e-learning nyelvoktatásban betöltött szerepéről.

Sajtofoto_kiemelt

A génkölcsönhatási hálózatok általános tulajdonságainak feltárásáért nyerte el az először idén átadott Szent-Györgyi Talentum-díjat Papp Balázs. Az SZBK kutatójának Bert Sakmann Nobel-díjas tudós és Varró András, a díjat létrehozó Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány elnöke nyújtotta át az elismerést.

Címkék: Szegedi TudományegyetemSZTESzent-Györgyi Talentum-díjPapp Balázs

A személyes adatok védelmével kapcsolatos társadalmi problémákról, a magyar és a nemzetközi jogi szabályozás aktuális kérdéseiről hallhatnak érdekes előadásokat azokat, akik április 5-6-án, illetve május 3-4-én ellátogatnak az SZTE Informatóriumába.

Az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat immáron negyedik alkalommal rendezte meg a Szeged Model United Nations (SzeMUN) hallgatói konferenciát.

Hanyecz Veronika, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének ifjú kutatója is részt vesz április elején az aradi innovációs kiállításon – az egyetem és a MOL NyRt. együttműködése során kifejlesztett mérőműszert mutatja be az érdeklődőknek.

Kultúrkapuk címmel jelent meg a Belvedere kiadó gondozásában a szociológus házaspár, Tibori Tímea és T. Kiss Tamás új tanulmánykötetete a kultúrpolitikáról, az értékközvetítésről és a kulturális valóságról. A könyvet március 28-án mutatták be a SZAB-székházban.

Felavatták az SZTE Informatorium emeletén megvalósult, 100 négyzetméteres komplett mintaotthont 2013. március 28-án. A tér a az aktuálisan elérhető, legkorszerűbb intelligensotthon-megoldások bemutatása mellett kísérleti megfigyelésekre is szolgál majd.

lead

Fénnyel kísérletezhettek a Déri Miksa szakközépiskola és Szakiskola diákjai az Agórában. A rendhagyó fizikaórát az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék munkatársai, Molnár Miklós és Tóth Zsolt tartották.

A Szegedi Tudományegyetem és három partnere konzorciumot hozott létre az úgynevezett szuperszámítógép megvalósítására, melynek egyik legfontosabb célja az ELI lézerközpont által gyűjtött óriási adatmennyiség tárolása, feldolgozása lesz.

„Mindegyik nemzet önmagát kormányozza” – többek között erről is szó esett a Szabadegyetem-Szeged sorozat március 20-i előadásán.

Tizedik biológuskonferenciáját tartotta meg március 21-én az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában. A zsűrinek komoly mezőnyben kellett helyezéseket osztania.

A magyar felsőoktatás megbirkózott a mennyiségi fejlesztés problémáival, „most kötelességünk vizsgázni abból, hogy meg tudjuk-e válaszolni a minőség kérdését” – fogalmazott az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára. Klinghammer István is részt vett a XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Szegedi Tudományegyetemen tartott 2013. március 25-i nyitó ünnepségén; a rendezvény előtt villáminterjút adott.

Futás több mint 2000 kilométeren keresztül a baszk nyelv megőrzéséért – ez a Korrika, melyet kétévente rendeznek meg Baszkföldön. Idén első alkalommal Budapest és Szeged is csatlakozott a kezdeményezéshez, mely itthon nemcsak az euskara, hanem a magyar mint idegen nyelv népszerűsítését is zászlajára tűzte.

A Szegedi Tudományegyetem vezetésével jött létre az a konzorcium, amely a Szuperszámítógép, a nemzeti virtuális laboratórium című projekttel közel 780 millió forint uniós támogatást nyert. Elindult a szuperszámítógépes kutatást segítő program a debreceni, a pécsi és a szegedi egyetemen a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet részvételével.

A szegedi felsőoktatás hallgatóinak életét teszi nagyító alá az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karán szervezett konferencia-sorozat.

Magyar cégek újszerű megoldásait és találmányait tekinthették meg az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban az egyetemi Innovációs napra látogatók.

A határokon átnyúló légszennyezésnek a kulturális és turisztikai örökségre gyakorolt hatását vizsgálta a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszéke. A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében az Európai Unió által támogatott TRANSAIRCULTUR projekt (HURO/1001/139/1.3.4) 2012. április 1-jén kezdődött és 2013. március 31-én zárul.

Forradalmian új ötlet alapján, az iparban 1996-ig nem használt fotoakusztikus technikával kezdték el mérni a vízgőz- és kénhidrogén-tartalmát a szegedi egyetem és a MOL szakemberei. Az ezt lehetővé tevő műszerről szóló pályázatot, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a MOL, a Videoton Holding Zrt. és a Hilase Kft. együttműködését a XXI. Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága kiemelt elismerésben részesítette.

Második alkalommal rendezte meg Innovációs Napját a Szegedi Tudományegyetem március 21-én. Az eseményen többek között azt is demonstrálták, az egyetemi találmányok miként jelennek a hétköznapokban.

A „zöld egyetemnek” számító SZTE változatos programokat kínál a Víz világnapja és a Föld órája program alkalmából. Március 22-én és 23-án az SZTE TIK ismét a természetes környezetünk értekeit középpontba állító rendezvénnyel várja a környezettudatos fiatalokat: lesz szódásszifon-kiállítás, víz és ásványvízkóstolás; szombaton este pedig egy órára elsötétül az épület.

A Szegedi Tudományegyetem újságjának 60. születésnapján az ország nagy universitasainak kommunikációs szakemberei találkoztak az SZTE-n. A jubileumon eurorégiós konferencia kereten belül vitatták meg a nagy múltú intézmények a média új kihívásait.

Milyen összefüggés van a különböző krónikus gyulladásos folyamatok és a rosszindulatú daganatos elváltozások között? Erre a kérdésre keresik a választ az SZTE és az SZBK kutatói. Az üzleti lehetőségek feltárását célzó munkát az EU 750 millió forinttal támogatja.

2013. március 15.

agykutatas_kiemelt

Március harmadik hetét immár 18. éve az agykutatás legújabb eredményei ismertetésének szentelik Magyarországon is. A szegedi programnak idén is az SZBK adott otthont. Ott többek között az SZTE professzora, Jancsó Gábor tartott előadást a fájdalomról.

Az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar épülete idén 100 éves, a karon folyó védőnőképzés 75 éves ebben az évben .A jeles évfordulók megünneplésére 2013.03.22-23-án a „Nők Egészsége, Családok Egészsége” nemzetközi konferencia keretében az SZTE ETSZK Temesvári krt. 31.sz. épületében kerül sor.

A március 18-i rendezvényen a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak lehetőségük nyílik a kormányzat és az EU képviselőivel beszélgetni, akár vitába bocsátkozni az EU-tagság gazdasági, társadalmi, oktatási, kulturális hatásairól.

23 csapat részvételével tartották meg március 8-án és 9-én a II. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny döntőjét Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke rendezésében.

Irodalmi menetrend, Kosztolányi-talány és kultúrcsempészet – a Cultrail nevet viselő program hívószavai ezek. A projektben az SZTE partnercége, a DEAK Zrt. a szabadkai Városi Könyvtárral működik együtt több kulturális kezdeményezés támogatásában. Így irodalmi és egyéb művészeti eseményeken ismerhetik meg egymást a határ menti területek lakói.

A Campus Hungary ösztöndíjakra 2013. március 13-án éjfélig lehet benyújtani a pályázatokat kizárólag elektronikus úton, a www.campushungary.hu weboldalon.

Hasznos előadásokkal, izgalmas tesztekkel várják a szervezők az egyetemistákat az SZTE Tavaszi Állásbörze Felkészítő Napokra. Az SZTE TIK-ben sorra kerülő programok a március 13-i állásbörzét is előkészítik.

sztehetseg_kezdo

Meghosszabbította az SZTE Tehetségpont Kiválósági lista és Talent-ösztöndíjak, valamint az összes kapcsolódó pályázat határidejét március 14. 12 óráig.

Konzultációt tartott Szegeden, a SZAB-székházban a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség és a Nemzeti Innovációs Hivatal. A rendezvényen részt vevők elmondhatták véleményüket többek között arról, hogy melyek azok a technológiák a dél-alföldi régióban, amelyeket feltétlenül támogatnia kellene az EU-nak.

szabadegyetem_lukovics_kiemelt

Hogyan válhat az SZTE negyedik generációs egyetemmé? – többek között erről is szó esett a Szabadegyetemen.

A múlt értékei, a jelen kihívásai és a jövő? címmel kétnapos nemzetközi workshopot rendezett a SZAB Neveléstörténeti Munkabizottsága március 7-8-án. A tanácskozáson többek között arról esett szó, az új, osztatlan tanárképzésben az eddiginél jóval kisebb szerepet kapó neveléstörténet milyen új kutatási irányokkal járulhat hozzá a pedagógusképzéshez.

Fulbright_kiemelt

Az Egyesült Államokba szóló Fulbright-ösztöndíj-pályázatokról a TIK-ben hallhattak ismertetőt az érdeklődők.

Az élethosszig tartó tanulás nem más, mint egy beruházás, ami nélkül lehetetlen a fejlődés - többek között erről esett szó a Szabadegyetem- Szeged XI. szemeszterében tartott programján.

tavoli

A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért fontosnak tartja, hogy a fenntarthatóság a fiatalok mindennapos szemléletévé és gyakorlatává váljon. Ezért indítja útjára a 2012-2013-as tanévben a Greeneration című programját. A Greeneration rendezvénykamion március 13-án állomásozik az SZTE TIK előtt.

Az Európai Unió egyes tagországainak gyakorlatához hasonlóan idén először a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is megrendezte az Uniós Fejlesztések Nyílt Napját. Március első szombatján Magyarország 30 pontján – közte a Szegedi Tudományegyetem két részlegében – bárki betekinthetett az Új Széchenyi-terv keretében megvalósuló projektek kulisszái mögé.

skills_labor_kiemelt

Március 6-án megnyitotta kapuit az a világszínvonalú Orvosi Készségfejlesztési Központ, amellyel bővül az SZTE Általános Orvostudományi Kara. Hazánkban egyedülálló berendezés működik e szimulációs laborban, ahol az orvostanhallgatók „vészhelyzethez” hasonló szituációkat modellezve is gyakorolhatnak a „babákon”.

Az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékén második alkalommal rendezik meg a Jakucs László Földrajzversenyt március 8-9-én. A vetélkedőre 136 kétfős csapat regisztrált az ország minden részéről és a határon túlról is.

A tudomány számára eddig ismeretlen két új etiópiai atkafajt neveztek el a Szegedi Tudományegyetem egykori oktatói, Fábián Tamás és Szabad Gábor emlékére.

Hogyan optimalizálják magukat a biológiai hálózatok? Melyek ezeknek az adaptációs mechanizmusoknak az általánosítható tanulságai? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk Csermely Péter biokémikustól az SZTE Informatikai Tanszékcsoport soron következő szemináriumán.

szabadegyetem_csapo_beno_kiemelt

„A társadalmi és gazdasági fejlődés, a tudományos haladás alapja az oktatás” – kezdte előadását Prof. Dr. Csapó Benő a Szabadegyetemen. Az SZTE intézetvezető egyetemi tanára rávilágított: a tanulás a személyes előnyök mellett a közösségek számára is előnyös, a társadalomnak pedig többszörösen megtérülő befektetést jelent.

Csupor Dezső, az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának egyetemi adjunktusa tartotta a Móra Ferenc Múzeum Szívdobbanás című tárlatához kapcsolódó utolsó előadást március 1-jén, melyben főként a szív- és érrendszeri betegségeknél alkalmazható gyógynövényekről beszélt.

Pénzügyi IQ-tesztekkel vizsgálják a Szegedi Tudományegyetem és Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola hallgatóinak pénzügyi kultúráját. A felmérésen való részvételt értékes ajándékokkal is motiválták, az ehhez kapcsolódó sorsolás szegedi díjazottjai március 1-jén vehették át jutalmukat a GTK dísztermében.

Fulbright_tajekoztato_plakat_2014-15

A Fulbright Program oktatói, kutatói és tanulmányi ösztöndíjakat kínál az Egyesült Államokba, bármely tudomány- és művészeti ágban. A Fulbright ösztöndíjról első kézből kaphat információt az, aki részt vesz a március 7-i TIK-beli tájékoztatón.

szab_kozgyules_kiemelt

A tudomány eurorégiós helyzetét értékelte, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága tavalyi eredményeit összegezte, újdonságait leltározta a SZAB közgyűlése.

sztehetseg_kezdo

Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíjat, illetve vállalatok által felajánlott ösztöndíjakat is kioszt – idei újdonságként – a Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára az SZTE Tehetségpont. A Szeged városával és más egyetemi egységekkel együttműködő tehetséggondozó szervezet meghirdette kiválósági lista pályázatát.

A díjpályázaton a bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő innovatív megoldásokat, projekteket, munkákat várnak a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, desing, orvostudomány, egészségmegőrzés, -fejlesztés és oktatás területéről egészen március végéig.

nemzeti_kivalosag_program_kiemelt

Érdemes figyelemmel kísérni a Nemzeti Kiválóság Program következő ösztöndíjfelhívásait, hiszen közeleg a pályázatok benyújtásának végső határideje.

aok_skill_labor_kiemelt

Világszínvonalú Orvosi Készségfejlesztési Központtal bővült a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara. Az országban egyedülálló szimulációs laborokban az orvostanhallgatók valósághű helyzeteket gyakorolhatnak babákon.

Gustav Klimt osztrák festőművész, a modernitás úttörője, a szecessziós stílus egyik legismertebb képviselője születésének 150. évfordulójára emlékeztek 2012-ben. A tiszteletére rendezett vándorkiállítás most az SZTE Klebelsberg-könyvtár aulájában is megtekinthető.

szabadegyetem_eli_kiemelt

Hány méteres betonfalból épül az ELI ALPS „A” épülete a sugárzás kivédésére? Mivel kísérleteznek majd Szegeden? Milyen erejű a világ legerősebb lézere, s mekkorát terveznek megépíteni 2020-ra a tudósok? – többek közt ezekre a kérdésekre is választ kaptak a Szabadegyetem-Szeged programsorozat hallgatói.

A március 13-i állásbörzét megelőzően az SZTE Karrier Iroda Tavaszi Állásbörze Felkészítő Napokat rendez március 11-12-én az SZTE TIK-ben. Az érdeklődők többek között arról is tájékozódhatnak, hogy mik a sikeres pályázat ismérvei.

nyilt_nap_kiemelt

Mivel járult hozzá hazai fejlesztésekhez hazánk európai uniós tagsága? A kérdésre az érdeklődő választ kap az SZTE Füvészkert és az Oktatáselméleti Kutatócsoport március 2-i programján. A szegedi egyetem is bemutatkozik az Uniós fejlesztések nyílt napja – séta a kulisszák mögött elnevezésű programon.

Február 22-én második alkalommal rendezték meg az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában a Szegedi Hypertonia Napot.

Az orvoslásnak a belgyógyászatból kiágazó területét, a kardiológiát, azaz a „szívgyógyászatot”, a szív és az erek működésével és betegségeivel foglalkozó tudományt mutatja be a „Szívdobbanás… A kardiológia múltja és jelene” című kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlaton azt is megtanulhattuk, hogyan kell valakit újraéleszteni.

Családbarát város – városbarát család. Többek között erről is szó esett a Szabadegyetem XI. szemeszter előadássorozatát megnyitó rendezvényen.

Szegedi Hypertonia Napot rendeztek február 22-én a SZAB-székházban.

Az SZTE Innovációs Klub februári rendezvényén olyan szegedi vállalatok vezetői mutatkoztak be, amelyek kijutottak a világpiacra.

pszihologia_napja_kiemelt

Az egészség- és sportpszichológia volt a témája a Szegeden első alkalommal megrendezett Pszichológia Napjának február 21-én, melynek a SZAB-székház adott otthont. Az előadásokból többek között kiviláglott, miképpen épülnek hidak a testi és a lelki egészség között.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásával 2012 márciusában indult, és 2013. február végén fejeződik be a szegedi egyetem és temesvári partnere részvételével egy nagyszabású projekt, melynek keretében speciális videokonferencia-rendszer, illetve klinikák közötti közvetlen videokapcsolat fejlesztését végezték el a szakemberek.

Orvosi Készségfejlesztési Központtal, rövidebb nevén „Skills-központtal” gazdagodott az SZTE Általános Orvostudományi Kara. Az egykori SZOTE-klub helyén közel 400 négyzetméteren kialakított oktatási térben bábukon szimulálják a kórképeket. A korszerű műanyag babák pislognak, izzadnak, dagad a lábuk, és ha kell, epilepsziát is szimulálnak.

A Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán az EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda rendezvényének témáját a Nabucco gázvezeték és Európa kapcsolata adta. Az Integrációs Klub programján kiderült: a több országon átívelő projekt a választás szabadságát hozza el a fogyasztóknak.

A sport és az egészség pszichológiája lesz a témája a Szegeden első alkalommal megrendezendő Pszichológia Napjának február 21-én 9-től 18 óráig a SZAB-székházban, melyre előadásokkal, műhely- és kerekasztal-beszélgetésekkel készülnek a szakemberek.

A Magyar Fulbright Bizottság és a Magyar Innovációs Szövetség közreműködésével programot szerveztek a szegedi középiskolásoknak, melynek célja a műszaki és természettudományok megkedveltetése, valamint a feltalálói hivatásra való buzdítás volt.

Szakmai megbeszélést tartottak a magyar hulladéktörvény biogázüzemeket érintő kérdéseiről, valamint a szerb biogázüzemekről február 14-én az EDF-Démász székházban. Egy főként az EU által finanszírozott magyar-szerb határon átnyúló IPA-projekt keretében az Újvidéki Egyetem Technikai Fakultás munkatársai szegedi szakemberektől tanulják a biogáztechnológia alapjait.

Az SZTE Európa-tanulmányok Központ által működtetett EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda február 14-én, 17 órától rendezi soron következő Integrációs Klub rendezvényét, melynek témája a Nabucco gázvezeték.

2013. február 11.

Tudós a középiskolások között – Bagyinka Csaba biofizikus tart előadást február 13-án 14 óra 15 perctől az SZTE gyakorló gimnáziumában.

Mi köze a Hulladéktörvénynek a biogázhoz? Szakmai megbeszélést tartanak 2013. február 14-én a biogáz ipari fejlődése iránt érdeklődők az EDF-DÉMÁSZ székházban.

A Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriuma a Szegedi Tudományegyetem disszeminációs tereként jött létre, vagyis kifejezetten alkalmas az egyetemi projektek, kutatások eredményeinek terjesztésére.

Az SZTE JGYPK Szakképzési Központ alkalmazott fotográfus képzésén végzett hallgatók képeiből nyílt tárlat a Szent-Györgyi Albert Agórában. A kiállítás megnyitóján a képzésről is kérdeztük az iskola oktatóit.

2013. február 05.

tudomany

2013. február 6-án indul, május 8-án zárul a Szabadegyetem – Szeged sorozat XI. szemesztere. A kívülállók körében is népszerű tudománynépszerűsítő előadások a programon részt vevő hallgatók számra krediteteket hoznak.

Sok évtizedes gyakorlati tapasztalatai révén, egy sokszereplős oktatási projekt résztvevője lett a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara.

„Népesedési gondjaink” címmel tartottak előadást a Közéleti Kávéház keretében az SZTE Állam- és Jogtudományi Karán.

A Szegedi Tudományegyetem kutatócsoportja 493,5 millió forint támogatást nyert az impulzuslézerekkel kapcsolatos vizsgálataira. A 28 hónapos projekt tavaly októberben indult.

Egyedülálló módon, online előadásban számol be a magyar történelem egyik legsúlyosabb tragédiájáról a téma két szakértője február 8-án a Szegórában.

Xeron_tombes_Gyuri_kiemelt

Egyiptomi ókori emberi maradványok feltárására és tanulmányozására kapott meghívást a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszék vezetője.

A Szegedi Tudományegyetem 2013-ban is meghirdeti a „Használhatóbb tudást – hasznosabb munkaerőt!” elnevezésű gyakornoki programját: a hallgatók a regionális klaszterek tagvállalatainál valós munkakörnyezetben, rotációs rendszerben bővíthetik szakmai tapasztalataikat.

Megtelt az SZTE TTIK Fizikus Tanszékcsoport Budó Ágoston terme január 26-án. A Fizika Napja alkalmából nemcsak látványos kísérletekkel, hanem tudománynépszerűsítő előadásokkal is várták az érdeklődőket.

Címkék: Szegedi TudományegyetemSZTETTIKFizikus TanszékcsoportFizika Napjatudományelőadáskísérlet

A kommunikációnk, vásárlásunk vagy akár szórakozásunk során összegyűlő adatok nem csak a vásárlási szokásainkra kíváncsi cégeket érdeklik – tudományos vizsgálatok társadalmi jelenségekre is rámutatnak – derült ki az Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma című projekthez szervezett január 25-i konferencián.

Egy húsz hónapos HURO-projekt keretében a szegedi klinika csaknem 1 millió euróból fejleszthette anyagcserelaborját, ahol 26 ritka, súlyos veleszületett megbetegedés korai diagnózisa válik lehetővé.

Nagy tudományos érdeklődés kísérte az ELI-ALPS Magyarországon címmel megrendezett konferenciát, ahol a Szegeden megvalósuló ELI (Extreme Light Infrastructure) lézerközpont tudományos vonatkozásain túl a projekt aktualitásairól, gazdaságélénkítő hatásairól és infrastrukturális tervezéséről is szó esett.

A népszerű Fizika Napjára január 26-án, szombaton 9 és 14 óra között kerül sor a Szegedi Tudományegyetem Fizikus Tanszékcsoportjának Dóm tér 9. szám alatti épületében.

Egy díjpályázaton a bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő innovatív megoldásokat, projekteket, munkákat várnak a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, desing, orvostudomány, egészségmegőrzés, -fejlesztés és oktatás területéről február 28-áig.

Címkék: Szegedi TudományegyetemSZTEGran Prize Interdiszciplináris Innovatív Díjpályázatkörnyezetvédelemegészségfejlesztésoktatás

Az SZTEtv egy kisfilmen keresztül mutatja be a fiatal diákok teljesítményét értékelő projekt nyitókonferenciáját.

A XII. Wellmann Nemzetközi Tudományos Konferenciát (XII Wellmann International Scientific Conference) az SZTE hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Karán április 25-én tartják meg.

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) alapításának 40. évfordulója alkalmából versenyt hirdet főiskolai és egyetemi hallgatók részére. Regisztrálni március 15-ig lehet.

Szegedi kutatók hozták el a „Scientia Amabilis Alapítvány a magyar növényélettanért” mindkét idei kutatási ösztöndíját: Ördögné Kolbert Zsuzsanna és Poór Péter, az SZTE TTIK Növénybiológiai Tanszékének tanársegédei tudhatják magukénak az elismerést.

2013. január 21.

Kutató középiskolai diákok élet és környezettudományi konferenciáját rendezték meg Szegeden. A több mint hatvan előadást az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem vezető tudósai alkotta zsűri minősítette.


Közel 79 ezer euró értékű műszert is vásároltak annak a sikeres együttműködésnek az eredményeként, amely egy éven át összekötötte a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáját, valamint a Temesvári Városi Sürgősségi Klinikai Kórházat.

A magyar-szerb történelmi megbékélés feltételei egykor és ma címmel rendeztek konferenciát 2013. január 18-án a SZAB-székházban. A történészek az 1944/45-ös délvidéki mészárlásról tartottak előadásokat.

Campus_Hungary_Csernus_Balogne_Pal_kiemelt

Megkezdődött a jelentkezés a Campus Hungary külföldi ösztöndíjakra, a pályázatokat március 10-éig elektronikusan lehet benyújtani. Az SZTE-n nagyszabású rendezvény is segíti az érdeklődők tájékozódását.

„Tegnap ezt a pecsenyét sütöttük”: Lincselés, képeslapok és postai cenzúra a XX. század elején az Amerikai Egyesült Államokban címmel Csúri Piroska PhD-hallgató tart előadást január 16-án az SZTE bölcsészkarán.

euro_2012_kiemelt

Szegedi kutatók matematikai modellekkel vizsgálják a járványok terjedését; egyik legújabb tanulmányukban az idei labdarúgó EB egyik helyszínén kialakult kanyarójárvány lehetséges hatásait vizsgálták.

Egy nappal a budapesti Educatio Kiállítás előtt, 2013. január 17-én, csütörtökön egyetemközi nyílt napot szervez a magyarországi francia nagykövetség egyetemi együttműködési osztálya a fővárosi Francia intézetben.

Nobel-dijasok2

Leltárkészítéssel kezdjük az új évet arra a kérdésre választ keresve, hogy az elmúlt 12 hónapban mi történt a Szegedi Tudományegyetemen. Egy év dióhéjban – az SZTE Médiacentrum hírei alapján.

Immáron DNS szekvenátor segítségével, vérmintából is ki tudják mutatni az életet veszélyeztető genetikai betegségeket Szegeden. Együtt pályázott, és nyert a szegedi universitas és a Temesvári Orvostudományi Egyetem. A pénzből az SZTE Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet Állatháza is megújult. A projekt eredményeit a december 18-i záró konferencián mutatták be a résztvevők.

Agora_kiemelt

Cyber-medve, mém-gyár, családi emlékezet-digitalizálás és előadások kísérték a Szegedi Tudományegyetem új egységének kapunyitását. Az Informatorium, a Szent-Györgyi Albert Agora (Szegora) csúcstechnológiával felszerelt intézete a szénszünetben is változatos programokkal várja az érdeklődőket.

A szegedi egyetem két hallgatója is tagja lett az Anyanyelvápolók Szövetsége ifjúsági tagozatának. Magyar nyelv hetéhez kötődően a szegedi egyetemen is szervezett programokat.

Az SZTE Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet Állatháza is megújult azon projekt eredményeként, melyet a szegedi universitas a temesvári egyetemmel együtt hajtott végre. A projekt záró konferenciáját december 18-án rendezik az SZTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet közelmúltban felújított könyvtárában.

Humboldt-kollégiumot tartottak a szegedi egyetemen december 12. és 15. között. Az interdiszciplináris, nyelvészeti témájú tudományos tanácskozáson a Szegedi Tudományegyetem több Humboldt-ösztöndíjasa is részt vett.

fogorvos_kezdo

Többé nem kell körbeállni a demonstráló oktatót, minden hallgató külön monitorról követheti a műveletet – többek között ezt is tudja az a kilencszékes új oktatóterem, amit december 15-én adtak át az SZTE Fogorvostudományi Karán.


Az ősi kínai gyógyászat világába kalauzolt az SZTE Konfuciusz Intézetében Fődi Attila. A vegyész több mint tíz éve foglalkozik a kínai nyelvvel, és buddhizmussal, emellett szakterülete a gyógygombák világa. Számos ilyen témájú könyv fordításában, és szerkesztésében is részt vett.

2012. december 17.

Ajándékkal kedveskednek karácsony előtt, december 18-án a kis és nagy diákoknak a szegedi egyetem fizikusai és biológusai.

fertotlenites_kiemelt

A felületeket és a levegőt is megtisztítja a baktériumoktól és a vírusoktól az az új módszer, melyet a Szegedi Tudományegyetem, a Nanocolltech Kft. és a General Electric Hungary Kft. dolgozott ki. A konzorciumi partnerek fejlesztése áttörő megoldást jelent a fertőtlenítés területén.

A Szegedi Tudományegyetem szuperintegrált tere december 13-án, csütörtökön megnyitja kapuit. A disszeminációs egység és kutató labor változatos programokkal várja az érdeklődőket: a Szent- Györgyi Albert Agora (Szegora) részét képező intézményben szakmai és közösségi műhelyek mellett előadásokat, játékokat is tartanak.

ELI_kiemelt

Szegeden tekintették át az ELI-projekt eddigi eredményeit. Megtudhattuk, hogy elkészült az uniós nagyberuházás megvalósításának pályázati anyaga. Elhangzott továbbá: 108,5 milliós kormányzati támogatást kapott a pályázataihoz a szegedi egyetem.

2012. december 11.

Az SZTE Konfuciusz Intézet látogatói a december 13-án 18 órakor kezdődő előadáson megismerhetik az ősi kínai gyógyászat világát.

szentgyorgyi_montazs_nobel_dij

Szent-Györgyi Albert az egyetlen magyar tudós, aki hazájában, pontosabban a szegedi egyetemen végezett munkája eredményeiért nyerte el, majd 2012. december 10-én 75 éve, hogy átvette az orvosi Nobel-díjat, többek között a 80 éve felfedezett C-vitaminnal kapcsolatos kutatásaiért. Az egykori eseményeket idézzük.

nagy_nikoletta_kiemelt

„A ritka betegségek megismerése hozzájárulhat a gyakoriak felderítéséhez is” – vallja Nagy Nikoletta. Az SZTE Orvosi Genetikai Intézetének kutatója, a bőrgyógyászati klinika szakorvosa, munkája elismeréseként Junior Príma Díjban részesült.

unnep_kiemelt

Szent-Györgyi Albert a szegedi egyetemen a tudomány mellé a kultúrát és testmozgást is felemelte – mondta el a december 10-én tartott, a Szent-Györgyi-évet lezáró hangversenyen Rácz Béla általános rektorhelyettes. Az ünnepségen díjakat adtak át a tehetséges, vagy pályázaton sikeres hallgatóknak.

Új tanszéket alapított az SZTE Fogorvostudományi Kar (FOK) Kari Tanácsa: megalakult az Orálbiológiai és Kísérletes Fogorvostudományi Tanszék (Department of Oral Biology and Experimental Dental Research).

2012. december 10-én 75 éve, hogy átvette a Nobel-díjat Szent-Györgyi Albert, aki 80 éve fedezte fel a C-vitamint. A szegedi egyetem kitüntetett kutatója, oktatója 1937. december 13-ig tartózkodott Stockholmban a Nobel-napokon. December 10-13. között zárul a Szegedi Tudományegyetem idei Szent-Györgyi-emlékéve.

Címkék: Szegedi TudományegyetemSZTENobel-díjSzent-Györgyi emlékévC-vitamindíjkiosztókoncert

Még Csongrád megye főjegyzője is kíváncsi volt a szegedi közgazdász hallgatóknak a területtervezésről alkotott véleményére. A megyei területfejlesztési koncepció állt a középpontban azon a nyilvános egyetemi előadáson, melyet december 6-án tartott az SZTE Gazdaságtudományi Kar a TIK nagyelőadójában.

M_ivins_kiemelt

Marsha Sue Ivins nyugalmazott amerikai űrhajósnő tartott nyilvános angol nyelvű előadást a József Attila Tanulmányi és Információs Központban december 5-én. Az űrhajós- és mérnöknő először járt Magyarországon, első útja Szegedre vezetett.

Az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikája háziorvosokat, iskolaorvosokat és kisebb kórházakat segítő, a magyar egészségügyben úttörő bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert alakít ki a Montana Tudásmenedzsment Kft.-vel és a Dermapix Kft.-vel.

Az ünnepi hangulatúnak ígérkező rendezvényről a tudományos és szakmai eredmények bemutatása sem hiányozhat.

Új filmmel jelentkezik a „Professzorok” című portréfilmsorozat. Telegdy Gyula akadémikus, az SZTE ÁOK professor emeritusa vall kutatói elhivatottságról, a tudás szeretetéről, az akadémikusi tagság kötelezettségeiről.

A helyi tudásbázis is bekapcsolódik a megyei területfejlesztési koncepció vitájába. A gazdaság- és vállalkozásfejlesztésről, a területfejlesztési koncepció módszertanáról nyilvános egyetemi előadáson kapnak információt, mondhatnak véleményt a szegedi közgazdász hallgatók.

Nagy Nikoletta a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Genetikai Intézetének kutatója, valamint a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika szakorvosa az egyik nyertese az idei Junior Príma Díjnak a tudományos kategóriában.

December 3-án – magyar idő szerint 18:00 és 03:00 óra között – rendezik meg a világ egyik legnívósabb startup konferenciáját. A „The Lean Startup Conference” eseményeit a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Vállalkozói Klubja révén az érdeklődők is nyomon követhetik – élőben, a Szilícium-völgyből.

Címkék: Szegedi TudományegyetemSZTEGTKSzilícium-völgykonferencia

Az iszlám Európájáról tartottak előadást november 29-én a szegedi Katolikus Házban. A rendezvény célja az volt, hogy megismertessék a jelenlévőket az iszlám azon arcával, amelyet a különböző híradásokból nem ismerhetnek.

Marsha_Ivins

Marsha S. Ivins amerikai űrhajósnő tart angol nyelvű előadást a Szegedi Tudományegyetemen. Az ötszörös „űrnő” szegedi bemutatkozására minden érdeklődőt vár az SZTE december 5-én (szerdán) 14 órától az egyetem Tanulmányi és Információs Központja (Szeged, Ady tér 10.) Kongresszusi termébe.

szab_dijatado_kiemelt

Idén harmincnégy fiatal jelentkezett a Szegedi Akadémiai Bizottság ifjúsági pályázatára, közülük huszonnégy jelentkező munkáját ismerték el valamilyen díjjal vagy oklevéllel.

 

 

Nov_innovacios_klub_kiemelt

A Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága és a NOS-Szeged Kft. 2012 nyarán azzal a céllal hozta létre az SZTE Innovációs Klubot, hogy egy olyan közösséget építsen ki, ahol a tagok inspiratív légkörben közösen gondolkodnak, és ahol az egyedi ötleteket közösen vitathatják meg.

 

„A túlsúly és a kardiometabolikus rizikó felmérése a Szegedi Tudományegyetem és a Temesvári Nyugati Egyetem hallgatói körében” címmel nyert HURO/1001/116/2.4.2. pályázatot az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar. A programba bekapcsolódhatnak az egyetem más karairól önként jelentkező, túlsúlyos hallgatók is.

Informatorium: a hely, ahol a jövő egy szuperintegrált térben jelenik meg – így jellemezte a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új egységét Susányi Tamás, az intézményt üzemeltető Deak Zrt. vezérigazgatója. Az universitas december 13-án nyitó disszeminációs terét és kutató laborját interaktív workshopon mutatták be az érdeklődőknek.

Innovacios_konf_kiemelt

A nemzeti innovációs stratégia társadalmi vitájához kötődően rendezett konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara. A november 29-i tanácskozáson az innovációról kifejtette nézeteit Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora és Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára is.

Márkus Mihály (Michal Markuš) néprajzkutató születésének századik évfordulójára emléküléssel és kiállítással emlékezett a szegedi egyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszéke.

A Nyelvtudományi Doktori Iskola november 29-30-án rendezi meg a Nyelvészdoktoranduszok 16. Országos Konferenciáját (LingDokKonf 16.) a BTK Kari Konferenciatermében.

Marsha_Ivins

Helyszín: SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ, Kongresszusi Terem (Ady Endre tér 10.)
Időpont: 2012. december 5. (szerda), 14 óra

Újra Szegeden járt a „Debreceni Katalizátor” – az október 26-án lezárult SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny győztes csapata, a debreceni Tóth Árpád Gimnázium diákjai és felkészítő tanáruk tartott rendhagyó biokémia-előadást a citrátkörről másodéves SZTE-s orvostanhallgatóknak.

Címkék: SZTESzegedi TudományegyetemcitrátkörmedikusSzent-Györgyi-versenyversenySzent-Györgyi AlbertDebreceni Katalizátorelőadásbiokémia

Az SZTE Innovációs Klub első estjét 2012. november 27-én (kedden) 18 órától tartja a JATE Klub nagytermében. Itt a résztvevők áttekintést kapnak a Magyar Telekom innovációs tevékenységéről.

Kettős jubileum alkalmából látja vendégül a csongrádi megyeszékhely a Magyar Transzplantációs Társaság XIV. Kongresszusát.

Országos konzultáció indult a Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia 2020 tervezetéről. November 22-én a SZAB-székházban ismerhették meg, illetve véleményezhették a szakmai anyagot az érintett szektor helyi szereplői.

Kétszáz évvel ezelőtt született a Batthyány-kormány belügyminisztere, 1849 miniszterelnöke, a reformkor egyik meghatározó személyisége, Szemere Bertalan. Emléke előtt tudományos üléssel tisztelegnek Szegeden.

A szegedi universitas szerbiai, sremska kamenicai partnerével együtt azt vizsgálta, hogyan lehet erősíteni az egyetemek gazdaságélénkítő szerepét a határ menti térségben.

Okszana Jakimenko a Szentpétervári Állami Egyetem Finnugor Tanszékének magyar tanára, fordító. Kortárs szépirodalmi szövegeket is rendszeresen ültet át orosz nyelvre, munkái között tudhatja például Závada Pál, Esterházy Péter vagy Krasznahorkai László egy-egy művét is. November közepén az orosz kortárs filmművészetről tartott előadást az SZTE Bölcsészettudományi Karán, majd arról is kérdeztük: miért számít luxusnak magyar könyvet fordítani.

Százötven éve született Arthur Schnitzler osztrák elbeszélő és drámaíró, az évfordulóra szimpóziummal emlékezett az SZTE Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszéke.

A Fiatal tehetségek Szegeden című, Közéleti Kávéház-sorozat vendége lesz november 21-én Maróti Gergely biológus, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Genomikai Intézetének kutatási csoportvezetője, aki 2004-ben először nyerte el a Sófi-alapítvány ösztöndíját.

Az SZTE hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kara saját szakmai rendezvénnyel csatlakozott a Magyar Tudomány Ünnepéhez.

„Időjárási szélsőségek” címmel tartotta tudományos ülését november 15-én a SZAB Föld- és Környezettudományi Szakbizottsága. Az esemény különlegességét fokozta, hogy a testület új elnököt is választott.

konya_kiemelt

Egy magyar–szerb IPA-projekt keretében olyan nanotechnológiai módszert keresnek, mellyel az élővizek üledéke hatékonyan megtisztítható. A pályázat keretében a vizsgálatokhoz egy 36 millió forintos reaktort vásárolhatott az SZTE TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéke.

Bartók és Szeged címmel tartottak megemlékezést a híres zeneszerzőről és népzene-kutatóról az MTA SZAB székházában. A rendezvényen Juronics Tamás a 25 éves Szegedi Kortárs Balett Bartók-repertoárjáról beszélt, így a résztvevők betekintést nyerhettek több, világszerte népszerű táncelőadás kulisszatitkaiba.

November 15-én az orosházi Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont immár negyedik alkalommal rendezte meg a Táncsics-Didact elnevezésű tankönyv- és taneszköz-kiállítását, amelyen Homoki-Nagy Mária, az SZTE oktatási rektorhelyettese is előadást tartott.

Tavaly novemberben indult, és egészen 2013 októberének végéig tart az a magyar–szerb IPA-pályázat, melynek keretében a szakemberek nanotechnológiai fejlesztésekkel a régió szennyezett élővízi üledékektől veszélyeztetett területeit próbálják helyrehozni.

Az ifjúság és ifjúságügy magyarországi, illetve európai új kihívásairól tartott konferenciát az Európai Ifjúsági Kutató-, Szervezetfejlesztő és Kommunikációs Központ, az MTA SZAB Szociológiai Munkabizottsága, a Magyar Nevelés és Oktatáskutatók Szövetsége szegedi csoportja, a Szegedi Tudományegyetem Polgáraiért Alapítvány a Dél-Magyarországi Pedagógiai Alapítvánnyal együttműködve, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával.

Címkék: SZTESzegedi Tudományegyetemkonferenciaifjúságszociológiamunkaerőpiacrendezvény

Válságkezelési modellek az Európai Unióban. Gazdasági növekedés és költségvetési szigor? címmel rendez konferenciát november 22-én az SZTE ÁJTK Európa-tanulmányok Központja és a EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda.

Szent-Györgyi Albert vallotta: az egyetem legfőbb célja nem a tudósképzés, hanem a fiatalok hivatásra, életre, közéleti pályákra nevelése – hangzott el a Szabadegyetem – Szeged legutóbbi előadásán.

Címkék: SZTESzegedi TudományegyetemnevelésoktatásNobel-díjSzent-Györgyi AlbertJGYPKprofesszorSzabadegyetem

Az SZTE négy egészségtudományi karának és klinikai központjának vezetése sajtótájékoztatón ismertette az idei esztendő jelentős sikereit. Sajtótájékoztatójukkal, majd a Richter Tudós Klubbal megkezdődött a XIX. Szent-Györgyi Napok.

Címkék: SZTESzegedi TudományegyetemSzent-Györgyi NapokETSZKsajtótájékoztatóRichter Tudós KlubFOKdékán

tehetseggondozo_kiemelt

Szellemi tőkéjével támogatja a szentesi középiskolások továbbtanulási, majd elhelyezkedési esélyeit növelő kezdeményezést a Szegedi Tudományegyetem.

Fővárosi és vidéki szakkollégiumok tagjai ismerkedhettek egymással egy kétnapos szegedi rendezvényen. A kapcsolatos elmélyítésén túl azt is célul tűzték ki, hogy tanuljanak egymástól.

A Magyar Orvostanhallgatók Egyesületének Szegedi Helyi Bizottsága hónapról hónapra szakmai programokkal és prevenciós rendezvényekkel segíti az SZTE diákjainak egészségmegőrzését.

Idén immár tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a Szent-Györgyi Albert Napokat és társrendezvényét, a Richter Tudós Klubot. A rangos szakmai programra november 15-én (csütörtökön) és november 16-án (pénteken) kerül sor Szegeden.

Címkék: SZTESzegedi TudományegyetemSzent-Györgyi Albert NapokRichter Tudós KlubSZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjubileumi diplomaSZTE ÁOKSZTE ÁOK Szemészeti Klinika tanteremszakmai továbbképzésHét csillagos gyógyszerészModer

Hogyan reagál a magyar felsőoktatás a munkaerőpiac elvárásaira, milyen eszközei vannak a Szegedi Tudományegyetemnek a kibocsátott diplomák versenyképessé tételére, s mi alapján dönthet egy fiatal, itthon vagy külföldön vállaljon munkát? – ilyen kérdésekre keres választ a november 13-i szakmai fórum.

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának szakemberei egyedülálló programot indítottak annak érdekében, hogy érdemben és jól működő klaszterek jöjjenek létre Magyarországon, illetve a dél-alföldi régióban.

egyetem_nap_kiemelt

A Szent-Györgyi-év nemzetközi keretbe ágyazottsága szimbolikusan kifejezi a Szegedi Tudományegyetem misszióját – hangsúlyozta Szabó Gábor, az SZTE rektora az egyetemen napján rendezett ünnepi szenátusülésen.

SZAB_kiemelt

Az egészségügytől a környezetvédelemig számos területen ígér pozitív eredményeket a nanotechnológia, ám meglepő módon sem Magyarországon, sem az Európai Unióban nem állnak még elegendő mértékben rendelkezésre adatok a nanoanyagok környezetre és az élő szervezetekre gyakorolt hatásáról.

KKK_1109_kiemelt

A több mint 3 milliárd forint összköltségvetésű, uniós támogatású projekt november 9-i zárókonferenciáján mind az öt alprogram ismertette két és féléves tudományos tevékenységét.

digitalizalas_kiemelt

Három új repozitóriumot hozott létre az SZTE Klebelsberg Könyvtár. A digitális adatbázisok a kutatók, egyetem- és kultúrtörténészek mellett minden érdeklődő számára egyedülálló szolgáltatást nyújtanak.

diagnosztika_kiemelt

A Szegedi Tudományegyetem Oktatáselméleti Kutatócsoportja november 7-én nyitókonferencián adott tájékoztatást diagnosztikus értékelő rendszerének továbbfejlesztéséről. Az eseménynek a Tisza szálló adott otthont.

November 8. és 10. között rendezik meg a Pro Scientia Aranyérmesek Társaságának (PSAT) szervezésében a XI. Pro Scientia Aranyérmesek Konferenciáját (PSAK) a Szegedi Tudományegyetemen.

Diagnosztikai_konferenciarol

A Szegedi Tudományegyetem Oktatáselméleti Kutatócsoportja nyitókonferencián mutatja be a „Diagnosztikai mérések fejlesztése” című projektjét november 7-én, a Tisza Szállóban. A kutatócsoport tagjai áttekintik a projekt első fázisának eredményeit, és részletesen ismertetik a második fázis célkitűzéseit.

SZAB_kiemelt

A szuperlézertől a nanotechnológián át a művészetekig - a Magyar Tudomány Ünnepén a szegedi programokat a SZAB és az SZTE szervezi. A szegedi megnyitó november 9-én a SZAB-székházban lesz, majd megtartják a Kutatóegyetemi Kiválósági Központ létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen projekt záró konferenciáját.

Kolozsvári és temesvári kutató fizikusok angol nyelvű tudományos előadásokat tartottak mágneses nanorészecskék és összetett rendszereik (komplex folyadékok és nanokompozitok, hybridanyagok) előállításáról, vizsgálatáról és a lehetséges alkalmazásokról az SZTE TTIK Környezettudományi Doktori Iskolája (KTDI) és a SZAB Kémiai Szakbizottság Analitikai és Környezetvédelmi Munkabizottsága szervezésében október 24-én.

A turizmus kritikai és kultúratudományi perspektíváit veszi sorra magyarra fordított szakszövegek segítségével az a Pusztai Bertalan, az SZTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének egyetemi docense és Bódi Jenő, a Pécsi Tudományegyetem oktatója szerkesztésében megjelent kötet, melyet idén adtak ki a Gondolat Kiadónál.

tfgt

A SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke a 2012/2013-as tanévben középiskolásoknak szóló nemzetközi földrajzversenyt hirdetett.

A tekintélyes, 29-es impaktfaktorú Nature Review Drug Discovery folyóirat elfogadta közlésre szegedi idegkutatók közleményét –adtuk hírül október 22-én is az SZTE-honlapon. A publikáció a tervek szerint online 2012 novemberétől, nyomtatásban pedig várhatóan 2013 januárjától lesz majd olvasható – közölte Vécsei László professzor, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja, a Neurológiai Klinika vezetője.

mobil_kiemelt

Egy Magyarországon egyedülálló kutatás keretében kívánja felmérni a fiatalok mobileszköz- és közösségimédia-használati szokásait a Magyar Telekom és a Szegedi Tudományegyetem Digitális Kultúra és Elméletek Kutatócsoportja (DKEK).

szgyaemlekverseny_kiemelt

Hat csapat küzdött meg egymással remek hangulatban az október 26-i tanulmányi verseny show-szerű fináléjában, de a zsűri végül hét együttest is jutalmazásra érdemesnek talált.

Címkék: Szegedi TudományegyetemSZTESzent-Györgyi Tanulmányi VersenyNobel-díjTóth Árpád GimnáziumSzent-Györgyi emlékévdíjátadóünnepség

Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány több mint 10 millió forint anyagi támogatással és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 11 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez. E közösség egyik tagja, a kétszeres Sófi-ösztöndíjas csillagász, Szalai Tamás mutatkozik be az érdeklődőknek.

Az SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének harmadéves elektronikus média szakirányos hallgatói a szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál vendégei voltak október közepén.

ELI_madartavlat_kiemelt

Ha a Szegedi Tudományegyetem jól működik együtt majd az ELI-vel, akkor egy nagyon fontos láncszem lehet a különböző szakterületek és a lézerközpont között – nyilatkozta a www.u-szeged.hu-nak Szabó Gábor lézerfizikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

Idén újra megrendezték a Forum Humanum, azaz a Szegedi Pszichológiai Napok programot, immár tizenegyedik alkalommal. A szegedi egyetem hallgatói előadásokat hallgathattak – például a tolvajtársadalomról –, de rajzteszttel is elemezhették életutukat.

A Szegedi Tudományegyetem neurofarmakológiai csoportjának munkatársai – Vécsei László (Neurológiai Klinika), Szalárdy Levente (Neurológiai Klinika), Fülöp Ferenc (Gyógyszerkémiai Intézet) és Toldi József (Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék) – tollából fogadott el publikálásra összefoglaló közleményt a tekintélyes Nature Review Drug Discovery folyóirat.

Hogyan látja egy szinkrontolmács az Európai Bizottságot? – többek között erről is szó esett a Europe Direct Szeged tanévnyitó előadásán.

urulogus

Idén október 18. és 20. között immár harmadik alkalommal ad otthont Szeged városa a Magyar Urológus Társaság kongresszusának.

Évek óta az októberi Tudományegyetem a Kutatók éjszakájának összefoglalása 30 percben. Most négy helyszínen járt a stáb: az ETSZK Temesvári körúti, a JGYPK Boldogasszony sugárúti, a TTIK Egyetem utcai épületében és az Egyetemi Füvészkertben.

Szeged International Workshop on Advances in Nanoscience (SIWAN) 2012 címmel nemzetközi konferenciát rendez a TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéke és az Akadémiai Kiadó október 24-27. között.

A magyar National Geographic szeptemberi száma több mint tíz oldalt szentelt a szegedi kutatók által végzett Szent László-kutatásnak, most pedig egy interjú jelent meg a projektet szervező Kristóf Lilla Alida antropológussal.

A Jószerencse, a Gyémánt és más csomó típusok is slágerré lettek a Konfuciusz Intézet csomózó kurzusán.

Szekszárdi Miklós interjúkötetében a szegedi egészségügy főszereplői szólalnak meg, választ keresve szakmájuk sarkalatos kérdéseire.

urulogus

A XVII. Urulógus Kongresszusnak a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja ad otthont október 18-tól 20-ig. A szegedi egyetem szakklinikája speciális műtéteit is bemutatják a szakembereknek.

A nemzetközi hallgatói mobilititást segíti az új Campus Hungary ösztöndíj. Tanácsos mielőbb regisztrálni, a végső jelentkezési határidő: november 20. A jelentkezőket segíti az SZTE NMI. A pályázati felhívás lényege alább olvasható.

Az ENSZ Titkárság Humán Erőforrás Gazdálkodási Hivatala (OHRM) meghívást adott át hazánknak, hogy vegyen részt a fiatal szakemberek versenyvizsga-programjában (Young Professional Program). A jelentkezők felkészülését október 29-én budapesti előadással segítik.

Ajánlott lenne középiskolákban általánosan bevezetni a pénzügyi ismeretek oktatását, mert a diákok pénzügyi ismeretei az olyan témákban, mint az adózás, inflációtól, vagy a hitelezés igen hiányosak – derül ki az Econventio Közhasznú Egyesület és az SZTE GTK kutatócsoportjának felméréséből.

kemia_kiemelt

Mintegy 1400 diák kísérletezhet egyetemi és főiskolai laborokban a Chemgeneration Roadshow keretében, melynek keretében országszerte – a Szegedi Tudományegyetem is szerepet vállal a programban.

Az SZTE Konfuciusz Intézete csomózási kurzust tart a művészetek és a kínai kultúra iránt érdeklődőknek október 17-én.

Segíti az október 26-i Szent- Györgyi Tanulmányi Versenyre nevező több mint harminc iskola diákjait a felkészülésben az SZTE friss www.u-szeged.hu/szentgyorgyi honlapja. Itt megtekinthető – többek között – a Szent-Györgyi kiállítások anyaga: a fölnagyítható fotók segítségével sokféle új információ is elérhető a szegedi egyetem egykori kutatójáról, rektoráról.

Címkék: Szegedi TudományegyetemSZTESzent-Györgyi Tanulmányi Versenykiállítás
2012. október 16.

„3D dizájn projekt” néven valósul meg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Temesvári Nyugati Egyetem együttműködése, amely során hiánypótló szakmai képzés oktatási programot dolgoz ki a két intézmény. A program célja, hogy a két régió munkaerőpiacát elláthassák magas szintű technikai ismeretekkel és vizuális kultúrával rendelkező 3D-szakemberekkel.

Újra érdekes témákkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők az SZTE ÁJTK III. emeleti Kari társalgójában tartott Integrációs Klub rendezvényein, legközelebb október 18-án, 17 órai kezdettel.

Idén október 12-én és 13-án hetedik alkalommal gyűlik össze az orvosi szakma a diabétesz helyzetének megvitatására.

A Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram pályázati lehetőséget hirdet – többek között a Szegedi Tudományegyetem polgárai számára – a 2014/2015-ös tanévre.

konfuciusz_kiemelt

A Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésében rekordgyorsasággal megvalósult intézmény nemcsak a kínai nyelv oktatásában, a kultúra terjesztésében játszhat szerepet, de a régió gazdaságának is lökést adhat.

2012. október 10.

Diabetológus orvosok kongresszusának ad otthon október 12. és 13. között a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja. A Szegedi Diabétesz Napot hetedik alkalommal rendezik meg.

A Szegedi Tudományegyetem jeles tudósait, oktatóit mutatja be a Professzorok filmsorozat. Az 50. részben Pusztai Rozália mesél életéről. A műsort TiszapART TV tűzi műsorra. A Professzorok-sorozat megtekinthető az SZTE honlapján is: www.u.szeged.hu/videogaleria

2012. október 10.

Véradást szerveznek az SZTE TIK-ben október 10-én, így életet menteni annak is lehetősége adódik , aki nem egészségügyi területen tanul vagy dolgozik.

A fővárosi Deutscher Akademischer Austausch Dienst Központ és a Balassi Intézet Magyar Ösztöndíj Bizottság Irodája Információs napot tart a német csereprogram 2013-2014-es pályázati ciklusra vonatkozó ösztöndíjairól.

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Szegedi Vallási Néprajzi Konferenciát, melynek idei témája a lelkiségek, lelkiségi mozgalmak Magyarországon és Kelet-Közép-Európában.

A 2012 májusában Budapesten tartott pragmatikai kerekasztal-beszélgetés folytatásaként az SZTE Nyelvtudományi Doktori Iskola Elméleti Nyelvészet Programja az SZTE BTK Általános Nyelvészeti Tanszékével közösen Pragmatikai kutatások Magyarországon – folytatás címmel országos találkozót rendez október 10-én.

A Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Ápolási Tanszéke által szervezett rangos, kétnapos konferenciára 6 országból csaknem 70 előadó érkezik.

Újabb részvevőket, például a programba bekapcsolódni kész hallgatónőket keres az a kutatócsoport, amely új fogamzásgátló módszert vizsgál. A már negyven éve alkalmazott hatóanyagot a Szegedi Tudományegyetem Nőgyógyászati Klinika, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi kutatásának egyetlen magyarországi központjaként teszteli.

1

Igényesség, művészi színvonal és értékközvetítés jellemzi a 17. Őszi Kulturális Fesztivált a Szegedi Tudományegyetemen. Október 1-jétől 6 héten át 60 helyszínen 240 program várja az universitas hallgatóit és Szeged város lakóit: bemutatkoznak az egyetemen működő művészeti csoportok, alkotók, illetve távolabbról érkező neves előadók.

A Magyar Tudományos Akadémia második alkalommal tartott nemzetközi konferenciát az internet hatásáról. A tanácskozáson számos SZTE szakember is részt vett.

kutatok_ejszakaja_kiemelt

Immár hetedik alkalommal szervezik meg az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló Kutatók Éjszakáját szerte Európában. Szeptember 28-án máskor nem látogatható különleges helyszínekkel, érdekes kísérletekkel várják az érdeklődőket Szegeden is.

Francia_kiemelt

Ünnepélyes tanévnyitóval indult meg a francia nyelvű kettős diplomát adó nemzetközi tanulmányok mesterképzés szeptember 20-án. A képzés a szakismeretek átadásán túl az európaiság gondolatát szeretné közvetíteni a fiatalok felé.

Tandíjmentes és kedvezményes árú kínai nyelvtanfolyamokat kínál az érdeklődőknek az SZTE Konfuciusz Intézete. A Kína népszerűsítésére életre hívott intézményben előadássorozat, fotókiállítás mutatja be a világ legősibb folyamatos civilizációját.

Látványos, interaktív kémiai-fotonikai kísérletek, játékos feladatok, IT fejlesztők, fiatal vállalkozók, robotika, hot-dog, nyeremények, zene és minden, ami egy jó piknik hangulathoz kell. Az Európai Együttműködés Napja alkalmából szeptember 21-én délután Tudományos és üzleti pikniket rendeznek az SZTE TIK melletti parkban.

A „férfiuralom” felforgatásának, átalakításának, megszüntetésének lehetőségeit és korlátait kívánja megvitatni a feminista kutatás és mozgalmak eredményeire és tanulságaira támaszkodva a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szeptember 21-én kezdődő konferencia.

TTIK

Regisztrálhatnak a szegedi egyetem polgárai arra a rendhagyó fizika órára, amelyet Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora tart. A kivételes bemutató része az SZTE Dóm téri épületeinek felújítása alkalmából tartott ünnepségnek.

Religion on the Move címmel angol nyelvű nemzetközi vallásetnológiai konferenciát tartanak szeptember 12-14. között a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán. A program egyik szervezője az SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék.

2012. szeptember 12.

Szeptember 13-án új, 29-én egy korábbi filmmel jelentkezik a Professzorok című sorozat.

agora_kiemelt

A Szegedi Tudományegyetem 2002-ben fogadta be azt a világszerte páratlannak számító informatikatörténeti gyűjteményt, mely hamarosan méltó helyet kap a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Az elmúlt évek nagy előrelépése, hogy a vízügyi szakemberek és a földrajztudósok gyakran konzultálnak egymással bizonyos kérdésekben – tudtuk meg az SZTE Természetföldrajzi és Geoinformatikai, valamint Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék által szervezett VI. Földrajzi Konferencián.

Szakmailag hiteles programokkal, konferenciákkal, kiadványokkal, infokommunikációs eszközökkel és emlékhelyek létesítésével segíti a Délvidék történelmének kutatását, széles körű megismertetését a Délvidéki Kutató Központ. A szervezet munkájában a szegedi egyetemen oktató, kutató történészek is szerepe vállal.

Belvíz és aszály okozta környezeti problémák. Kockázat – Konfliktus – Kihívás. Ez áll a középpontjában a 2012. szeptember 5-én kezdődő és 7-én záruló VI. Magyar Földrajzi Konferenciának, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai, valamint Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszéke szervez.

 

1

2011 márciusában indult, és 2012 augusztus végén zárul az a HURO-projekt, melyben az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék, valamint a Román Tudományos Akadémia Temesvári Kémiai Intézet szakemberei dolgoztak együtt.

 

A közelmúltban tartották meg a temesvári és szegedi egyetem levegőminőségi szakemberei által folytatott, TRANSAIRCULTUR nevet viselő, az Európai Unió által támogatott projekt nyitórendezvényét. Az első mérési sorozatot a temesvári fél által biztosított laborkocsival végeztek el a Szegeden, a Rerrich Béla téren.

 

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala pályázaton elnyerhető egyedi hallgatói ösztöndíjat létesített a Szegedi Tudományegyetem végzős hallgatói részére. Az ösztöndíj célja, hogy az alap- illetve mesterképzéses hallgatók szakdolgozatukhoz kapcsolódóan vizsgálják az általuk kutatott téma iparjogvédelmi, illetve szerzői jogi vonatkozásait. 2012 augusztusában az SZTE öt hallgatója részesült a fejenként 100.000 forintos ösztöndíjban. Az őszi félévben szeptember 28-ig van lehetőségük pályázni a hallgatóknak.

 

Augusztus 21. és 23. között immár huszonnegyedik alkalommal rendezik meg a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola nemzetközi biblikus konferenciáját. A háromnapos seregszemle központi témája a történeti Jézus-kutatás. 23 előadó érkezett egyebek között Csehországból, Romániából, Németországból, Horvátországból, Kanadából és Japánból.

 

berenyi_kiemelt

Minden ötödik epilepsziás betegnek segíthet a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézete tanársegédje, Berényi Antal által kifejlesztett és állatkísérletekkel igazolt, a Science legújabb számában leírt eljárása.

 

Finn és amerikai hallgatók vettek részt az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar (ETSZK) kurzusain a The Transatlantic Double Degree in Nursing (TADD) projekt részeként. A TADD révén magyar hallgatók is megszerezhetik a Washburn Egyetem diplomáját is.

 

SZTE_GDF_Suez_kiemelt

Világszínvonalú, mintegy 60 millió forint értékű polietilén labort, eszközöket ajándékozott a Szegedi Tudományegyetemnek a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt.

A Szegedi Tudományegyetem professzorait bemutató filmsorozata 2005-ben indult. A professor emeriták és emeritusok filmes portréi képet adnak az egyetem történetéről is. 2012-ben újabb 8 történetet, életutat ismerhet meg a néző.

 

Harminc, különböző szempontok szerint kiválasztott tehetséges középiskolás fiatal vendégeskedik hat napon át az SZTE Gazdaságtudományi Karán, ahol naprakész ismeretekre tehetnek szert a pénzről, a gazdaságról, az aktuális kutatásokról és az egyetemről.

 

Negyedik alkalommal – ezúttal Szegeden – került sor A varázslatos kémia elnevezésű táborra, melyet a Magyar Kémikusok Egyesülete a Szegedi Tudományegyetem közreműködésével szervezett a kémia iránt érdeklődő ifjú tehetségek számára.

 

Ünnepélyes projektzárón mutatták be július 13-án annak az unió által is támogatott fejlesztésnek az eredményeit, mely a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Onkoterápiás Klinikája és Temesvár Megyei Jogú Város Sürgősségi Klinikai Kórháza részvételével valósult meg.

 

gasztro_kiemelt

Az SZTE ÁOK I. számú Belgyógyászati Klinika és az SZTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet látja vendégül az Európai Gasztroenterológiai Társaság éves továbbképzését.

 

Az SZTE I. számú Belgyógyászati Klinika és a temesvári Babes-egyetem Gasztroenterológiai Klinika sikeres uniós pályázata révén olyan videokonferencia-rendszert épít ki, mely nemcsak a betegellátásban, hanem az oktatásban is forradalmi változásokat hozhat magával.

 

Másfél éven keresztül tartó HURO-projekt zárult le, az eredményeket július 5-én sajtótájékoztatón és konferencián összegezték.

 

bolyai_osztondij_kiemelt

14 új Bolyai-ösztöndíjas kutató dolgozik a Szegedi Tudományegyetemen. Kihirdették az idei Bolyai-ösztöndíjasok névsorát a június 27-i Bolyai-napon a Magyar Tudományos Akadémián: összesen 186 fiatal magyar kutató folytathatja tevékenységét a hároméves támogatással.

 

2012. június 24.

Kroó Norbert akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi alelnöke (2005-2011), az MTA Szilárdtest-fizikai és Optikai Kutatóintézetének korábbi igazgatója érkezett pénteken a Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) székházába az MTA SZAB Fizikai Munkabizottságának meghívására, hogy egy új típusú fényről és a hozzá kapcsolódó plazmonikáról tartson előadást.

 

csakany_prof_kiemelt

Európa mellett a tengerentúlról, például Hawaiiból és Japánból is érkeztek algebristák a 23-dik alkalommal megrendezett Univerzális algebra és hálóelmélet címet viselő konferenciára, melyet egyben a tudományos konferenciasorozat megalapítója, Csákány Béla emeritusz professzor nyolcvanadik születésnapjának tiszteletére rendeztek a szervezők.

 

DSC_0005

A mindennapokban is hasznos pénzügyi és gazdasági ismeretekre tehetnek szert a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának nyári táborába jelentkező diákok. Mentoraik segítségével az EcoCamp résztvevői megismerhetik a kar kutatási témáit t, és az egyetemista élet hangulatát is megtapasztalhatják július 23. és 27. között.

 

Szekvenciális látványelemzés – magyarázta a promenadológia, más néven „sétatudomány” fogalmát Meggyesi Tamás a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában tartott előadásán. A Corvinus Egyetem építészmérnök-tanára évek óta nagy érdeklődés mellett oktatja az újszerű diszciplínát, a fogalom bevezetése is a nevéhez köthető.

 

Tamop_-_kiemelt

Valamennyi generáció infokommunikációs kultúráját, illetve értékrendjét vizsgálták szegedi szakemberek abban az interdiszciplináris projektben, melynek záró konferenciáját csütörtökön és pénteken tartják. Az egyik eredmény, hogy Léleknavigátort, azaz információs tanácsadó portált fejlesztenek.

 

Hol fedezte föl a C-vitamint Szent-Györgyi Albert? Kiderül A hely, az MR1 riportsorozatának a Szent-Györgyi Albert szegedi élete helyszíneit bemutató blokkja záró részében, június 21-én (csütörtök) 11 óra 5 perctől. Az egykori egyetemi laboroknak és a Szent-Györgyi család otthonának is helyet adó épületbe és a hozzá tartozó kertbe, vagyis a mai Déri Miksa szakközépiskolába kukkant be Farkas Erika riporter beszélgetőtársaival.

 

Június 21. és 25. között rendezi meg az Általános algebra és hálóelmélet konferenciát a SZAB Matematikai Szakbizottság és SZTE Bolyai Intézet. A rendezvényt Csákány Béla professzor nyolcvanadik születésnapjának tiszteletére ajánlják a szervezők.

 

Magatartastudomanyi_napok_-_kiemelt

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg fővárosi, pécsi, debreceni és szegedi szakemberek részvételével a Magatartástudományi Napokat a SZAB-székázban június 14-én és 15-én. Az évente más és más városban rendezett tudományos tanácskozásnak Szeged immár negyedik alkalommal adott otthont.

 

A Szegedi Tudományegyetem Európa-tanulmányok Központ által szervezett francia nyelvű Európai Nyári Egyetem szakmai programja nyitott az SZTE minden hallgatója előtt, aki érdeklődik az európai integráció aktuális kérdései iránt. Az SZTE hallgatóinak részvétele az előadásokon ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit 2012. június 24-ig tehetnek meg a következő címen: uee@eutk.u-szeged.hu

A nyári egyetem programja alább olvasható. Az előadások alatt a tolmácsolás nem biztosított.

 

Idén június elején Szegeden tartották a Magyar Germanisták Társaságának (Gesellschaft ungarischer Germanisten, GuG) közgyűlését. Középpontban az osztrák irodalom és kultúra állt.

 

Generációk az információs társadalomban címmel tartanak konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán (SZTE BTK). A június 21. és 22. közötti rendezvény középpontjában az infokommunikációs kultúra áll, amelynek a különböző korosztályokra tett hatását pszichológiai és szociológiai szempontok szerint is vizsgálják.

 

A 77 nyertes között 7 magyar, közte a Szegedi Tudományegyetem Francia Tanszékének adjunktusa, Balázs Péter is elnyerte Párizs város kutatói ösztöndíját.

 

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

_MG_20422_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.